Rendkívüli ülést hívott össze a városháza az Agóra ügyében

A szegedi agórát annak megnyitása óta vezeti, korábban a Százszorszép Gyermekházat vitte. Amikor most újra kiírták a pozíciót az agóra vezetésére, jelentkezett Balázs Csaba, a Siklósi Vár Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője, akiről sokan nem értik, hogyan nyerhette el a városháza támogatását a sokak által kedvelt és tisztelt „Hédi”-vel szemben.

Még civilek általi petíció is indult, amit több mint ezerszáz ember írt alá azért, hogy a közgyűlés „vonja vissza Balázs Csaba kinevezését, és nevezze ki Orbán Hedviget igazgatónak!” Ez azután történt, hogy a közgyűlés kulturális bizottsága zárt ülésen meghallgatta mindként jelentkezőt, majd Balázst nevezték ki február 16-tól 2027-ig, öt évre.

Balázs Csaba meghatározó szereplő lesz, hiszen éppen most vonják az agóra kalapja alá a város hét művelődési házát is.

Gellérfy László szakértő is Orbánt támogatta. Erről ő Facebookján is írt, és egyenesen érthetetlennek nevezte a történteket.

A petíció indítója, Török József a Magyar Narancsnak mondta, hogy ez a döntés is csak azt bizonyítja, hogy az önkormányzatnak nincs kulturális koncepciója, egyedül intézményekben, azok fönntartásában gondolkodik. Szerinte Balázs Csaba Szegedre költözik, ismerték, keresni akartak neki egy állást, és kapóra jött az Agóra-pályázat.

A lap Balázs Csabával is beszélt, aki a következőt nyilatkozta: „Nekem is van munkám, a feleségemnek is. Amikor megláttam a pályázati kiírást, beszéltünk róla. Arra jutottunk, hogy pályázok, nincs veszítenivalóm, viszont előrelépés lenne egy nagyobb városban dolgozni. A feladat is vonzó, az Agóra, főleg a majd hozzá tartozó művelődési házakkal együtt. A siklósi várszínházat átvéve olyan szervezetet vezettem, amely a piacról élt, nem kapott költségvetésből, nekünk a rendezvényeinkre elő kellett teremtenünk a pénzt. Az esélytelenek nyugalmával indultam, aztán értesítettek, hogy várnak a bizottsági meghallgatásra. Azt nem tudom, honnan vették, hogy én SZDSZ-es voltam, vagy hogy politikai támogatottságom lenne, mert nincsen. A végzettségem és a szakmai gyakorlatom megfelel a 2020-as Emmi-rendelet előírásainak. Amióta megválasztottak, leveleket kapok, csetüzeneteket ismeretlenektől, egyik-másik méltatlan stílusú. Nem volt még ilyen, de nem tudok mit kezdeni ezzel a gyűlölettel. A megbízási szerződésemet még nem írtam alá, és bár nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni az önkormányzatot, elgondolkodtam rajta, hogy tényleg kell-e ez nekem: az-e az én feladatom, hogy árkokat temessek be. Az egzisztenciánk nem függ attól, hogy elmegyek-e Szegedre dolgozni, vagy sem. Ezt most a két ünnep között megbeszéljük.”

A pénteki rendkívüli ülést a Fidesz kezdeményezte, ahol Chovanecz Kata fideszes politikus szerint nyílt ülés lévén biztosítani kellene helyet a képviselőtestület tagjain felül az érdeklődőknek, valamint a sajtó munkatársainak is, de ebben a teremben annyi férőhely nincs.