Vége 2023 első közgyűlésének: megszavazták az óvodabezárást és a költségvetést, módosították a lakásrendeletet

Pénteken ismét közgyűlés, a tavalyiakhoz hasonlóan megint élőben jövünk a legfontosabb történésekkel. Azért is fontos a mai alkalom, mert idén először üléseznek a város elöljárói a Városháza dísztermében. A forró téma várhatóan az óvodabezárás lesz, de a város 2023-as költségvetésének elfogadása is előreláthatólag megtörténik majd.

Mindent megszavaztak a képviselők, közvetítésünk ezennel véget is ért

A szünet után a képviselők visszatértek a Díszterembe, majd megkezdődött a szavazás. A közgyűlés végül minden rendeletet és határozatot elfogadott, többek között

  • Szeged költségvetését 18 igennel, 8 nemmel és 1 tartózkodással,
  • a lakásrendelet módosítását 18 igennel és 9 tartózkodással,
  • az óvodák átszervezését 18 igennel és 9 nemmel,
  • az óvodákkal kapcsolatos többségi kérdéseket 18 igennel és 9 nemmel,
  • az óvodákkal kapcsolatos minősített kérdéseket 18 igennel és 9 nemmel

fogadta el a közgyűlés. Az óvodák ügyéről név szerinti szavazással döntöttek, és ahogy az várható volt, a fideszes képviselők kivételével mindenki igennel szavazott a bezárásokra. A Fidesz–KDNP képviselői ezt követően kivonultak a teremből, az utolsó két szavazáson már részt sem vettek.

A zárt ülés eredményeként a város díszpolgára lesz Prof dr. Vécsei László, az SZTE Doktori Tanácsának elnöke, Pro Urbe díjat fog kapni a már említett Mózes Ervin és Nagy Bandó András, a Szegedért Emlékéremre Erdélyi Esztert, Szilasi Lászlót és Dr. Karsai Krisztinát terjesztették elő.

Közvetítésünk ezzel a hírrel így véget is ér, köszönjük a figyelmet!

A Fidesz felháborodott azon, hogy Mózes Ervint kitüntetésre jelölték

A közgyűlés szünetében a Fidesz-frakció rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, melyben kifejezésre juttatták, hogy sérelmezik azt a gyakorlatot, „amelyet felborított Botka László, amikor a konszenzus hiányában Mózes Ervint, a város egykori jegyzőjét kitüntetésre terjesztette be”.

A frakció felháborodott azon, hogy Pro Urbe díjat fog kapni Mózes, akit korábban munkakörében elkövetett hűtlen kezelés miatt ítéltek el. „Ez egész Szegedhez méltatlan” – mondta Német Ferenc, ők ezt nem szavazták meg.

Térfigyelő kamerák meg migránsok, de azért jó a közbiztonság

„Jó ötlet volt elkezdeni a kamera telepítést” – mondta a fideszes Német Ferenc, aki szerint már majdnem utolértük a környező városokat, „legalább annyi kamera van már itt mint Makón”. A közbiztonsággal kapcsolatban a migránsokról is beszélt, majd megköszönte a rendőrség munkáját.

A dorozsmai fideszes képviselő, Ruzsa Roland is követte a példáját, szerinte is kiváló a közbiztonság Szegeden, Dorozsmán a polgárőrökkel is együtt dolgoznak, a körzeti megbízottal iskolarendőr programot is indítottak.

Német Ferenc szerint Mihálik Edvin baráti köre felgyújtotta a szegedi Fidesz-irodát

Az óvodák összevonásának témáját Chovanecz Kata fejtegette tovább, kiemelten a Bem utcai óvoda csoportjainak és a tornaszobák fontosságának kérdését feszegette. A fideszes képviselő Binszki József alpolgármesterhez intézte intelmeit: „nézzék át mégegyszer a jogszabályokat”.

Haág Zalán, KDNP-s képviselő kapott szót, aki szintén Binszki József korábbi kijelentéseire hivatkozott és megállapította, hogy „10 hónappal ezelőtt Binszki József még ellenezte az óvodák bezárását, azóta alpolgármester lett és már ő kezdeményezi a bezárásokat”. A politikus megkérte a közgyűlést, hogy ne támogassák a javaslatot.

