Másfél milliárd lehet a hiány idén, még több pénztől eshet el Szeged az új szabályozások miatt

2021-ben csak az iparűzési-adó elvonásával 2 milliárd 600 millió forinttal rövidítette meg Szeged költségvetését a kormány, a teljes elvonási csomag közel 10 milliárdos volt – mondta Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a Szeged Televízió Téma című műsorában. Hozzátette, ezzel szemben a kompenzációnak nevezett visszatérítés 1,95 milliárd forint volt, így mintegy 650 millió forint hiány van ezen a fronton.

Az iparűzési adót továbbra is elvonja a kormány azon cégeknél, amelyeknek 4 milliárd forintnál kisebb az árbevételük. Szeged esetében ez mintegy 3 milliárd forintot jelent, a várható visszatérítés mindössze 1,55 milliárd forintnyi Kovács Tamás szerint. A tavalyihoz képest így 400 millióval kap kevesebbet Szeged a kormánytól, és közel 1,5 milliárd forint hiányzik majd a kasszából – tette hozzá.

 Tavaly a fideszes vezetésű településeket kétszer támogatta meg a kormány az alpolgármester szerint: Egyszer karácsony után, másodjára júniusban, Szeged az utóbbi alkalommal kapott vissza pénzt.

A kormány új szablyozása szerint teljes kompenzáció jár azoknak a 25 ezer főnél nagyobb településeknek, amelyek egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége 47 ezer 335 forint vagy ez alatti. Az elvett összeg háromnegyedét kapják vissza azok a települések amelyek adóerő-képessége 47 ezer 335 forint és az országos átlagot jelentő 67 ezer 622 forint között van. Ha a település adóerő-képessége az országos átlagnál magasabb, akkor nem kap semmit.

„Kétségkívül lesznek olyan források, amiket csökkenteni kell, muszáj zárolnunk egy részét, ha azt akarjuk, hogy idén is legyen olyan biztonsági tartalékmaradvány, amivel a következő évben az uniós fejlesztésekhez az önerőt biztosítani tudjuk” – magyarázta a gazdasági alpolgármester a műsorban. Azt sem tudják egyelőre, hogy az egyébként az előző uniós ciklushoz képest jóval kisebb EU-s forrásokhoz mikor férhetnek hozzá, hiszen az Európai Unió több ezer milliárd forintot tart vissza az Orbán-kormány jogállamisági hiányosságai és a rendszerszintű korrupció miatt.