Burkolt cikkben jelentette be a város, hogy óvodákat zárnak be

Három óvodát zár be a szegedi önkormányzat hamarosan, az ok a hiányzó pedagógusok és az egyre kevesebb gyerek.

A szegedi önkormányzatnál szokás úgy bejelenteni negatív híreket, hogy az önkormányzati hírportálon lejön egy cikk, amiben a kormányt hibáztatva írnak az adott témáról, és az önkormányzati döntést is ebbe az ujjalmutogatós burokba zárják be. Ezúttal óvodabezárásról van szó, az említett cikkben azonban a bezár vagy a megszűnik szó például egyszer sem szerepel.

A Szegeder is értesült róla vasárnap, hogy három szegedi óvodát fog áprilisban bezárni az önkormányzat, de mire kérdéseinkre válaszolhatott volna az önkormányzati sajtóosztály, már meg is jelent a Szeged.hu-n a Lépni kell: csökken a gyermeklétszám, kevés az óvónő című, szerző nélküli cikk, amiben a lap arról ír igen finoman, hogy három óvodát zár be Szeged.

A cikk úgy narrálja a városháza döntését, hogy egyrészt a kormány nem rendezi a pedagógusok fizetését, másrészt pedig csökken a gyereklétszám a városban, s „ezért tervezik, hogy három óvodát kiemelnek az intézményrendszerből”. A lap azt írja, minden óvodapedagógusnak, dajkának és technikai dolgozónak megmarad az állása.

Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatósága vezetője nyilatkozott is a Szeged.hu-nak, szerinte azért van pedagógushiány, mert „megalázóan kevés” a pályán lévők fizetése. „A Fidesz által bevezetett pedagógus-életpályamodellben a P1-től a P5 kategóriáig jelen állás szerint tizenegy évig csak ennyi bért lehet adni. Ez riasztó egy óvodapedagógusnak, mert esélye sincs többet keresni több mint egy évtizedig” – mondta Bartáné Tóth, aki szerint csak az idei évben már heten mondtak fel. Azt is elmondta, hogy most Szegeden huszonnyolc óvodapedagógus hiányzik.

A gyereklétszámra is panaszkodott az igazgató, mert a 2017/18-as nevelési évben 4070, a mostanira pedig mindössze 3847 gyermeket írattak be a 45 szegedi óvodába. Ez azt jelenti, hogy

a rendszer kihasználtsága 92,8%-ról 87,8%-ra csökkent.

A három, bezárandó óvoda egyébként a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai, a lap cikke szerint itt a legkevesebb a beiratkozó gyerek.

„A drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt kiemeljük a három óvodát az intézményrendszerből, ezzel növekszik a többi óvoda kihasználtsága. Igaz, az átszervezés teljesen nem oldja meg, de enyhíti az óvodapedagógus-hiányt. A gyerekeket a környező óvodákban, a belvárosi körzetben, valamint a Katona utcai, a felújított Gyertyámos utcai, a Tünde téri és Tarjáni óvodában helyezzük el. Minden óvodapedagógusnak, dajkának és technikai dolgozónak megmarad az állása” – mondta Bartáné Tóth.

Információink szerint az óvodabezárás az április 29-i közgyűlésen lesz tárgyalva, de a szülőket és a pedagógusokat már értesítették előre.