Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyet, Botka László Szegedet húzta be könnyedén

Élőben közvetítettük a vasárnapi önkormányzati és Európai Parlamenti választásokat Szegedről.

Fülöp László megköszönte mindenkinek, hogy elmentek szavazni

„Lezárult a 2024. június 9-i szavazás. Köszönöm, hogy a szegediek éltek demokratikus jogukkal és elmentek szavazni, valamint köszönöm minden kollégám odaadó munkáját is” – mondta közösségi oldalán még urnazáráskor Fülöp László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Úgy tűnik viszont, hogy nincs oka optimizmusra, Szegeden 76,58 százalékos feldolgozottság mellett sem változott nem csak a polgármesterjelölti erősorrend, de érdemben a szavazatok megoszlása sem a korai számokhoz képest. Botka László kétharmadnál is nagyobb többségen, 67,73 százalékon áll, beigazolva a papírformát. Botka be is jelentette győzelmét időközben.

24,16 százalékkal követi a regnáló polgármestert Fülöp László, Tímár Tamás a feldolgozott szavazatok 5,05 %-át szerezte meg, míg Joób Márton 2,16 %-on áll. Szabó Bálint, aki továbbra sem adott hírt magáról a választás napján, nem tudott felkapaszkodni egy százalékra, 0,90 %-kal sereghajtó.

Botka: Győztünk, és ez a Holdról is látszik

„Győztünk, és ez a Holdról is látszik” – mondta Botka László polgármester Szegeden este háromnegyed tíz körül az IH Rendezvényközpontban, ahol hangos tapssal köszöntötték. Azt mondta, ez a hatodik alkalom, hogy a szegediek előtt állhat és megköszönheti a bizalmat. Pont 30 éve választották meg először országgyűlési képviselőnek és 22 éve polgármesternek.

„Most a szegedi szavazók több mint kétharmada tisztelt meg” – mondta Botka, aki azt is hozzátette, hogy bár tart még a szavazatok összeszámlálása, de a mostani állás szerint a 19 körzetből 18-at nyert meg az Összefogás Szegedért.

Az új közgyűlés október elsején alakul majd meg. A polgármester azt mondta, a jövőben is szeretnék folytatni azt a városépítő munkát, amit elkezdtek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Farkas Éva Erzsébet vezet Makón

Makón több mint 60%-os feldolgozottság mellett továbbra is a Fidesz-KDNP jelöltje, Farkas Éva Erzsébet vezet utcahosszal, közel 55%-on áll, ami behozhatatlan előny a második és harmadik helyen álló Zeitler Ádámnak (22%, Lokálpatrióták), valamint Mucsi Tamásnak (14,5%, DK). Makón a negyedik jelölt Modok Csaba volt a Mi Hazánktól, ő jelenleg 8,5%-on áll.

Farkas Éva Erzsébet első alkalommal 2014-ben lett Makó polgármestere, azóta is szolgálja a várost és a lakosokat. Vele Lázár János közlekedési miniszter kampányolt, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is – bár nem sokáig, mint korábbi rádióinterjújában elmondta, ezután már nem vállalja a tisztséget, nem méreti meg magát.

Márki-Zay Péter marad Hódmezővásárhely polgármestere

94,12 százalékos feldolgozottság mellett 55,1 százalékot ért el a Mindenki Magyarországa színeiben induló Márki-Zay, ami 11525 szavazatot jelent, míg Fidesz–KDNP-s kihívója, Grezsa István 38,03 százalékon áll, 7955 szavazat alapján. A polgármester tehát csaknem 17 százalékpontot vert ellenfelére.

Az eredményváró helyszínéül szolgáló Vuk Sörözőbe még korábban elment Kovács Pál független jelölt is, hogy személyesen gratuláljon Márki-Zaynak a még nem hivatalos, de már biztos győzelemért. Kovács egyébként 807 szavazatot kapott, ami 3,86 százaléknak felel meg. Egy jelölt indult még rajtuk kívül, Balog Norbert a Mi Hazánk színeiben, ő 629 szavazatával 3,01 százalékot szerzett.

