Orbán Hedvig maradhat a szegedi Agóra igazgatója, a kulturális bizottság szerdai ülésén megszavazta pályázatát

Szerdán ülésezett a város Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottsága. Ez azért érdekes, mert itt szavaztak többek között a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjéről, aki a hírek szerint Orbán Hedvig maradhat.

Mint közismert, a szegedi önkormányzat a város hét művelődési házát és a Szent-Györgyi Albert Agórát is egy szervezetbe terelte korábban. Az Agóra élén továbbra is az azt már 10 éve vezető Orbán Hedvig állt, akinek azonban idén február 15-én lejárt a megbízatása, az új intézmény vezetői tisztségét így meg kellett pályáztatni. Orbán Hedvig mellett volt még egy pályázó; a siklósi, de Szegedhez is kötődő Balázs Csaba, akit először meg is választottak, miközben ő nem feltétlenül felelt volna meg az állásra.

Aztán kirobbant egy botrány, amely a városházi képviselők szerint csak az ellenzék, tehát többek között a fideszes képviselők által volt generálva és félreértve, azonban több szempontból is furcsaságokat tartalmazott, erről bővebben itt írtunk. A korábban favorizált Balázs Csaba viszont február elején, Hédi megbízatásának lejárta előtt nem sokkal saját döntés alapján visszalépett a pályázatától, így patthelyzet alakult ki jogilag. Akkoriban ezt úgy próbálták feloldani, hogy a bizottság az új pályázat elbírálásáig, de legfeljebb június 17-ig a korábbi igazgatót, Orbán Hedviget bízta meg az intézmény vezetésével.

Pénteken jön azonban egy újabb közgyűlés, ahol majd arról szavaznak, ami a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság szerdai ülésén történt.

A Szeged365 információi szerint egyedül Orbán Hédi jelentkezett az igazgatói posztra, bár információik szerint a második körben még ketten indultak, de visszalépett a jelölt. Ez viszont azt jelentheti, hogy a bizottság által meghallgatott jelöltet fogják végül megszavazni pénteken az összevont Agóra intézményének élére, ezzel pont kerülhet az ügy végére. A szerdai szavazás eredménye a lap információi szerint

7 igennel és 1 nemmel zárult arról, hogy javasolják-e Orbán Hédit továbbra is az igazgatói poszton.

Hozzá kell tenni, mindez nem jelenti teljes bizonyossággal, hogy a pénteki közgyűlés is megszavazza Orbán Hedviget, de nagy az esély rá. A lap megszólaltatta Haág Zalán KDNP-s képviselőt is, aki úgy nyilatkozott, hogy ha fél éve – amikor elindult az Agóra körüli ügy – hallgattak volna ránk, akkor nem tört volna ki az egész városon végigsöprő felháborodási hullám”.