A soron következő Német Ferenc ugyanezt kérte, azt is megállapította, hogy a legnagyobb gond a városvezetés döntésével, hogy nem volt kellőképpen előkészítve és a szülőket sem értesítették időben.

„Mihálik Edvin baráti köre felgyújtotta a szegedi Fidesz-irodát” – fakadt ki Német Ferenc, mire a momentumos képviselő állt fel és indulatosan olvasta Német fejére a kormány pedagógusokkal szembeni bánásmódját, felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyek a statisztikai adatok szerint hatástalanul igyekeznek megfordítani a népsségcsökkenést.

Haág Zalántól a polgármester elvette a szót, miután indulattal kérte számon Mihálik Edvint a szerinte kifogásolható stílusáért.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Halkó Pál: Brüsszel, dollárbaloldal

„Magyarázhatja bármilyen statisztikával, a vége az, hogy bezárják az óvodákat” – jegyezte meg a fideszes Tápai Péter Binszki József szavaira reagálva. Arra kérte a városvezetést, hogy adjanak időt a gyerekeknek és a szülőknek a felkészülésre.

Botka szerint így lesz, mert a nevelési év végén zárják be a helyeket, és azt is meg tudják valósítani, hogy a csoportok ugyanazokkal az óvónőkkel és dajkákkal költözzenek majd, mert óvónőkből is hiány van.

Joób Márton is hozzászólt a témához röviden. Elmondta, anno Binszki Józseffel közösen küzdöttek azért, hogy ne legyenek bezárva az óvodák, és most megszívlelendő a szülők összefogása a témában. Arra kérte a közgyűlést, hogy a szülői összefogás miatt szenteljenek hosszabb időt a témának.

Halkó Pál miután Brüsszelről és a dollárbaloldalról beszélt elmondta, hogy összeállított egy 33 pontból álló listát arról, hogy a kormány miben segítette az elmúlt években a gyermekes családokat és a nyugdíjasokat. A képviselő számokat meg időpontokat sorolt némi kommentárral, míg le nem járt az ideje és Botka László elvette tőle a szót.

Botka: Vicces, hogy Szeged az a város, ahol egy fideszes politikus kéri rajtam számon a pedagógusbéreket

Az óvodabezárások kérdéséről Német Ferenc tartott meglehetősen patetikus beszédet. Számonkérte Binszki József alpolgármestert, aki korábban azt mondta, hogy nem fognak óvodákat bezárni. A képviselő szerint nem látják annak a jeleit, hogy az önkormányzat próbálná megoldani a problémákat, majd leszögezte, hogy bízik abban, a városvezetés nem fog eltévedni a jogszabályok útvesztőjében, s megkérte a polgármester, hogyha mást nem is, de legalább a gyerekek érdekeit tartsa szem előtt.

„Vicces, hogy Szeged az a város, ahol egy fideszes politikus kéri rajtam számon a pedagógusbéreket” – vágott vissza az elhangzottakra Botka László, majd Chovanecz Kata vette át a szót, és többször is hivatkozott arra, hogy a szülők erősen ellenzik azt, amit önkormányzat tesz az óvodákkal és a gyerekek csoportjaival.

Binszki szerint be kell zárni az óvodákat, Haág szerint ezzel nem lesz spórolás

„Az óvodák bezárása nem jár helycsökkenéssel” – jelentette ki a DK-s Binszki József alpolgármester. Szerinte a bezárások után 120 hely szűnik meg, de így is marad 340 üres férőhely, mert egyre kevesebb gyerek születik. A megszűnések okaként az egyes intézmények esetében a közelebbi, nagyobb óvodát jelölte meg, szerinte a gyerekek többsége már ígyis ezekbe jár.

„Ezeket a döntéseket meg kell lépnünk.”

Az ülés vezetését úja átvevő Botka László a KSH adatait idézve beszélt arról, hogy a születések csökkenése minden települést érint, napokkal ezelőtt a fideszes vezetésű Székesfehérvár kényszerült hasonló döntésre.