Frissítés (22:26): Teljes feldolgozottság alapján 55,1 százalékot ért el a Mindenki Magyarországa színeiben induló Márki-Zay, ami 12504 szavazatot jelent, míg Fidesz–KDNP-s kihívója, Grezsa István 38,15 százalékon áll, 8658 szavazattal. A polgármester tehát csaknem 17 százalékpontot vert ellenfelére.

Kovács Pál független jelölt 866 szavazatot kapott, ami 3,82 százaléknak felel meg. Egy jelölt indult még rajtuk kívül, Balog Norbert a Mi Hazánk színeiben, ő 664 szavazatával 2,93 százalékot szerzett.

Rotyog már a bogrács, egy külvárosi sörözőben várják az eredményeket az MKKP passzivistái

Az esti terveink között szerepel, hogy meglátogatjuk a legtöbb eredményváró eseményt a városban. Először a Motiváció Műhely és a Partizán szervezésében létrejött eredményvárót néztük meg, majd a Klebelsberg-telepi Hársfa söröző felé indultunk.

Ott az MKKP szegedi aktivistái rottyantottak éppen a pörköltet, jó hangulatban. A szegedi MKKP egyébként 2 helyet vár most a közgyűlésben, kompenzációs listáról, mivel azt csak nekik, illetve az Összefogás Szegedért Egyesületnek és a Fidesz–KDNP-nek sikerült összehozni. A párt szegedi terveiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Maréknyi ember várja az eredményeket a Feketesas utcában

A Motiváció Műhely és a Partizán szervezett közös eredményvárást előbbi szervezet Feketesas utcai irodájában.

7 óra körül jártunk a helyszínen, akkor nagyjából tizenöt ember nézte a Partizán műsorát. A szervezőktől megtudtuk, nem számítottak nagy tömegre, de nem egy bejáratott társaság volt csak ott, hanem több kisebb.

A Partizán több városban, többek között Debrecenben, Miskolcon és Győrben is szervezett hasonló eseményeket.

Vásárhelyen Márki-Zay, Szegeden Botka László vezet a részeredmények alapján

Megjöttek az első részeredmények az ország településeiről. Szegeden még csak 10%-os feldolgozottságon állnak a mutatók, ami nagyon kevés, így nem vonhatunk le messzemenő konzekvenciákat, de Botka László egyértelműen vezet az Összefogás Szegedért színeiben 68,48%-kal. Második helyen Fülöp László fideszes jelölt áll 22,25%-on, tőle jócskán lemaradva a három további jelölt. Tímár Tamás 5,49%-kal a harmadik, őt követi Joób Márton 2,22 és végezetül Szabó Bálint 0,82%-kal.

Csongrád-Csanád másik fontos színterén, Hódmezővásárhelyen szoros versenyre lehet számítani, 47%-os feldolgozottságnál sokkal előrébb járnak az eredmények, Márki-Zay Péter vezet jelenleg 52,54%-kal, mögötte a fideszes Grezsa István 40,18%-kal áll.

Úgy tűnik, Orbán nem áll ki a közönség elé a választás éjszakáján

Orbán Viktor valószínűleg nem áll ki a közönség elé az eredményvárón, számolt be a Telex. A Fidesz sajtósa a Bálnában közölte a lap újságíróival, hogy a miniszterelnök várhatóan este tizenegy után egy külön teremben reagál majd az eredményekre. Még nem tudni, hogy ide minden újságírót beengednek-e, vagy csak a kiemelt regisztrációval rendelkezőket – jelen esetben a fotóst.

Ez nagy újdonság lenne, mivel Orbán az elmúlt évek választásain mindig a támogatók előtt értékelte a választások eredményeit. 2022-ben itt hangzott el az azóta szállóigévé vált mondat, hogy győzelmük „a Holdról is látszik”, és ugyanekkor nevezte a kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ellenfélnek. A 2019-es EP-választások estéjén is kiállt a színpadra Orbán és a Fidesz vezérkara.

Szavazás helyett csak a telefonját ment be feltölteni egy szavazókörbe egy férfi Borsodban

A Borsod megyei Pálháza 1. számú szavazókörének bizottsági elnöke 16:15-kor vette észre, hogy a szavazóhelyiségben olyan személy tartózkodik, aki nem a szavazás érdekében van ott, hanem csak a mobiltelefonját tölti.

