Az Agóra kapcsán heves vita volt a közgyűlésben, végül megszavazták Orbán Hedvig ideiglenes maradását

Bár sok mindenről szó volt a pénteki közgyűlésen, szavaztak Szeged város költségvetéséről is, de talán ami a legfontosabb, hogy vitáztak a Szent-Györgyi Albert Agóra körül kialakult helyzetről és meg is szavazták az új pályázat kiírását, valamint Orbán Hedvig maradását a városházi képviselők. A heves vita nem volt mentes némi személyeskedéstől sem. A véderdő kérdése is előkerült.

Botka László a napirendi ponthoz azt fűzte hozzá még az elején, hogy amik eddig elhangzottak az üggyel kapcsolatban akár a sajtóban, nem teljesen voltak igazak. Mint említette, nem volt törvénytelen az eljárás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem talált kivetnivalót benne. Továbbá elmondta, Hédi kiváló szakember, de az összevont intézmények vezetése más jellegű feladat, nem biztos, hogy ő lenne a legalkalmasabb rá.

Ugyanakkor szerinte nem rúgták ki, mivel maradhatott volna ugyanannyi pénzért az új igazgató mellett, a korábbi művészeti feladatokat átvéve, csupán adminisztrációs terhektől lett volna mentesítve, ezt Botka László személyesen beszélte meg vele állítólag. Erre Szabó Bálint szólt be, hogy ez nem igaz, mire a polgármester rákontrázott, hogy Hédi egy tisztességes ember, nem gondolná, hogy nem mondana igazat ilyen téren.

Chovanecz Kata a minisztériumi panaszra reagált, szerinte nem igaz, hogy nem vizsgálódnak, vagy nem találtak törvénytelenséget, ugyanis az új igazgató, Balázs Csaba mindenféle családi okokra hivatkozva utólag mondott le, ezzel az ügy semmissé lett. Botka László erre azt felelte, hogy ez nem igaz, ugyanis a minisztériumi vizsgálódás már két héttel a lemondása előtt befejeződött.

Azt Martonosi Éva jegyző is elmondta Chovanecz Kata kérdésére, miszerint most ki az igazgatója az intézményeknek, hogy szabályos volt az eljárás. Továbbá a szavaiból az derült ki, hogy Hédi már nincs a helyén: a feladatát ideiglenesen az igazgatóhelyettes veszi át. Martonosi az SZMSZ-re hivatkozva mondta ezt, mire Chovanecz elmondta, maga a pályázat nem lehetett szabályos, mert Balázs Csaba végzettsége nem volt megfelelő hozzá, más lett volna a feladat az agóra vezetőjeként.

Ezen felül a jelölt jelentkezése sem volt teljesen szabályos, a levél nem volt iktatva, valamint egyszer már visszamondta pályázatát, hogy aztán a visszamondást is visszamondja. Haág Zalán Szabó Bálinttal példálózott előre is elnézést kérve tőle, hogy miként nézhetett ki az ügy, mint amikor Szabó bejelentette, hogy lemond képviselőségéről, hogy aztán mégse mondjon le róla.

Erre Botka László Chovanecz végzettségét firtatta, valamint megjegyezte, hogy ilyen irányú végzettségét Hédi is nemrég szerezte csak meg, ugyanakkor mindkettejüknek kikérte a tiszteletet, mert tisztességes emberekről van szó. Tápai Péter fideszes képviselő nem tud mást elképzelni ebben az esetben csak azt, hogy kifizetőhellyé akarta Botka átalakítani az Agórát. Botka erre azt felelte, mindenki magából indul ki. Megemlítette Tápai Péternek, hogy a pályázatig nem volt semmilyen kapcsolata Balázs Csabával, illetve azt is a szemére vetette, hogy jelenleg egyébként egy fideszes polgármester tanácsadójaként dolgozik.

Török József nyugalmazott népművelő egyébként kommentben jelezte számunkra azt, hogy valójában igazgató nélkül maradt az intézmény, mert igazgatóhelyettesnek, illetve bárki másnak csak közgyűlési megbízással lehetne az igazgatói jogkörökkel élni, ilyen döntéshez azonban február 16-a előtt kellett volna rendkívüli közgyűlést tartani (ekkor járt le Orbán Hedvig megbízatása), pedig csak 18-án volt, azaz pénteken.

Szerinte az intézmény SZMSZ-e szerint az igazgató „helyettesítésének rendje: Az igazgatót távolléte esetén a közművelődési igazgatóhelyettes helyettesíti. Gazdasági ügyekben az aláírási rend szabályozásánál leírt korlátozás figyelembe vételével, a közművelődési igazgatóhelyettes, üzemeltetési ügyekben az üzemeltetési vezető helyettesíti. Utalványozási joga az igazgató távolléte esetén a közművelődési igazgatóhelyettesnek van”. Ezzel utalt arra, hogy a távollét szó legitim, létező igazgatót tételez, akit helyettesíteni kell, de ebben az esetben nincs ilyen, ez nem azonos jogilag. Így keletkezik egy holtidő, ami alatti történésekért valakinek felelnie kell, miközben jogilag nem ő volt az intézmény igazgatója.

A közgyűlés végén minden napirendi pontot megszavaztak a képviselők, a Szent-Györgyi Albert Agóra esetén két szavazás is volt:

  • új pályázat kerüljön kiírásra az igazgatói székért (18 igen és 5 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés),
  • annak elbírálásáig ki töltse be a vezetői tisztséget az Agóra élén, ez történetesen Orbán Hedvig lesz (23 igennel egyhangúlag fogadta el a közgyűlés).

A közgyűlésen szó volt még környezetvédelemről is, ennek kapcsán a véderdő került elő, mint kampányígéret, Szabó Bálint Mihálik Edvin zöld tanácsnok szemére vetette, hogy eddig nulla fát sikerült ültetni. Ez egyébként napirendi pont is volt ma, a közgyűlés ezt is megszavazta természetesen, így az ígéretek szerint már májustól kezdődhet a program megvalósítása. A teljes közgyűlés alább megtekinthető: