Elfogadták Szeged költségvetését a pénteki közgyűlésen

79,9 milliárd forintos főösszeggel pénteki ülésén elfogadta a szegedi közgyűlés az önkormányzat költségvetését, amelyről az MTI is beszámolt.

A rendeletet 18 képviselő támogatta, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak. A költségvetésben 6,33 milliárd forint céltartalékot és 54,33 millió forint általános tartalékot határoztak meg.

Botka László a vita során kifejtette, 2020 óta tovább szűkül az önkormányzatok pénzügyi mozgástere. A szegedi önkormányzat idén 1,9 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet. Az önkormányzat számára 3 milliárd forint kiesést okoz a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzésiadó-kedvezménye, további félmilliárd forintot pedig a gépjárműadó elvonása. A polgármester költségvetésről szóló beszámolójáról az alább írtunk bővebben:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Botka László Szeged költségvetéséről: A Lechner tér felújítása, a napvitorlák, két új bölcsőde és az „ELI-út” is idén van betervezve

Botka László volt a Szeged Televízió Téma című músorának vendége szerda este, ahol a város költségvetéséről adott számot. Beszélt a járványügyi helyzet miatti kormányzati elvonásokról, ígéretekről, de megemlítette a műsor végén azt is, hogy milyen fejlesztéseket tervez a város idén.

Idén 15 százalékkal, 1,2 milliárd forintra növelik a rászorulók közvetlen támogatására szolgáló teljes egészében saját forrásból megteremtett szociális alapot. Az önkormányzat részben cégein keresztül a város egyik legnagyobb munkáltatója, 5300 alkalmazottat foglalkoztat. A minimálbér és a garantált bérminium emelése mellett a bértorlódásból eredő bérfeszültség csökkentésére egymilliárd forint forrást szán saját forrásból az önkormányzat.

Az elmúlt években 2 milliárd forint önkormányzati forrásból 700 bérlakást újítottak föl, és adtak bérbe a piaci ár negyedéért, ötödéért. A program idén is folytatódik

tudatta a polgármester. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester közölte, az előző évhez képest mintegy 600 millió forinttal növekednek az önkormányzat energiaköltségei, ez jórészt a helyi közösségi közlekedés működési költségeit érinti. A költségvetés készítésénél az iparűzésiadó-kiesés részleges kompenzálására 1,95 milliárd forint kormányzati támogatással számoltak, ami 350 millió forint önkormányzati forrás mellett a helyi buszközlekedést nyújtó Volánbusz Zrt. kiadásait fedezi mondta a politikus.

Beruházásra mintegy 13 milliárd forintot fordítanak, ebből 2 milliárdot tesz ki a bölcsődék, 1,9 milliárdot az óvodák épületeinek korszerűsítése, 7,76 milliárd forintot pedig az infrastrukturális fejlesztések, a belterületi csapadékvízelvezető-rendszer bővítése, a Science Park Szeged megközelítését javító útépítések, illetve a kerékpárút-hálózat bővítése közölte.

Haág Zalán KDNP-s képviselő emlékeztetett rá, a kormány 29 milliárd forint adósságot vállalt át a szegedi önkormányzattól, ezzel évente 12 milliárd forint adósságszolgálattól megszabadítva a várost. A kis- és közepes vállalkozások iparűzésiadó-kedvezménye idén 3 milliárd forintos többletforrást biztosít a szegedi cégeknek, hozzájárulva ezzel a munkahelyek megőrzéséhez. Szegeden kormányzati beruházásban nyolc évtizede nem látott nagyságú egészségügyi és sportfejlesztés valósult meg az elmúlt években hangsúlyozta a politikus.

A teljes közgyűlés közvetítése alább tekinthető meg: