Botka László szerint Szeged lett a legbiztonságosabb város az országban

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is az év első közgyűlésére készítette el a Szegedi Rendőrkapitányyság a tavalyi évre vonatkozó közbiztonsági jelentését. Bár a február 17-i közgyűlésre előterjesztett anyagban Szenti Szabolcs rendőr alezredes úgy fogalmaz, hogy Szeged továbbra is
hazánk egyik legbiztonságosabb városa, más településekkel való összehasonlítás nincs az adatok között.

Botka László egyenesen arról írt posztjában a dokumentumot szemléző cikket – melynek címe másképp fogalmaz – megosztva, hogy mára Szeged a legbiztonságosabb város lett az országban. A polgármester ezt azzal állítja szembe, hogy húsz évvel ezelőtt még a közbiztonság hiányát tekintették az egyik legfontosabb problémának a szegediek, és az akkori statisztikák is alátámaszották ezt szerinte.

Bár úgy tűnhet a sajtót olvasva, hogy minden évben egyre csak rosszabb a közbiztonság és egyre több bűncselekmény történik, a rendőrség statisztikái alapján valóban biztonságosnak számít a város. Tavaly az elmúlt 13 év legkedvezőbb adatai születtek több területen is, miközben már korábban is az egyik legjobb mutatókkal rendelkező nagyvárosnak számított Szeged.

A dokumentum szerint 2022-ben 1953 bűncselekmény vált ismertté, ami a tavalyelőtti 2203-hoz képest 11,4 százalékos csökkenést jelent, és 13 éves rekord dőlt meg ezzel. Tendenciózusan csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is, ezt a rendőrség szerint a fokozott rendőri jelenlét és a bővülő kamerarendszer idézte elő.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A regisztrált bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya is javult, a tizennégy kiemelten kezelt bűncselekmények közül pedig tavaly történt a legkevesebb 2010 óta. 2022-ben mindössze három rablás volt, a lopások 27 százalékkal csökkent tavaly óta. Autófeltörésekből is harmadával kevesebb volt, de a lakásbetörések kevesebb mint a felére zuhantak vissza.

Romlott viszont a helyzet a csalások tekintetében, de a súlyos testi sértések száma is emelkedett (34-ről 39-re) tavalyelőtthöz viszonyítva. A kiemelten kezelt bűncselekményi körön kívül eső esetek közül továbbra is a közokirat-hamisítás, a járművezetés ittas állapotban és a zaklatás a leggyakoribb. A közúton bár kevesebb személyi sérüléses baleset volt és a halálos áldozatok száma is csökkent, a súlyos sérüléssel végződő eseteknél növekedés volt.