Az elnök felszólítására a férfi aztán befejezte a tevékenységet és a helyiséget elhagyta. A felszólítás után azért megjegyezte, hogy körbejárja a többi kistelepülést is.

Két órával zárás előtt magasabb volt a részvételi arány, mint öt éve a választás végén

A 17 órai részvételi részeredmények is hasonlóan szignifikáns növekedést jeleznek az elmúlt választásokhoz képest, mint a korábbi napközbeni adatok. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint két órával az urnazárás előtt az ország választókorú népességének 50,69 %-a élt már szavazati jogával, ez pedig már most magasabb, mint ami a 2019-es önkormányzati választások végső mutatója volt (48,58 %).

Továbbra is Vas vármegye tanúsítja a legnagyobb aktivitást 55,86 %-os választási hajlandósággal, mint ahogy Bács-Kiskun is maradt a sereghajtó szerepében 47,30 %-os részvétellel. Csongrád-Csanád immár beesett az országos szint alá, a vármegyében 162 800 fő adta le a voksát, ami választásra jogosult lakosok 50,14 %-a, ezt az arányt pedig továbbra is lefelé húzza Szeged, ahol 47,24 %, 60 792 fő szavazott már.

Az idei választások ezzel együtt Szegeden is kiugró részvételt hoztak, ahol összehasonlításképpen

  • 2019-ben 44,31 %,
  • 2014-ben 41 %,
  • 2010-ben 39,64 % élt a választójogával.

A megyeszékhellyel ellentétben országos mércével is kiugróan magas a részvételi arány Hódmezővásárhelyen, a bömbis autó városában a választópolgárok 59,89 %-a szavazott már 17 óráig.

Szokatlan a csend Szabó Bálint körül

Az öt polgármesterjelölt közül négyen már nyilvánosan voksoltak, amiről élő közvetítésünkben be is számoltunk:

  • Fülöp László fideszes jelölt volt az első, valamivel fél 9 után adta le szavazatát a Csonka János Technikumban. A helyszínről és időpontról egyébként a Szegeder hiába kért, nem kapott előzetes információt – mint interjút sem.
  • Tímár Tamás, a Mi Hazánk jelöltje tíz óra után osztotta meg, hogy a harmadik utat választotta, és híveit is ugyanerre kérte.
  • A független Joób Márton az urnához népes családja kíséretében járult, amelynek egyébként két tagja, felesége és egyik lánya is indult a választáson.
  • Botka László polgármester a Krúdy Gyula Szakképző Iskolában adta le a szavazatát, és pár perccel korábban Sulyok Tamás köztársasági elnök is ott volt, de erről a Szegeder kollégái pont lemaradtak.

Egyelőre tehát Szabó Bálint a hiányzó láncszem, ha szavazott is, ezt nem tárta a nyilvánosság elé. Mi több, nem is hallottunk róla egy ideje sem a saját, sem az Itt az idő vagy a Mindenki Szegedért Mozgalom nevű Facebook-oldalain. Szabóról talán nem túlzás azt állítani, hogy szereti a nyilvánosságot, éppen ezért meglepő, hogy pont az önkormányzati választások napján nem aktív. Sőt oldalai közül kettőn áprilisban jelent meg legutóbb bejegyzés.

A politikust telefonon is kerestük ezzel kapcsolatban, de nem tudtuk elérni. Amennyiben jelentkezik bármilyen felületen, az élő közvetítés folyamán beszámolunk róla.

A Tömörkényben délután folyamatosan váltják egymást a szavazók

Vasárnap valamivel 17 óra után a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában még folyamatosan váltották egymást a voksolók a szavazókörökben. Várakozás nincsen, de úgy tűnik, többen is az urnazárás előtti másfél órára tartogatták a szavazást.

A 17 órai adatok szerint egyébként a választókorú szegediek közel fele ment el szavazni, ami szintén rekord, tartja magát a választási kedv délután is. Az urnazárásig innen még három óra van hátra, ezalatt az idő alatt nagy valószínűséggel újabb rekord dől, 2014-ben ilyenkor 41 százaléknál tartottunk.