Haág Zalán szerint a magas rezsire hivatkozva csalták át a gyerekeket a környező nagyobb óvodákba, és most a kicsiket bezárják. „Nem lesz spórolás, csak egy túlzsúfolt óvodát hoznak létre” – jegyezte meg a Kölcsey Téri Óvoda kapcsán. „Sorban állnak olyan fenntartók, akár egyházi fenntartók, akik szívesen átvennék az óvodák üzemeltetését.”

„Ehhez is van egy táblázatom” – mondta Botka, majd ismét grafikonokkal triggerelte a képviselőket. Elmondta azt is, hogy nem csak gyerek, hanem óvónőhiány is van az országban a bérek miatt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Német Ferenc azt javasolta Mihálik Edvinnek, hogy „előbb nézzen utána a számoknak, mielőtt felszólal”

Német Ferenc javasolta Mihálik Edvinnek, hogy „előbb nézzen utána a számoknak, mielőtt felszólal”. A fideszes képviselő bizonyítékképpen egy szerződést is magával hozott. Ekkor elhangzott a magyar politikában gyakran ismételgetett „önök elvették a 13. havi nyugdíjat” mondat, amit nevetés fogadott az ülésteremben. A közgyűlés során már nem először kerül összetűzésbe egymással a momentumos és a fideszes képviselő.

A Német Ferenc képviselő által vázolt gondolatmenetet Chovanecz Kata folytatta, aki szerint a város nem csökkentette a lakbéreket, hanem megemelte azokat. Véleménye szerint az önkormányzat méltatlanul bánik a rászorulókkal, mindezt súlyosbítva azzal, hogy a szociális lakásoktípusok közül kivették az összkomfortos lakásokat, majd felszólította a városvezetést, hogy nézzék át figyelmesebben a lakásrendeletet.

„Elbarmoltak egy lakásrendeletet” – mondta Tápai Péter, aki úgy gondolja, hogy szegedi városvezetés nem csinál mást, csak hárítja a felelősséget.
Haág Zalán, aki „gyorsabb volt a számítógépnél”, még hozzászólt a lakásrendelet témájához, folytatva a fideszes képviselőtársai által tárgyalt gondolatmenetet.

A szociális lakhatási támogatásokról Kovács Tamás alpolgármester elmondta, hogy a piaci árakhoz képest a szociális lakások bérleti díja teljesen korrekt, amely az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára is megfizethető. Ezután Botka László visszatért az ülésterembe.

Nagy Sándor vezeti az ülést, Mihálik szerint újra összefogott a Szeged-ellenes koalíció

A lakásrendelet kapcsán Chovanecz Kata arról beszélt, hogy az IKV törvénytelenül szedett be díjakat a lakóktól. A fogadóóráira számtalan panasz érkezik, a lakók csak a bírósághoz tudnak fordulni, de nincs pénzük pereskedni. Az IKV még nem dolgozott ki módot a közszolgáltatásban dolgozók lakhatásának meghosszabbítására, a Fidesz képviselője ennek kidolgozását kérte.

Az ülés vezetését átvevő Nagy Sándor alpolgármester Chovanecznek elmondta, Debrecenben a szegedihez hasonló a lakhatási rendelet, szóljanak nekik is.

Tápai Péter, aki közben visszajött a terembe, megjegyezte, hogy az, hogy a Kúria hibásnak találta a lakhatási rendeletet, az nem azt jelenti, hogy a Fidesz elvett valamit, hanem hogy a városvezetés hibázott.

„Azt láthatjuk, hogy a Szeged-ellenes koalíció újra összefogott, és az a céljuk, hogy a szegedieknek rosszabb legyen. Azt gondolják, hogy ha rossz lesz, a szegediek majd rájuk szavaznak” – summázta Mihálik a gondolatait a témával kapcsolatban, majd a városvezetés szociális intézkedéseit sorolta. Szerinte az a rendszer, amit a város hozott létre a lakhatással kapcsolatban, nem a sanyargatás rendszere.

