A pénteki közgyűlésen a leghosszabb vita az óvodabezárások kapcsán alakult ki, amely nem is volt napirendi pont

Az ötödik napirendi pont a lakásrendelet volt, amelyet összevontak az szmsz-módosításos ponttal. Botka szerint ez azért kell, mert összefüggnek. Német Ferenc azt mondta, ezzel Szeged gyakorlatilag felszámolja a szociálisbérlakás-programját. Szabó Bálint a módosítást bírálta, mire Botka azt kifogásolta, hogy szó szerint átveszik a fideszes törvény szövegét, eközben feláll a szegedi Fidesz és diktatúrát kiáltanak.

Chovanecz Kata szerint jelentős bérletidíj-emelkedésekre lehet számítani a lakásrendelettel, Botka László szerint viszont semmit nem fognak érzékelni a bérlők ebből, ebben nem lesznek változások. Bartók Csaba azt kérte, valaki mondja el nekik, mégis mi változott a korábbi szmsz-hez képest, ami után 5 perc szünetet rendeltek el. A szünet végén Botka László megjegyezte, bízik abban, hogy sikerült elolvasniuk azt, amit Bartók Csaba egyébként a tegnapi bizottsági ülésen megszavazott.

Tápai Péter elárulta, ősszel durván négy köbméternyi falevelet visz a hulladékudvarba, így szerinte fontos, a heti rendszerességű elszállítás ősszel és tavasszal is. Botka szerint viszont télen-nyáron kell szállítani, majd megismételte, hogy nincs kapacitás. Tápai megjegyezte; nem gondolta, hogy eddig beszél a kukákról a közgyűlés: „Örülök, hogy jó napunk van!” Botka László erre úgy reagált, hogy „a csúcson kell abbahagyni.”

A kettes napirendi pont után (ami egy módosítás volt az építési szabályzatban, hogy egy épület plusz szintet kaphasson) az új nyugdíjasokat és tanulókat 10 ezer forinttal támogató szociális juttatás változásairól volt szó. Szabó Bálint az összeget említette meg, mondván az infláció miatt már annál is jóval kevesebbet ér, mint akkor, amikor elkezdték osztogatni.

Tápai Péter a kieső 1500 nyugdíjasról jegyzi meg, hogy örül neki, mert ezek szerint a kormánynak köszönhetően értékállóak a nyugdíjak. Botka erre azt felelte, hogy a kormány szégyene, miszerint mindössze 1500 nyugdíjasnak van 300 ezer forint feletti nyugdíja.

A 4-es napirendi pontként a taxis rendeletről volt szó. Botka László szerint jelen helyzetben képtelenség megállapítani a legmagasabb díjakat, ezt majd eldönti a kereslet és a kínálat. Tápai Péter szerint a taxi nem kényelmi szolgáltatás, mivel többek között a fiatalok éjjelente máshogyan nem tudnak hazamenni az éjszakai buszok hiánya miatt. Szerinte meg kellene szüntetni az övezeti határokat, valamint tenni kéne azért, hogy ne szabaduljanak el az árak.

Binszki József elmondta, a taxikérdés nem kényelmi, hanem luxusszolgáltatás. A jobboldali képviselőknek kiszólva elmondta: „Piacgazdaságban élünk, polgári társadalmat építünk, nem egy létező szocializmusban élünk.”

A következőkben a tizedik napirendi pontot hozták előre, Fodor Antal DK-s képviselő módosítójával, amellyel a díjak kiosztását variálnák. Először volt egy kis félreértés, mivel Mihálffy Béla mikrofon nélkül szólt be az őt is érintő témához, de végül Botka László magyarázta el neki, hogy mostantól országgyűlési képviselők 3 percben megkaphatják a szót.

Mihálffy elmondta, már korábban is osztottak elismeréseket Kiskundorozsmán, amely politikamentesen zajlik, Fodor Antalt is meghívta, aki nem ment el állítása szerint. Viszont nem érti, hogy most miért kellene ezen változtatni: „Nem hagyom országgyűlési képviselőként, hogy szétverjék Kiskundorozsma közösségét.” Botka Lászlóval egyébként kölcsönösen megköszönték egymás munkáját, a polgármester elárulta, hogy Mihálffy elődej, B. Nagy László egyszer sem jelent meg közgyűlésen. Mihálffy elmondta, Szegedért, a lakosokért fog dolgozni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A hatos napirendi pontban szó volt a Laposról, a napvitoráról, valamint az önkormányzati cégek, köztük az SZKT veszteségeiről is. Német Ferenc olyanokat is mondott, hogy a troli kétszeres, a villamos háromszoros szorzóba kerül a buszokhoz képest. A képviselő úgy csökkentené a veszteségeket, hogy buszokat járatna ezen járművek helyett. Haág Zalán szerint az elektromos buszok beszerzéséhez is a kormány pénze” kell, a kormány valósítja meg a Modern Városok Programot.