Fotó: Bába Csanád / Szegeder

Fülöp szerint jó a magas részvétel, mert erős felhatalmazással a migráció és a genderőrület is megállítható

A SzegedMának adott egy rövid telefonos interjút Fülöp László fideszes polgármesterjelölt a mozgósítást megszakítva. Fülöp azt mondta a lapnak, hogy „örömteli, hogy az előző választásokhoz képest magasabb a részvételi arány”.

Úgy látja, hogy Szegeden is érzik az emberek, hogy az EP választás tétje óriási, és így letehetik a voksukat a béke mellett. „Erős felhatalmazással a migráció és a genderőrület ellen is hatékonyan lehet fellépni” – mondta Fülöp, aki arról is beszélt, hogy a kampány során rengeteg beszélgetést folytatott a szegedi választókkal, biztatást és támogatást kapott, az emberek a Fidesz–KDNP politikáját is helyeselték.

„Fontos, hogy minél többen menjenek szavazni, mondják el a véleményüket, támogassák a békepárti erőket” – mondta Fülöp.

A választókorú szegediek kétötöde szavazott délután háromig

Továbbra is minden korábban mértnél magasabb a részvételi arány az idei dupla választáson, 15 óráig bezárólag a választók 42,04 százaléka adta le a voksát, ez volt kiolvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

A délutánra felébredő Budapestnél is aktívabbnak bizonyul mostanra Vas vármegye, ahol 44,99 %-os részvételt mértek, míg a legpasszívabb jelenleg Bács-Kiskun 38,91 %-kal. A középmezőnyben helyezkedik el Csongrád-Csanád vármegye 42,07 %-os választói kedvvel, ez 136 599 főt jelent,

amelyből 51 555 szavazott Szegeden, a városban ez 40,06 %-os részvételnek felel meg.

A választói aktivitás már most súrolja a 2019-es választások végső számait, akkor az EP-választáson 43,58 %-os, az önkormányzati választáson 48,58 %-os részvételt mértek.

Márki-Zay beüzemelte a bömbis autót, azzal mozgósít Vásárhelyen

Hamar eszkalálódtak a történések Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay Péter bömbis autóba ült, miután az este folyamán ellopták a szórólapjaikat.

„A szórólapjaink ellopása után az egyetlen lehetőségünk ez a bömbis autó” – mondta az erről közzétett videójában. Arra figyelmeztetik az embereket, hogy „ne dőljenek be a Fidesznek és menjenek el szavazni”.

Mivel a szavazókörök ötvenméteres körzetében nem szabad kampánytevékenységet folytatni, az ilyen helyek mellett „lopakodó üzemmódban” halad el a polgármester, aki arra kért mindenkit, „adjanak egy ötöst az ötös listára”.

Szegeden nem volt kampány, Szegeden falunap volt

Talán még sokan emlékeznek arra, hogy milyen vehemenciával vetették bele magukat a jelöltek a 2019-es kampányba. Nemesi Pál független, de a Fidesz támogatásával indult aspiráns szinte minden nagyobb rendezvényen ott volt, legyen az egyetemi vagy állami. Sorra jártak le hozzá a párt nagykutyái a fővárosból, volt nála Novák Katalin, találkozott Tarlós Istvánnal, igazságügyi miniszterként megnézte őt Varga Judit, de kampányolt mellette Pintér Sándor, egy interjúban ajánlotta az SZTE rektor Rovó László és Orbán Viktorhoz is befutott egy kávéra.

Fülöp László kampányát ehhez képest eléggé magára hagyta a párt országos vezetése. Az élvonalbeli politikusok közül nagyon kevés járt Szegeden, hogy Fülöpöt a támogatásáról biztosítsa. Kocsis Mátéval a Békemeneten találkozott, de pózolt vele Bakondi György kormánybiztos, Gál Kinga Fidesz-alelnök, borozott a Borfeszten Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével, fogadta Menczer Tamást, egy képre beugrott mellé Sulyok Tamás köztársasági elnök is. Koncz Zsófia parlamenti államtitkárral, miniszterhelyettessel is találkozott, de a Facebookjára felkerült Soltész Miklós államtitkár és Kubatov Gábor is.

Talán a legnagyobb hal a jelölt oldalán Szijjártó Péter volt, akit az Optiwella beruházásának átadásán fogott ki.

