A Kúria szerint törvényellenes a szegedi lakásrendelet, a város szerint a Fidesz vesz el rászorulóktól kedvezményeket

A Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata kimondta, hogy a szegedi lakásrendelet mely az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szól bizonyos pontjai más jogszabályba ütköznek, így azokat június 30-ával megsemmisíti. Az indítványozó egyébként a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal volt.

Az Önkormányzati Tanács elsődlegesen azt vizsgálta, hogy költségelvű bérbeadás esetén a szegedi önkormányzatnak van-e lehetősége lakbérkedvezmény nyújtására. Mint azt zárásként a határozatban írják, a törvény az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadását egymástól elkülönülten szabályozza, a kétféle bérbeadás ezért nem kapcsolható össze, így költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt.

Az eredményre mindenki a maga módján reagált. A hírt Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő úgy kommentálta közösségi oldalán, hogy a „baloldali városvezetés sokat vitatott lakásrendelete” törvényellenes, melyre már több ízben felhívták a városvezetés figyelmét, így szerinte újabb győzelem született a szegediek érdekében. Szerinte a rendelet miatt a „szegediekért dolgozó egészségügyi dolgozók, pedagógusok kerültek méltatlan helyzetbe és kerülhetnek utcára”.

Ehhez képest a város részéről Mihálik Edvin nyilvános posztban válaszolt a SzegedMa ezzel kapcsolatos kérdéseire. A zöld tanácsnok azt írta, a Kúria „a fideszes kormányhivatal kezdeményezésére” megsemmisítette a városi lakásrendelet azon részét, amelyik lehetővé tette, hogy „a költségelven bérbeadott lakásban élő rászorulóknak lakbérkedvezményt biztosítsunk”. Ez szerinte azt jelenti, hogy „a Fidesz szerint törvényellenes, hogy Szegeden sokan kapnak az alacsony jövedelmük miatt segítséget”. Mihálik felháborodott azon is, hogy a döntést Mihálffy Béla képviselő sikerként ünnepelte a Facebookon.

Az önkormányzat – a határozatban ismertetett védiratában a többi közt arra hivatkozik –, hogy a szegedihez hasonlóan szabályozott lakbérkedvezmény nem egyedi a magyar nagyvárosok között. A bíróság döntött a rendelet a bérbeadó által kezdeményezett csereelhelyezést szabályozó részének megsemmisítéséről is, mivel az nem felelt meg az egyértelműség elvének.

Az önkormányzati hírportál, a Szeged.hu arról írt, hogy Botka László polgármester elmondása szerint módosítják az érvényben lévő rendeletet a döntésre válaszul: az önkormányzat havonta 11 ezer forinttal fogja támogatni azokat a rászorulókat, akik IKV-s lakást bérelnek, azaz így nem kell majd többet fizetniük a bérlakásért. A portál azt írja a döntés okairól, hogy a fideszes kormányhivatal elvárásainak megfelelően módosított rendelet kedvezményekről szóló részeit semmisítette meg a Kúria, azaz a Fidesz gyakorlatilag a jog erejével vesz el rászorulóktól eddig nekik szabályosan járó kedvezményeket.