A tavalyi három helyett már négy óvodát is bezárna az önkormányzat idén

Még tavaly áprilisban robbant nagyot, hogy az önkormányzat bezáratna három óvodát, melyről lapunk is értesült. Ám mielőtt válaszoltak volna ezzel kapcsolatos kérdéseinkre az önkormányzat részéről, hirtelen megjelent a Szeged.hu-n egy olyan szerző nélküli cikk, melyben egyszer sem szerepelt például bezár vagy a megszűnik szó.

Érdekesség, hogy míg tavaly a Szél utcai Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai óvodákról volt szó, idén ezek közül már csak kettőt zárnának be a Mars téri kivételével, ezen felül hozzájön még az alsóvárosi Bem Utcai, illetve a tápéi Honfoglalás utcai óvoda, így háromról négyre növekedne a bezárandó intézmények száma.

Akkor nagy port kavart a helyi politikai életben ez a tervezet, melyet a 2022. április 29-i közgyűlésre terveztek benyújtani, végül mindez elmaradt. Akkor az egyik fideszes forrás arról beszélt az Átlátszónak„Nem lenne meg Botka László többsége a bezáráshoz.” Hozzátette, még a bizottságnál sem járt a dolog. Szerinte a DK és Joób Márton sem szavazott volna a bezárásra. A forrás szerint bár tavaly április elején valóban tájékoztatták az intézményeket a bezárás előkészítéséről, az anyag végül nem került a közgyűlés elé.

Az azóta már Szeged harmadik alpolgármesterévé is előléptetett DK-s Binszki József, a párt szegedi elnöke azt mondta lapunknak annak idején, hogy „nem lesznek óvodabezárások Szegeden, a fenntartó önkormányzat fenntartói jogokat gyakorló közgyűlésében a képviselők többsége nem támogatna egy ilyen gondolatot”, sőt meg sem fordult hasonló a képviselői testület fejében. Akkor arról is kérdeztük Binszkit, hogy miért érkeztek ilyen hírek, amire nem tudott válaszolni. Ugyanakkor azzal nyugtatta a szülőket, hogy nyugodtan írassák be gyerekeiket ezekbe az intézményekbe.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A most hétfőn megjelent, szintén egy óvodabezárásokról szóló Szeged.hu-s cikkben – melyben ezúttal már szerepel a bezárás szó és szerzője is van, bár a címben fejlesztésről írnak – épp Binszki Józsefet kérdezik arról egy kicsit alákérdezősen, hogy miért kell a közgyűlés elé kerülő tervek szerint 2023 szeptemberétől a negyvenöt önkormányzati óvodából négyre lakatot tenni. A DK-s politikus azzal érvel, hogy néhány városrészben jelentősen lecsökkent a gyerekek száma, van, ahol már csak fele kihasználtsággal működött az intézmény, ami szerinte nem fenntartható.

Ezután jön az a rész, ahol a magas energiaárakkal példálózva azt mondja a városi portálnak Binszki, hogy a kormány nem segít, miközben idén a távhő tizenegyszeresére drágult, az áram pedig hatszorosára, míg a gáz hétszer többe kerül, mint egy éve. Megemlíti, hogy számos intézményt már felújítottak, illetve jelenleg is folyamatban van, így nem várható további összevonás. A most bezárt óvodai csoportokat pedig nem eresztik szélnek: más intézményben ugyan, de valamennyi óvodai csoport ugyanazzal az óvodapedagógusokkal maradhat együtt, akikkel eddig is voltak.

A szegedi Fidesz egyelőre nem kommentálta mindezt, tavaly viszont Chovanecz Kata fideszes és Haág Zalán KDNP-s politikus sajtótájékoztatót tartottak, ahol arról beszéltek, hogy a bezárások mögött valójában nem a csökkenő létszám, hanem ingatlanspekuláció húzódik, mint okozat, erre több múltbéli példát is felhoztak. A 444.hu is megírta a kaszinónyitásos sztorit, amiért a Transparency International az első díjat ítélte oda, azonban a vádakat Botka László a tavalyi közgyűlésen tagadta.