Bár Nemesi Pálnak regnáló iparkamarai elnökként könnyebb dolga volt 2019-ben, de a Fülöpnél tett kormánypárti látogatások annyira súlytalannak bizonyultak, hogy az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda egyszer sem írta le a jelölt nevét a kampány során.

Míg Nemesi nagy fejlesztésekkel és a harmadik híddal indult anno, Fülöp már sokkal szerényebben hozta a kampányt. A fejlesztésekre való hivatkozás lehetőségét elvette tőle a karácsonykor bejelentett kínai BYD-gyár, így általános megmondásoknál, az önkormányzat és az egyetem kapcsolatának fejlesztésénél, illetve, hogy jó, de lehetne jobb is itt az élet, nem nagyon tudott többet mondani. Talán az egyik legnagyobb performansza az volt, amikor Balogh Bence képviselőjelölttel betömött egy kátyút.

Sajtótájékoztatóira csak a helyi kormányközeli sajtó volt hivatalos, bár ők sem tolták túl a jelöltről szóló híreket.

Ellenszél híján így a Botka-féle frakció sem tudott mást, minthogy a világ létező összes falunapját Szegedre hozza. Majdnem minden hétre jutott valamilyen program a különböző városrészekben, amit rá lehetett fogni a Szeged Napja rendezvénysorozatra meg a gyereknapra. Idén is úgy jött ki a matek, hogy minden park, sétány, utca átadása a választások környékére esett, már-már napi szinten jöttek a sajtómeghívók, hogy melyik jelölt, hol és mit avat éppen.

Úgy látszik, Szegeden az igazi kampány 2024-ben elmaradt. Fülöp László jelöltsége nagyjából arra volt jó, hogy azért mégse üres kézzel álljon ott az urnáknál a Fidesz szegedi szervezete, így Botka Lászlónak sem kellett mondania semmit azon kívül, hogy tovább építené Szegedet.

Délmagyar: Sokan kihasználják, hogy most pár perc alatt lehet személyit készíttetni

Sokan a szavazóhelyiségben jönnek rá, hogy nem érvényes a személyi igazolványuk, de nekik sem kell lemondani a szavazásról. Vasárnap este hét óráig nemcsak az urnák, hanem a kormányablakok is nyitva tartanak, így ezt a dokumentumot most sorbanállás nélkül el lehet készíttetni. 

Szentesen a Kossuth téri, Csongrádon a Justh Gyula utcai, Szegeden a Rákóczi téri, Mindszenten a Köztársaság téri, Kisteleken az Árpád utcai, Sándorfalván az Ady Endre utcai, Üllésen a Dorozsmai úti, Mórahalmon a Millenniumi sétányi, Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti, és Makón a Széchenyi téri kormányablakban lehet személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyet intézni a mai napon.

A Délmagyar azt írja, vannak, akik kihasználják ezt a lehetőséget, például Szegeden is. A lap információi szerint délig nagyjából ötvenen érkeztek a Rákóczi térre, többen azzal a céllal, hogy gyerekük számára elintézzék az igazolvány elkészítését. Mivel összesen négy ablaknál dolgoztak ügyintézők, senkinek nem kellett egy percet sem várnia, nagyjából tíz perc alatt pedig lehetett is végezni.

„Nem engedtek szavazni, mert januárban lejárt a személyim. Nem is értem. Régebben nem volt lejárata. Egyébként is, nyilván ez az utolsó szavazásom, nem értem, miért nem voltak engedékenyebbek” – mondta az újságnak a helyszínen egy 83 éves hölgy. Egy másik idősebb nő pedig arról számolt be, hogy két éve nem érvényes az okmánya, pedig azóta volt már műtéten is, ahol elvileg jelezniük kellett volna felé a problémát, mégsem tették.

A vonal túlsó végén: Fülöp László

Nagyban igyekeznek mozgósítani a választópolgárokat Fülöp László és a szegedi Fidesz tagjai, derül ki a kormánypárt polgármesterjelöltjének bejegyzéséből. A közzétett, kissé egy call centeres álláshirdetés hangulatát sugárzó képek tanúsága szerint Fülöp és néhány képviselőjelölt telefonon próbálják megszólítani a választókat, hogy emlékeztessék őket, mennyire fontos, hogy elmenjenek szavazni. „Szegeden is csak a béke adhat megnyugtató jövőképet” – tette még hozzá posztjában Fülöp László a biztonság kedvéért.