Botka szerint Soros Györgyről még szó sem volt, de Német Ferenccel ismét felértek a csúcsra

Tóth Károly szerint a fideszes képviselők elvárnák, hogy Szeged meghajoljon a kormány előtt az állami támogatások miatt. Az MSZP-s önkormányzati képviselő kijelentette, hogy Magyarországnak meg kellene végre állapodnia az EU-val, hogy folyósítsák az uniós forrásokat, ők pedig hozzáláthassanak Szeged turisztikai fejlesztéseihez.

Az utolsó előtti napirend előtti felszólaló Német Ferenc volt, aki megállapította, hogy „a város akkor szolidáris, amikor el kell venni". A fideszes képviselő ismét Mihálik Edvinhez intézte szavait a bizottsági ülésekkel és az óvodafelújításokkal kapcsolatban. A felszólalás végén Botka László megjegyezte, hogy „Német Ferenccel ismét felértünk a csúcsra”.

Tápai Péter is felszólalt a 2023-as szegedi költségvetési tervezet ellen, szerinte az infláció és az energiaválság oka a szankciós politika, nem pedig a magyar kormány. A fideszes képviselő szerint a magyar baloldal ahelyett, hogy támogatná a magyar embereket, folyamatosan gáncsolja Magyarországot.

„Soros Györgyről eddig még szó sem volt és csak egy óra után hangzott el először a Gyurcsány név, kezdek aggódni a Fidesz-frakcióért” – jegyezte meg Botka László polgármester Tápai felszólalására reagálva.

Tápai Péter elhagyta a termet, miután Botka ismét a kivetítőhöz és a grafikonokhoz fordult

Az Összefogás Szegedért Egyesület frakcióból nemrég kizárt Joób Márton arról kérdezte a polgármestert, hogy miért marad 18 milliárdos pénzmaradvány az önkormányzati cégeknél, „ez kinek az érdekét szolgálja?”

Arra kérte a városvezetést, hogy engedélyezze a városi cégeknek, hogy ezeket az összegeket kifizethessék jövedelemként a dolgozóknak, ezzel is segítve őket. Szerinte a költségvetés nem mutat irányt arra, hogy miként tudnak fejlődni a vállalkozások.

„Aki kilenc éve önkormányzati képviselő, hogyan állíthat ekkora baromságot?” – szegezte a kérdést Botka Joóbnak, majd hozzáfűzte, hogy a 18 milliárd forintról, amiről a képviselő beszél, az halmozódás, és amiatt keletkezett, mert bizonyos összegeket a költségvetésben kétszer kell feltüntetni.

Tápai Péter arról beszélt, hogy az állam mennyiben járul hozzá Szeged működéséhez, majd mikor Botka újra a kivetítőhöz és a grafikonokhoz fordult érvei megerősítése érdekében, a szegedi Fidesz frakcióvezetője elhagyta a termet.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Úgy viselkednek, mintha Szegeden a Nap is Orbán Viktor miatt sütne

Fodor Antal képviselő felszólalása nyomta el a fideszes képviselők zúgolódását. Eztán a DK-s önkormányzati képviselő rátért a kormányzati rezsitámogatások kérdéskörére, kiemelve, hogy a Szegednél nagyobb Debrecen igazságtalanul nagyobb összegű támogatást kapott, a politikus szerint a kormány által nyújtott rezsikompenzáció „szinte semmire sem elég”.

Német Ferenc, a Fidesz-KDNP képviselője folytatta a sort, aki szerint „nem mindenki szokta átolvasni a költségvetést” – utalva arra, hogy a fideszesek szerint a városvezetés nincs tisztában a számokkal és a város valódi anyagi helyzetével.

„Úgy viselkednek, mintha Szegeden a Nap is Orbán Viktor miatt sütne” – állapította meg az újból felszólaló Mihálik Edvin. Azzal folytatta, hogy a kormány örökösen csak bűnbakokat keres és olyan dolgok miatt büszkélkedik, amiket nem az uniós pénzek nélkül nem lehetne megvalósítani. A momentumos képviselő felsorolt néhányat a tervezett városfejlesztési projektek és zöldpolitikai intézkedések közül, majd reményét fejezte ki afelől, hogy örül Német Ferenc, hogy egy egész sornyi fejlesztésről hallhat.

