A 70 milliárdos költségvetés majd' háromnegyede működésre megy idén

Szegedi cégek, vállalkozások és intézmények vezetői előtt mutatta be Botka László polgármester Szeged 2023. évi költségvetését a Városháza dísztermében. Kiemelten foglalkoztak a múlt évben befejezett fejlesztésekkel és beruházásokkal, valamint a kormányzati támogatások hiányával. Szeged az új évben 70 és fél milliárd forintból gazdálkodik, aminek alig több mint a negyede megy majd fejlesztésekre.

A prezentáció nagy érdeklődésnek örvendett, a polgármester megemlítette, hogy két éve volt utoljára ilyen bemutató a covidjárvány miatt, majd kezdésként egy rövid videót vetítettek le, melyben az önkormányzat nehézségeit taglalták, de kiemelték azt is, hogy a város tartani fogja magát a fejlesztési tervekhez.

Azt mondták, a szegediek zsebében hagyják a pénzt

Ezt követően Botka a központi költségvetésről beszélt. A város azért tudta csak januárban elkezdeni a költségvetés tervezését, mert a kormány decemberben egy rendelettel átírta a már felterjesztett 2023. évi állami költségvetést. A már említett 70 és fél milliárd forintból 72%-a működési, 28%-a fejlesztési kiadás lesz.

A prioritások között elsőként említette a közszolgáltatások és az intézmények színvonalának megőrzését. A városnak nem kellett bevezetnie például a közvilgításra vonatkozó korlátozást, és további prioritás lesz az 5300 önkormányzati dolgozó állásának megőrzése, folyamatban levő beruházások megvalósítása, és a szociális rendszer fejlesztése.

A jelenlevő cég- és intézményvezetőket talán legjobban érintő iparűzési adó tervezett összege 2023-ban 14 millió 850 ezer forint lesz. A polgármester ezt úgy kommentálta, hogy „a kormány azt mondta, hogy a szegediek zsebében hagyják a pénzt”.

Azonban ez szerinte nem így van, mivel köztudott, hogy például a helyi kis- és középvállalkozások ebből a pénzből való támogatása sem úgy történt meg, ahogyan azt a kormány megígérte. Az iparűzési adó felezése utáni kompenzációt nem kapta meg a város.

Szeged a legfejlettebbek között

A tömegközlekedés finanszírozására 10,7 milliárd forintot fog költeni az önkormányzat, ez fejlesztést nem tartalmaz, a működés kerül ennyibe. A kormány itt kizárólag olyan támogatást ad, amely a nyugdíjasok és diákok után jár, mivel ők ingyen vagy 50% kedvezménnyel utazhatnak. „Ez az összeg 2009 óta nem változott. A kivetített grafikonon bemutatta, hogy mennyivel megdrágult a tömegközlekedésben használt járművek fogyasztása, amely Szegeden a villamosok és trolibuszok miatt kiemelkedő.

Botka szerint a helyi Fidesz mindig „kihozza azt, hogy rossz a helyi gazdaság, miközben a szolidaritási adó megállapításánál a kormány mindig a legfejlettebb városok közé sorolja Szegedet. „Azt mondják, hogy ezt a szegényebb önkormányzatoknak adják. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez így van, de ők sem– zárta a szolidaritási adóról szóló részt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A szociális szféra tekintetében is elmondta a polgármester, hogy a kormány itt sem nyújt támogatást, de az önkormányzat igyekszik önerőből segíteni a szegedieket. Büszkék az önkormányzati bérlakásprogramjukra és az „objektív” lakásrendeletre, amit támadott hevesen a helyi Fidesz–KDNP, a Kúria pedig kimondta, hogy egyes részei törvényellenesek.

A világítás marad

A rezsiköltség ebben az évben 13 milliárd forint lesz, ehhez az állam 1,3 milliárdos támogatást biztosít. Az intézménybezárásokból jelentős megtakarításra tett szert az önkormányzat, és a díszkivilágítás lekapcsolásával is 200 millió forintot spórolt a város. Arról, hogy a közvilágítást lefogják-e kapcsolni, Botka azt mondta, hogy

ez nem fog megtörténni a jelentős éjszakai élet és a közbiztonság miatt.

Lesznek önerős beruházások is Szegeden, amelyek keretén belül 1,1 milliárdos útalapot fognak létrehozni, továbbá a Tisza Szeged főutcájává tételére 200 millió forintot fognak fordítani. Itt megjegyezte, hogy nem tervezik az autók kizárását a rakpartról. Folytatódnak városrészi központok felújításai, sorra fog kerülni a Lechner, a Bartók és az Aradi vértanúk tere is. 

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Szeged város tisztességesen bánt nem csak a saját forrásaival, de a nekünk megítélt uniós forrásokkal is– fejezte be előadását a polgármester, majd meginvitálta a jelenlevőket a Városháza házasságkötő termébe, egy állófogadásra.

A szegedi Fidesz-KDNP korábban közleményben reagált az új költségvetésre. Szerintük az „egy rettentő szűk kört leszámítva senkinek nem ígér semmi jót a 2023-as évre nézve”. A két frakcióvezető, Tápai Péter és Haág Zalán az óvodabezárásokat és a „városi propaganda” finanszírozását kifogásolták a legélesebben, eközben említést tettek a kormány Szegedre irányuló 1,3 milliárdos rezsitámogatásáról.