Fotó: Fülöp László / Facebook

Csongrádban a harmadik legnagyobb a választási kedv

A választásra jogosultak 33,14 százaléka járult délután egy óráig az urnákhoz, ez 2 609 173 fő – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legújabb adataiból.

A korábbi években így alakultak a 13 órai részvételi adatok:

  • 2019-ben 28,49%,
  • 2014-ben 23,53%,
  • 2010-ben 23,68%.

Már nem Tolna vármegyében, hanem Veszprémben a legnagyobb a szavazási kedv, 281115 főből 96777 ment el voksolni, ami 34,43 százalék. Az arány Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a legalacsonyabb, a 435 426 fő 30,24 százaléka, 131 655 ember járult az urnákhoz. Csongrád-Csanád vármegye volt a harmadik legaktívabb ebben az időszakban, a 324719 arra jogosult 34,23 százaléka, 111144 jelent meg.

Szegeden a 128691 választóból 41 664 ment el szavazni egy óráig, ez 32,38 százalékot jelent. A vásárhelyi adatok is érdekesek lehetnek, itt ugyanis ebben az időszakban idén 42,24 százalék, míg öt éve mindössze 26,6 százalék voksolt. Egy évvel korábban, tehát 2018-ban Hódmezővásárhelyen időközi választást is tartottak, amely végül polgármesteri székbe juttatta Márki-Zay Pétert. Ekkor még 39,21 százalékos volt a részvétel.

Huszonkét éve vezeti a várost Botka, most sem aggódja túl a dolgokat

2002 óta hiába próbálja bevenni a kormánypárt Szegedet, és eléggé úgy néz ki, hogy Botka László győzelme 2024-ben is garantált. Februárban összeszedtük, hogy kikkel és hogyan próbált meg nyerni a Fidesz a városban, és végül mi lett az eredmény.

Az eszköztár mit sem változott két évtized alatt, a politikában annyira nem aktív, de szakmájuk miatt elismert jelölteket állítottak csatasorba választásról választásra. Volt, aki miatt majdnem megroppant a Fidesz szegedi szervezete, és később már nem is bízta a helyiekre a döntést az országos vezetés.

Most egy újabb civil jelöltet, a televíziós újságíró-műsorvezető Fülöp Lászlót indították, de kétséges, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Így hullottak el a fideszes gyalogok választásról választásra a Szegedért folytatott küzdelemben

Voltak jelöltek, akik miatt majdnem megroppant a párt szegedi szervezete, és később már nem is bízta a helyiekre az országos vezetés, hogy az ügyeikről döntsenek.

Ozgyin Balázs bocsánatot kért Turi Csabától

„Rövid alvás után fél 8-kor volt egy ismeretlen telefonszám. Nyilván számítottam rá, hogy lesz némi sajtóérdeklődés, arra viszont nem, ami történt. Felvettem a számot, Ozgyin Balázs volt, akit én egyébként nem ismerek, nem is tudhatta a telefonszámomat, tehát nyilván megtudta valakitől” – mondta Turi Csaba, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján.

Turi szerint a fideszes jelölt a hívás idején „elég zavart, ideges állapotban” volt, és bocsánatot kért amiatt, hogy halálosan megfenyegette és bántalmazta őt az éjszaka. „Annyit mondott, hogy egyszerűen nem érti, nem tudja, mi történhetett, de nagyon sajnálja.” A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje azt mondta, elfogadta a bocsánatkérést és jól is esett neki, ugyanakkor szerinte nem lehet meg nem történtté nyilvánítani a dolgokat. Hozzátette, az eset azért is meglepő, mert korábban jó viszonyban volt a Fidesz jelöltjével.

Turi állítása szerint épp szombaton beszélt Márki-Zay Péterrel arról, hogyha az ő csapatukban „valakinek elgurul a gyógyszere”, akkor őt azonnal ellöknék, mert „kivégzi az esélyeiket”. Ehhez képest neki úgy tűnt, hogy mind Markó Csaba, mind Széll István is „mintha tartott volna” Ozgyin Balázstól. 