Ezután Chovanecz Kata kapott szót. A fideszes képviselő megdöbbentőnek nevezte, hogy a város vezetői, akik mind jogot végeztek, mégsem tartják be az Alaptörvényben foglaltakat. „Szavakban szociális Szeged, de csak szavakban” – jelentette ki Chovanecz Kata a szegedi önkormányzat által előterjesztett lakásrendelettel kapcsolatban.

Erre reagálva a polgármester több ponton kijavította a képviselőt és megállapította, lehet, hogy szövegértelmezési problémái vannak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tápai Péter szerint Botka hozzászólása törvénytelen volt, az óvodák bezárását végül napirendre vették

A kiküldött napirendhez képesti változtatást kért Haág Zalán, miszerint az óvodákról szóló pontot ne tárgyalja a közgyűlés, mert az szerinte törvénytelen. Ehhez név szerinti szavazást kért. Haág módosítóját a fideszes és a KDNP-s képviselőkön kívül csak Joób Márton támogatta, így annak eredménye nem lett, a napirendet végül megszavazták.

Ezt követően Kovács Tamás gazdasági alpolgármester vette magához a szót és a város költségvetéséről beszélt. Ő is az inflációval kezdte. Elmondta, hogy az önkormányzatokat extra adókkal terhelik és városi adójogokat vesznek el, a kompenzáció meg kevés. „Ha sikerül lezárni a Vodafone tranzakcióját, talán a közfeladatokra is jut majd némi pénz.” Kovács kitért arra, hogy a város növeli a szociális ellátásokra folyósított összegeket, és prioritás, hogy emberek megélhetése ne kerüljön veszélybe.

Az MSZP-s Szécsényi Rózsa Kovács szavait hámozta tovább és bővebben beszélt a megvonásokról, majd a városvezetés intézkedéseit dicsérte.

„Komoly gazdasági helyzet előtt áll Európa, és Szeged is” – mondta Haág, majd megjegyezte, hogy a kormány a városvezetés állításával szemben nem feledkezett meg Szegedről; beszélt a kompenzációkról és a fejlesztésekről, az uszoda támogatásáról, az eddigi fejlesztésekről és az új buszokról.

„Mit tesz ehhez képest Szeged?” – tette fel a költői kérdést, amit aztán a fideszes képviselő meg is válaszolt: szerinte semmit, mert a válságos helyzetben a válság sújtotta vállalkozókon vasalták be a pénzt az iparűzési adó kapcsán.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„A tényekkel és a számokkal nem lehet vitatkozni” – válaszolt Botka, majd a korábban a szegedi cégvezetők előtt már bemutatott prezentációt magyarázta a képviselőnek, amibe Tápai Péter folyamatosan belebeszélt, de azt már nem lehetett hallani, hogy mit. Botka hadart, Tápai hangját Bartók Csaba erősítette.

Tápai szerint Botka hozzászólása törvénytelen volt, mert nem szabadott volna kivetítőt használnia, illetve túllépte a három perces keretet.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Mihálik Edvin: Meg kell védenünk a szegedieket a Fidesz Szeged-ellenes politikájától

A napirend előtti felszólalásokat Fodor Antal, a DK önkormányzati képviselője folytatta, aki a folyamatban lévő beruházások tervezett befejezésével és a már megvalósított projektek ismertetésével egészítette ki a közgyűlést.

Fodort Mihálik Edvin, momentumos politikus követte, aki szerint a „fideszes képviselőknek nem érdeke a város fejlődése”, ugyanis a politikus véleménye szerint a kormánypárt a legnehezebb helyzetben lévőket szipolyozza ki a leginkább. Ezután leszögezte, hogy a városvezetés „egy szolidárisabb, élhetőbb Szegedet épít”. A képviselő továbbá a Fidesz-frakcióban ülők szemére vetette, hogy „csak ismételgetik a kormány propagandaüzeneteit és nem a városért dolgoznak”.

