Bementek a szülők a bizottsági ülésre, ahol az óvodabezárásokról vitáztak a képviselőkkel

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szóba kerültek a szegedi bölcsődék is, kezdve a Vitéz utcai intézménnyel, ami Uniós közbeszerzés nyertese lett, a beruházást viszont egyelőre nem lehet megvalósítani. Ennek hátterében a magyar kormány és az Európai Unió között kialakult vita áll. Binszki viszont biztosította róla a jelenlévőket, hogy amint a helyzet változik, elkezdik a munkálatokat, addig viszont kisebb felújításokat a város saját költségén tud biztosítani. Az uniós forrás rendelkezésre állásáig a korábban az Agyagos utcában ideiglenesen elhelyezett gyerekek vissza tudnak menni a Vitéz utcai intézménybe.

A DK-s alpolgármester beszélt a 64 férőhelyes Bagoly utcai intézményről is, mely terveik szerint szeptemberre készen is lesz, és gázt például egyáltalán nem is fog használni, erről korábban írtunk. Ezután jött szóba a tápéi óvoda bezárása. Mint kiderült, az intézmény egy részét kis létszámú bölcsődévé alakítják; első körben 14 férőhellyel, 2 csoporttal indul majd.

A szülők később ezt is több pontban kritizálták, ám érdemi párbeszéd nem alakult ki a dologban, amelynek részben az ülés természete volt az oka: mivel nem közmeghallgatás volt, külsős résztvevők egyébként kivételes alkalommal lehettek csak jelen a tanácskozáson.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az átalakítások kapcsán elhangzott fő ellenérvek egyébként a gyermekek elhelyezésével, csoportok szétszakításával, pedagógusok csoportjaiktól külön való elhelyezésével, illetve az épületek állapotával foglalkoztak. Binszki József bár részletekben menően nem magyarázta el, hogy miért így oldotta meg a város az óvodai tereprendezést, de azzal próbálta megnyugtatni a jelenlévőket, hogy a lehető legemberibb módon igyekszik a város megoldani a helyzetet gazdasági, és demográfiai szempontok alapján.

A szegedi Fidesz-frakció a döntéshozás elnapolását kérte, illetve indítványozta, hogy a pénteki közgyűlésen az óvodák bezárása ne kerüljön napirendre. A kérelmet benyújtók a városvezetés döntéseinek szakmaiságát kritizálták, illetve szerintük nem volt társadalmi felmérés az üggyel kapcsolatban, így valójában nem is lehet átgondolt döntést hozni. Az ülés az indítványt később leszavazta, így eredeti tervek szerint meg lesz tárgyalva a kérdés a közgyűlésen, vagyis február 17-én pénteken.

Úgy fogalmazott utalva Haág felszólalására –, hogy ugyan lehet olyan demagóg előterjesztést tenni, miszerint át kellene csoportosítani összegeket, de akkor az azzal érintett terület borulna be. A DK megyei elnöke szerint a most tervezett bezárás 240 férőhellyel csökkenti az intézményi kapacitásokat, ám ezzel együtt még mindig 340 férőhely marad szabadon. Az alpolgármester kitért arra, hogy az új rendelet 120 gyereket (a szegedi óvodások körülbelül 3,1%-a) érint, amennyiben azt elfogadja a közgyűlés pénteken. Mivel „3 éves gyermek nem születik”, ezért Binszki szerint fel lehet majd készülni a későbbi, esetlegesen növekedő létszám elhelyezésére.

A városi közgyűlés októberi ülésén már korábban döntöttek arról, hogy a Napsugár, Honfoglalás utcai, és Sás utcai óvodák dolgozóit hol helyezik el. Binszki elmondta, a döntés hátterében főképp a megemelkedett energiaárak vannak. Szerinte mivel ezekre a változtatásokra korábban már sor került, gyakorlatilag a Bem utcai óvoda maradt,melyet még össze kell vonni majd a Földmíves utcai óvodával.

A szülők erre azt kérdezték, hogy miért az amúgy 100 százalékos kihasználtságú Bem utcai intézményből kényszerülnek átmenni a gyerrmekek egy kevésbé kihasznált intézménybe, amire Binszki azzal felelt, hogy azért, mert fordítva nem megy. Ennek a döntésnek is volt gazdasági háttere, ugyanis a város szerint nem gazdaságos a Bem utcai intézmény üzemeltetése.

Mint ismert, a február 17-én, pénteken tartandó idei első közgyűlésen a város napirendre tűzte négy szegedi óvoda bezárását. Egyes szülők szerint ez bár több esetben a demográfia adatok alapján egyértelműen indokolt, a Bem és a Honfoglalás utcai intézmények tekintetében viszont számos ponton csúsztatásokat tartalmaz az előterjesztés, így az azt tárgyaló bizottsági ülésen tiltakoztak a terv ellen.

Az óvodabezárásokkal kapcsolatban többször is megkeresték lapunkat aggódó szülők. Legutóbb azzal, hogy szerintük bár több esetben a demográfia adatok alapján az egyértelműen indokolt, a Bem és a Honfoglalás utcai intézmények tekintetében véleményük szerint számos ponton csúsztatásokat tartalmaz az előterjesztés. Ezért több szülő tervezte, hogy szerdán részt vesz a Városházán tartott Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság nyílt ülésén, ahol a képviselőknek magyaráznák, hogy szerintük az előterjesztés mely pontjai tévesek, ellentmondásosak.

A bizottsági ülés időben elkezdődött, a napirend megtárgyalása előtt felszólalt Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, aki Haág Zalánnal vívott csatát a város pénzügyi helyzetéről. Eztán Haág bejelentette, hogy máshonnan csoportosítana át pénzt, így talán megmenthetnék az óvodákat a bezárástól. Még az ülés folytatásán sem derült ki világosan, hogy honnan történne mindez, Haág felvetését pedig egyöntetűen leszavazták.

Binszki József az ország demográfiai helyzetéről kezdett beszélni. A DK-s alpolgármester azt mondta, hogy a népesség csökkenése folyamatos, és kormányokon átívelő probléma. Legutóbb 2017-ben nyúltak az intézményekhez szerinte, azóta 266-tal kevesebb gyerek jár ugyanannyi tagóvodába, így szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetben a városnak le kell követnie a változást. Binszki arról is beszélt, hogy minderre nem kerülne sor, ha jobb lenne a város anyagi helyzete.

Fotó: Bálint András / Szegeder