Mi történt ma a városházán az Agóra-ügyben?

Sokan várták a pénteki közgyűlést, amely végül elmaradt. Egyre több a kérdőjel Balázs Csaba kinevezése körül.

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Fidesz-KDNP városi frakciója, mivel a képviselőcsoport választ szeretett volna kapni az összevont szegedi művelődési házak élre kinevezett új vezető pályázata körül felmerült kérdésekre. Azt is tisztázni szerették volna, miért nem folytathatja a munkát a Szent-Györgyi Albert Agóra élén Orbán Hedvig, akit eddig szinte mindenki lelkiismeretes és megbízható vezetőnek tartott.     

Hatalmas felháborodást váltott ki Szegeden az a döntés, melynek értelmében a Szent-György Albert Agóra jelenlegi igazgatója február 15-e után nem folytathatja munkáját az intézmény élén. A városi közgyűlés ugyanis decemberi ülésén úgy döntött, a szegedi művelődési intézmények összevonása után új vezetőt, az eddig a siklósi várszínházat igazgató Balázs Csabát nevezik ki. A döntés szinte sokkolta a város polgárainak azon részét, akik ismerték Orbán Hedvig eddigi munkásságát. Az Agóra vezetőjéről ugyanis szinte mindenki tudja, hogy kiváló szakember, korábban a Százszorszép Gyerekházat, átadása óta pedig Szent-György Albert Agórát irányította nagy megelégedésre.

Civilek aláírásgyűjtésbe is kezdtek, amelynek petícióját már több mint ezerszázan alá is írták. A hét elején még úgy nézett ki, hogy pénteken demonstrációt is tartanak az Orbán Hedvig melletti kiállás jegyében, de végül a rendőrségi bejelentést visszavonták a szervezők. Ez részben azért következett be, mert időközben pert fontolgat az ügyben a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete.

Kiss Ernő, a szakmai szakszervezet megyei elnöke elmondta, egyelőre egy általuk megbízott ügyvéd szeretne egyeztetni a város vezetésével ebben az ügyben. Érvük leginkább az, hogy az igazgatói posztra kinevezett Balázs Csabának nincs meg a megfelelő szakmai végzettsége, illetve az előírt ötéves közművelődési gyakorlat is hiányzik az esetében. Amennyiben sikerül peren kívül megegyezni az önkormányzattal, abban az esetben a jogi eljárás folytatására nem lesz szükség, ám ennek elmaradása esetén a szakszervezet beperelheti a hivatalt.

Közben a városi közgyűlés fideszes frakciója rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, mivel véleményük szerint a pályázat lebonyolítása hemzsegett az eljárási hibáktól. A péntek reggel nyolc órára meghirdetett közgyűlésre azonban csak kilenc képviselő ment el. A Fidesz-KDNP részéről megjelent az ülésen Haág Zalán, Bartók Csaba, Halkó Pál, Németh Ferenc, Chovanyecz Kata, Mihálffy Béla, valamint Tápai Péter. Egy független képviselő is eljött Szabó Bálint személyében, aki jelezte, hogy Orbán Hedvig személye miatt vesz részt az ülésen, de sok mindenben nem osztja a kormánypárti frakció nézeteit.

A Botka László polgármester mögött álló balliberális képviselőcsoport egyetlen tagja vett részt az ülésen, ugyanis Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kapta a feladatot, hogy levezesse az ülést.

Mivel a meghirdetett 8 órára csak 9 képviselő érkezett meg, az alpolgármester határozatképtelenség miatt berekesztette az ülést, majd a házszabálynak megfelelően 15 perc elteltével ismét megvizsgálta a létszámot, ám az továbbra is csak a Fidesz-KDNP tagjaiból, Szabó Bálintból és személyéből állt. Ezért az ülést az alpolgármester végleg berekesztette.

A két időpont között azonban a kormánypárti képviselők tájékoztatták a sajtó jelen lévő tagjait az Agóra-pályázat fejleményeiről. A Siklósról érkező Balázs Csaba a helyi várszínházat igazgatta tavaly év végéig, közművelődési tapasztalata pedig nincs. A Fidesz-KDNP frakciótól Haág Zalán jelezte is a furcsa közgyűlésen, hogy korábban párthovatartozástól függetlenül teljes politikai konszenzussal választották meg többször is Orbán Hedviget a Szent-Györgyi Albert Agóra élére, ezért több kérdést vet fel a mostani helyzet.

Mivel polgármester ezúttal a Baranya megyéből érkező Balázs Csaba mellett tette le a voksát, így a mögötte álló frakció is Orbán vetélytársára szavazott a decemberi közgyűlésen. A Fidesz-KDNP már akkor azt pedzegette, hogy politikai kinevezettről van szó, mivel Balázsnak jó kapcsolatai vannak baloldali, illetve liberális körökkel. Az azóta eltelt időben a fideszes képviselők kikértek hivatalos iratokat, és megvizsgálták az ügy dokumentumait.

Chovanyecz Kata szerint számos eljárási problémát fedeztek fel. Például azt, hogy egyszer visszavonta a pályázatát Balázs, majd visszavonta azt a nyilatkozatát is, amelyben visszalépett a pályázattól. Ezek közül se lett mind iktatva, és a dátumok sem igazán stimmelnek a dokumentumokon. Chovanyecz elmondása szerint hemzseg az eljárási hibáktól az ügy, a városháza mégis ragaszkodik ahhoz, hogy február 15-től menesszék Orbán Hedviget, és Balázs Csaba lépjen a helyébe.

A jobboldali képviselők nyomozása arra is fényt derített, hogy a pályázók anyagait előzetesen elbíráló szakbizottságba egy olyan személyt nem hívtak meg, aki tagja a testületnek, egynek pedig a véleményét nem ismertették a kulturális bizottság ülésén, amelyet egyébként Balázs kérésére zárttá nyilvánítottak. Ennél is komolyabb problémának tartják a Fidesz-KDNP képviselői, hogy a siklósi jelölt nem felel meg a pályázati kiírás kritériumainak.

Magát a rendkívüli közgyűlést azért hívták össze, hogy a képviselő-testület eljárási hibák miatt vonja vissza korábbi döntését, és tárgyalja újra a pályázatot. Erre még van elegendő idő, hiszen február közepéig szól Orbán megbízatása. A városvezetés azonban egyelőre hajthatatlannak tűnik, és kitart Balázs Csaba kinevezése mellett.