Avramov András, az Összefogás Szegedért Egyesület frakció képviselője vette át a szót és kijelentette, hogy Szeged az egyik legbiztonságosabb város az országban, ami elsősorban az önkormányzat munkáját dicséri. Ezen kívül felsorolt néhányat a városvezetés környezetvédelmi és kulturális intézkedései közül, majd arra kérte a képviselő-testület tagjait, hogy támogassák azokat a döntéseket, amelyek a város hírnevét és kulturális fejlődését szolgálják.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ennek a felszólalásnak annyi értelme volt, hogy sikerült folyamatosan felolvasni, és nem csak szótagolva

Kezdetét vette a közgyűlés idei első ülése. A napirend előtti felszólalásokban elsőként Kozma József képviselő, az MSZP frakció tagja kért szót, és az inflációról beszélt. Szerinte a kormányzatnak rögtön cselekednie kell, hiszen emberek megélhetése forog kockán, de Szeged gondoskodik a lakosságról.

Őt Ruzsa Roland, a Fidesz frakció tagja követte, aki felszólalásában Dr. Turzó Ferenc halála kapcsán méltatta Kiskundorozsmán kifejtett tevékenységét, majd Galiba Ferencről beszélt, szintén nemrégiben bekövetkezett halálával kapcsolatban. Ruzsa kikérte magának, hogy az önkormányzat nem képviseltette magát az 56-os forradalmár temetésén, amit Botka cáfolt.

Ezt követően Német Ferenc szintén a Fidesz frakció tagjaként az városvezetést és az önkormányzati médiát kritizálta, majd a kormányt dicsérte. Megköszönte a polgármesternek, hogy most bejöhettek polgárok a karzatra nézni a közgyűlést, hogy most az nem életveszélyes. „Ennek a felszólalásnak annyi értelme volt, hogy sikerült folyamatosan felolvasni, és nem csak szótagolva” – jegyezte meg Botka Német beszéde után.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kopik a villamossín, a bezárásra váró tápéi óvodából bölcsőde lesz: ezek várhatóak a mai közgyűlésen

Február 17-én, pénteken ülésezik idén először a szegedi önkormányzat közgyűlése a Városháza dísztermében. Mondhatni ez az év legfontosabb ilyen alkalma, mivel ekkor fogadhatják el a város éves költségvetését, mely nettó 70 milliárd forint körül alakul majd. Ennek viszont alig több mint a negyede megy majd fejlesztésekre, annyira megnőttek a város kiadásai – többnyire energiafronton –, és ezen a kormányzati támogatás sem segít sokat.

Az utak karbantartására idén 1,1 milliárd forint, a városrészi központok felújítására 500 millió forint jut, mely keretében megújítanák a Lechner teret, az Aradi vértanúk terét, Petőfitelep Fő teret és a Bartók teret is. Ezen beruházások idén csak elindulnak, nem feltétlenül fejeződnek be. Arról is írtunk, hogy többek között a tram-train többletterhelése miatt elkopott síneket is cserélik egy összesen 155 millió forintos beavatkozás keretében.

Ami viszont várhatóan a legnagyobb visszhangot fogja okozni, az az óvodabezárások témaköre, hiszen tavaly a várttal ellentétben nem került napirendre a téma, mégis az egész közgyűlés arról szólt. Aggódó szülők már a szerdai bizottsági ülésre is elmentek, ahol benyújtották az előterjesztést, de az is kiderült, hogy a tápéi óvodából bölcsőde lesz.

Ezen a közgyűlésen fogadhatják majd el a korábban a Kúria által részben jogellenesnek minősített szegedi lakásrendelet módosított változatát, de többek között licitre bocsátanak egy telket a Bajai út mellett, mely a szegedi reptér és a krematórium szomszédságában helyezkedik el. Úgy tűnik, idén elkezdődhet a rakpart rekonstrukciójának első üteme is, melyre 200 millió forintot irányoztak elő, a Kárász utcán pedig a napvitorlás utcai árnyékolás továbbfejlesztésére raknának félre kereken 27 millió forintot.

Fotó: Bálint András / Szegeder