A szegedi agóra botrányos vezetőváltását már kormányzati szinten vizsgálják, a városházán is kíváncsiak az EMMI döntésére

A Magyar Narancs írt a szegedi agóra körüli kinevezési botrány kapcsán. A lapnak nyilatkozó Török József nyugalmazott népművelő, közművelődési szakértő és szakfelügyelő szerint kétszeresen is törvénysértő, ezért vissza kellene vonni a szegedi közgyűlésnek azt a határozatát, amellyel december 17-én öt évre kinevezte a Szent-Györgyi Albert Agóra élére Balázs Csabát. A kormányhivatal inkább az EMMI-hez küldte a nyugalmazott közművelődési szakértő törvényességi észrevételét.

Még tavaly októberi hír, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház összevonása után az önkormányzat a város hét művelődési házát és a Szent-Györgyi Albert Agórát is egy szervezetben javasolta működtetni: Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a szegedi művelődési intézmények összevonása címmel nyújtott be előterjesztést a közgyűlésnek.

Az agóra élén továbbra is az az Orbán Hedvig áll, aki immár 10 éve vezeti az intézményt, előtte pedig 20 évig vezette a jogelőd Százszorszép Gyermekházat. Orbán Hedvignek azonban február 15-én lejár a megbízatása, az összevont intézmények vezetői tisztségét így meg kellett pályáztatni. Orbán Hedvig mellett volt még egy pályázó; a siklósi, de Szegedhez is kötődő Balázs Csaba. Végül a közgyűlési bizottság és maga a közgyűlés is a másik jelöltet választotta meg mindenki meglepetésére. A gond nem is ott van, hogy esetleg egy új ember kerülne ebbe a pozícióba, hanem az eljárás maga, illetve a jelölt lehetséges alkalmatlansága.

A Magyar Narancsnak nyilatkozó Török József nyugalmazott népművelő, közművelődési szakértő és szakfelügyelő a kezdetektől nyomon követte az eljárást, ő kezdeményezett petíciót is annak érdekében, hogy Orbán Hedvig maradjon az Agóra vezetője. Emlékeztet arra, hogy a szegedi önkormányzat pályázati kiírása szerint az igazgatói munkakör betöltéséhez közművelődési felsőfokú mesterfokú szakképzettség, illetve ebben a feladatkörben szerzett legalább ötéves szakmai gyakorlat. Török úgy tudja, hogy Balázs Csaba esetén egyik sem teljesült: a megválasztott igazgató a kulturális örökség tanulmányok szakot, valamint az emberierőforrás-tanácsadó szakot végezte el.

Most a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához küldte el törvényességi észrevételét a december 17-i szegedi határozattal szemben.

Török József törvényességi észrevételére Juhász Tünde kormánymegbízott válaszolt: azt írta, hogy „nincs hatásköre önkormányzati intézményvezetők, közművelődési intézményvezetők kinevezésének vizsgálatára, így nem tud érdemi választ adni”. A közérdekű bejelentést továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, „mint eljárásra jogosult szervhez”. Török szerint a kormánymegbízott „hárít”: válasza kiváló menekülőút arra, hogy ne kelljen vizsgálni és dönteni. Jelen esetben ugyanis

nem a döntés tartalma a lényeg, hanem annak jogszerű vagy nem jogszerű kerete

– fogalmazott. Az új igazgató megválasztása ellen előtte-utána tiltakozott a helyi Fidesz is. A frakció rendkívüli közgyűlést is összehívott az ügyben később, de arra nem mentek el a többséget adó frakció tagjai, ezért határozatképtelenség miatt nem lehetett tárgyalni a kinevezés körülményeiről. A frakció tud Török beadványáról, kíváncsiak rá, mit válaszol az EMMI. Chovanecz Kata viszont arra is kíváncsi, hogyan lehetséges az, miszerint a siklósi pályázó az eljárás során egyszer úgy döntött, visszavonja beadványát, aztán ezt a visszavonást is visszavonta:

szerinte ez jogilag értelmezhetetlen.

Martonosi Éva jegyző erről azt írta a Magyar Narancsnak, hogy amikor december elsejére meghallgatást tűztek ki a pályázóknak, Balázs egy nappal korábban e-mailt írt – nem az ügyfélkapun keresztül, és hivatalos aláírás nélkül – az önkormányzatnak arról, hogy még nem gyógyult meg a koronavírusból, nem tud eljönni a meghallgatásra. Úgy értelmezte, hogy ha oda nem tud eljönni, nem is marad versenyben, ezért tényleg azt írta, hogy visszavonja pályázatát. Az önkormányzat azonban arról tájékoztatta, hogy később is meg tudják őt hallgatni.

Így mégis fenntartotta a pályázatát, és meg is hallgatták december 7-én.

A fentiek szerint a jelölt jogilag nem is vonta vissza a pályázatát, hiszen az e-mailt nem az ügyfélkapun keresztül küldte. A városházán is tudnak Török József észrevételéről; ismerik őt, a lap forrása szerint tisztában vannak azzal, hogy ha úgy érzi, igaza van, azért kitartóan harcol. Kíváncsiak, hogyan foglal állást az EMMI az ügyben. Balázs Csaba nyilatkozatáról itt számoltunk be részleteseben, míg a január 7-i közgyűlés után azt mondta, a szegedi polgármestert időben tájékoztatni fogja arról, hogyan dönt, betölti-e az állást vagy sem.