Az önkormányzat ezentúl a 10 ezer forintos támogatásokat csak egy bizonyos jövedelem alatt adná oda

Tovább bővítjük a szociális rendszerünket, a rokkant nyugdíjasok és a rehabilitációs ellátásban részesülő szépkorúak is megkaphatják városunktól a 10 ezer forintos támogatástjelentette be Botka László a közösségi oldalán. Ez azért is érdekes, mert állításuk szerint a csökkenő bevételek és/vagy a kormányzati elvonások mellett csoda, ha nullszaldósra ki tudják hozni a város költségvetését. Azonban a polgármester elmagyarázta, hogyan „találtak” erre is keretet.

Mint írja, Szeged évente 1,2 milliárd forintot költ a rászorulók támogatására, így állítása szerint az egész országban a mi városunknak van a legerősebb szociális hálója, amire sokszor hivatkozik a polgármester. Fel is sorolta, hogy többek között

  • születési támogatással segítik a gyermeket vállaló szülőket,
  • beiskolázási támogatással az általános iskolás gyerekek családjait,
  • minden évben 10 ezer forinttal segítik az időseket is.

A polgármester most azt írja, hogy az utóbbiak körét bővítenék ki úgy, hogy minden rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegedi is megkapja a városi támogatást. Ez összesen háromezerrel több szegedinek jelent segítséget, ha a közgyűlés is megszavazza a javaslatot. Ennél a pontnál merül fel mindenkiben, hogy amenniben a polgármester szavai szerint bővül a támogatási forma, azt mégis miből fedeznék? Itt jön a lényeg:

A jövőben a fent felsorolt három támogatási formát igazságosabbá teszik, csak a valóban rászorulók kaphatják majd meg a város segítségét.

Ez mit jelent pontosan? A poszt nem fejti ki, de az önkormányzat lapjának, a szeged.hu-nak a cikke igen: A tervezet értelmében ennél a három települési támogatásnál nettó 330 ezer forintos jövedelmi határértéket vezetne be a város: a szülési és beiskolázási támogatásnál a család egy főre jutó jövedelmeként értendő, míg az időskorúak ellátásánál a jogosult részére folyósított nyugdíj összege lenne a mérvadó.

A rendelet a kihirdetést követően azonnal hatályba lép, tehát a következő tanévben már ez alapján igényelhetjük a 10 ezer forintos beiskolázási támogatást.

Mint a lap írja, a nyugdíjfolyósítótól kapott tájékoztatás szerint kevesebb mint 1500 szegedi kerülne ki az időskorúak támogatotti köréből a nyugellátás összege miatt, ugyanakkor 4500 rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők kerülne a támogatottak közé. Azaz 3000 valóban rászorulóval bővülne a támogatottak köre. A támogatáshoz szükséges források rendelkezésre állnak Szeged költségvetésében, azaz a rendeletmódosítás plusz pénzt nem igényel – jegyzik meg.

Ezt egyébként már sokan szorgalmazták előtte, hiszen az eddig feltétel nélküli támogatás mindenkinek járt, még a nem rászorulóknak is. Ezt viszont egy válságok és elvonások által megtépázott városi költségvetés nem bírná el, pontosabban felesleges kiadás. Ehelyett most úgy bővítették a támogatottak körét, hogy közben csökkent is, de valóban rászorultsági elosztva. Bár azon lehet vitatkozni, hogy a 330 ezres nettó összeg mennyire valid.