Szegedi Fidesz: Ingatlanspekuláció állhat a mostani óvodabezárások mögött

A Szegedma írta meg, hogy Haág Zalán és Chovanecz Kata sajtótájékoztatót tartott szerdán. Ezen az általunk korábban megírt óvodabezárás volt a fő téma. Haág Zalán szerint ezek mögött valójában nem a csökkenő létszám, hanem ingatlanspekuláció húzódik, mint okozat.

A Szegeder is értesült róla vasárnap, hogy három szegedi óvodát fog áprilisban bezárni az önkormányzat, de mire kérdéseinkre válaszolhatott volna az önkormányzati sajtóosztály, már meg is jelent a Szeged.hu-n a Lépni kell: csökken a gyermeklétszám, kevés az óvónő című, szerző nélküli cikk, amiben a lap arról ír igen finoman, hogy három óvodát zár be Szeged.

A szegedi KDNP frakcióvezetője, Haág Zalán a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai óvodák bezárásáról szóló szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy már 2007-ben is bezárták a speciális nevelési igényű, Down-szindrómás és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan gondozó, Deák Ferenc utcai óvodát és az Oroszlán utcai Micimackó óvodát, mert egy tervezett kaszinónyitás útjában álltak, az akkori törvény szerint meghatározott 200 méteres távolságon belül.

Ezt annak idején megírta a 444.hu is, hogy a Transparency International ennek a sztorinak a feltárásáért ítélte az első díjat.

Haág szerint az Árkád építésekor is megelőzte a befektetői érdek a gyermekekét, akkor a felújított Rigó utcai óvodát ledózerolták, hogy a modern bevásárlóközpont megépülhessen. Hozzátette: 2016-ban további öt óvodát zártak be a városban. „A bezárásról döntő baloldali városvezetés tájékozatlanságát jól példázta, hogy Botka László a közgyűlési vitában Rókás utcai óvoda bezárásáról beszélt, holott akkor sem volt és azóta sincs Rókás utca Szegeden. Rókás óvoda volt a Sólyom utcában – emlékeztetett a képviselő.

Megemlítette még a mostanság bezárt Cserepes sori piac ügyét is, amely mögött szintén befektetői érdekeket sejtenek. Tartunk tőle, hogy a Szél utcai Napsugár óvoda esetében is egyfajta ingatlanspekuláció állhat a háttérben. Ez egy társasházi övezet, szép nagy társasház építhető a telekre. Hasonlóképpen a Mars téri ingatlan is egy értékes terület. Elképzelhető, hogy itt is felmerült egy befektetői igény és erre válaszul zárják be az óvodát különféle mondvacsinált indokok alapján” – állította Haág Zalán sajtótájékoztatóján a Szegedma szerint.

Chovanecz Kata is részt vett az eseményen, ahol a bezárás módszeréről beszélt:

Éveken át nem költenek az adott épületre és az érdeklődő szülőknek elmondják, hogy ne írassák gyermekeiket a nevelési intézménybe, hiszen az hamarosan bezár és így egyébként is új óvodát kell majd keresniük. Miután az ilyen és ehhez hasonló »jó tanácsokkal« sikerül sok szülőt lebeszélni a beiratkozás szándékáról, arra hivatkoznak, hogy nincsenek új beiratkozók. Így megvan az indok, hogy miért kerül lakat az intézményre – ecsetelte a fideszes önkormányzati képviselő.

Chovanecz szerint 90 százalékos óvodai kihasználtság és növekvő születésszám mellett nem bezárni, hanem fejleszteni kellene az óvodákat, hiszen folyamatos kormányzati támogatások igényelhetők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Burkolt cikkben jelentette be a város, hogy óvodákat zárnak be

Három óvodát zár be a szegedi önkormányzat hamarosan, az ok a hiányzó pedagógusok és az egyre kevesebb gyerek.