Mindezek után egy heves, de viszonylag korrekt, leginkább hosszú vita kezdődött az óvodabezárásokról. Mint többször elhangzott, ez enm szerepelt a napirendi pontokban, de Botka László polgármester nem rekesztette be a vitát. Haág Zalán vetette fel a témát, amire végül Botka igyekezett eloszlatni a tévhiteket egy igen hosszú beszédben. mellett Szabó Bálint is felszólalt, aki megoldásokat vetett fel, hogy legyen megoldva helyben, Szegeden.

A polgármester szerint ez nem megoldható, mivel 700 pedagógusról van szó, szerinte el kéne adni Szegedet, fel kéne osztani, amire nevetés tört ki, majd Kothencz János is megjegyezte, hogy az már neki is sok lenne. Botka szerint 10 százalékkal esett a gyermeklétszámkét év alatt, valamint 71 óvónői állás üres a városban, amire ketten jelentkeztek. Mint mondta, nem lehet óvodát működtetni gyerekek és óvónők nélkül, a probléma pedig jövő tavasszal újra aktuális lesz, ezzel kezdeni kell valamit.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kothencz egyébként remélte, hogy nem kerül elő ez a téma.Fel is lélegeztem, hogy akkor nem is zárják be a Sás utcai ovit.” Mint mondta őt szülők keresték meg a bezárások kapcsán, majd megjegyezte, hogy tisztában van a gyereklétszám és az óvónők létszámánk csökkenésével. Hozzátette: „A szülői aggodalmak viszont mindenkor, mindenféle szempontból fontosak.”

A vitához Binszki József is hozzászólt, mint mondta, valóban nem szerepel a napirendi pontok között, de a polgármester engedélyezte a vitát erről, így ő is hozzászól. Szerinte azt kell figyelembe venni, hogy egyes, bezárásra ítélt óvodák csoportjainál megvannak a jelenlegi, 13 feletti létszámok (e felett jár állami támogatás), így ez azt jelzi szerinte, hogy korábban volt jelentkező. Szerinte vonzóbbá kellene tenni az óvodapedagógusi pályát.

Haág Zalán szerint az ügy suttogó propaganda, mivel elültetik a szülőkben a bizonytalan helyzetet, ami után már tényleg nem lesz jelentkező. Arra is rákérdezett, hogy mi lenne az ingatlanok sorsa, mivel arról korábban mi is írtunk, hogy ingatlanspekulációt sejtett a dolog mögött a szegedi Fidesz.

A vitát végül lezárták, innentől egymás után ugráltak át a napirendeken hozzászólások nélkül, ellensúlyozva a korábbi, témán kívüli vita hosszát. Végül tíz perc szünet után megkezdődött a zárt ülés.

A közgyűlés az alábbiakban nézhető élőben:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A szegedi városházán már február óta nem tartottak közgyűlést, most az április 3-ai választások óta először tartják meg május 6-án. Korábban már írtunk cikket arról, hogy miként áll az önkormányzati cégek pénzügyi helyzete, valamint az is várható, hogy szavaznak Orbán Hédi maradásáról. A cikk frissül.

A pénteki közgyűlésen tizennyolc napirend pont lesz a nyílt ülésen, majd zárt ülésen lesz megszavazva, hog idén a városi kitüntetéseket ki kapja. A napirendi pontok és egyéb dokumentumok ide kattintva elérhetőek. A közgyűlésen az első napirendi pont a zöld hulladék elszállításáról szólt. Ezen felül már az óvodabezárások, a taxik tarifáinak szabályozása, a nyugdíjasok támogatásának módosítása és egy építkezésnél elfogadott szintemelés került szóba.

A szemétszállításról szóló vitán Tápai Péter fideszes képviselő módosítójáról volt szó, ahol elhaangzott, hogy sűríteni kéne a zöldhulladék elszállítását. Botka László polgármester erről elmondta, hatalmas logisztikai feladat a barna kukák kiosztása, a heti elszállításra azonban nincs kapacitás. Mint mondta, a hulladékszállítási díjat a kormánynak fizetjük, a kukaholding pedig nem adja vissza teljes egészében a befizetett összeget, így a sűrítés sem megoldható.