Rekordmagas a szavazói kedv 11 óráig

Önkormányzati vagy EP-választáson sosem volt még ilyen magas a részvételi arány délelőtt 11 óráig azóta, hogy 1998-ban bevezették ennek az adatnak a közlését, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. Országos szinten a választásra jogosultak 22,89 %-a járult eddigre az urnákhoz, ehhez képest
  • 2019-ben 18,90 %,
  • 2014-ben 16,50 %,
  • 2010-ben 16,31 % volt a részvételi arány a nap ezen szakában.
Vármegyei bontásban továbbra is Tolnában a legnagyobb a szavazói kedv (25,72 %), a lista alján viszont immár Szabolcs-Szatmár-Bereg található 19,12
%-kal. Csongrád-Csanádban idáig 81 205 fő, a választók 25,01 %-a szavazott már, Szegeden pedig 28 907 fő adta le a voksát, ami a megyeszékhelyen 22,46 %-os részvételt jelent.

Szavazás után rosszul lett egy választó Ásotthalmon

A szavazást követően a szavazóhelyiségben egy szavazó elájult, a jelenlévők mentőt hívtak hozzá. Az Ásotthalom 5. számú szavazókörében történt esetről 9 óra körül számolt be a Nemzeti Választási Bizottság honlapja.

A Pest vármegyei Gönön is hasonló dolog történt, ott a reggel 7:45 körül lett rosszul a Helyi Választási Iroda vezetője, az új szavazatszámláló bizottság mellett működő jegyzőkönyvvezetőt állította be helyette, a Heves vármegyei Csányon pedig egy idős szavazó esett el úgy, hogy esés közben magával rántotta a szavazófülkét.

A Heves vármegyei Vámosgyörk egyik szavazókörében 9:20-kor elment az áram, ekkor a szavazófülkékbe zseblámpák kerültek elhelyezésre. Az illetékesek ezt követően felvették a kapcsolatot a vasút helyi központjával, akik a probléma megoldásában segítséget tudtak nyújtani.

Sulyok Tamás államfő Szegeden voksolt, mindenkit szavazásra buzdított

Az a legfontosabb, hogy a választópolgárok menjenek el szavazni” – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök az MTI-nek, miután vasárnap Szegeden leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon. Sulyok a Gedói Általános Iskolában szavazott, ami a Krúdy mellett van, ahol Botka László voksolt röviddel az államfő után.

Az államfő rövid nyilatkozatában megköszönte azoknak, akik ma elmennek választani. Úgy véli, hogy a választásokkal hozzásegítjük a választópolgárokat ahhoz, hogy mindenki ki tudja fejezni akaratát.

Sulyok Tamás szerint ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk."

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mihálffy Béla szerint nem tudni, hogy a szegedi városvezetés mit gondol a háborúról

„Hogy mi a tétje országosan? Az a tétje, hogy olyan erők nyerjék az európai parlamenti választást, illetve az önkormányzati választásokat, amelyek békepártiak, hiszen csak a Fidesz–KDNP tudja garantálni, hogy Magyarország és a magyar emberek békében és biztonságban éljenek” – mondta a Szegedernek Mihálffy Béla országgyűlési képviselő mikor a választás tétjéről kérdeztük Kiskundorozsmán, miután az Orczy iskolában leadta a voksát.

A képviselő kérdésünkre elmondta, nyilvánvalóan Szegeden is ez a tétje a választásnak. „Nyilván most független köntösbe bújik a városvezetés, de korábban azokhoz az erőkhöz tartozott a polgármester úr, illetve a városi többség, amely bizony a háborút pártolta. Innentől fogva nem tudjuk, hogy épp most mit gondolnak, épp most hova tartoznak” – jegyezte meg.

A képviselő szerint a szavazás a demokrácia ünnepe, ő maga 1990 óta minden alkalommal elmegy választani. Arra kérte a választópolgárokat, hogy a békepárti erőket támogassák.

Mihálffy szerint azzal, hogy 2024-ben túlnyomórészt új arcokkal próbálkozik bejutni a szegedi Fidesz a közgyűlésbe, nagyobb eredményt tudunk majd a jövőben elérni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Tímár Tamás a harmadik utat választotta

A Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje, Tímár Tamás 10 óra után posztolta, hogy leadta szavazatát a Tömörkény Gimnáziumban. Kérek mindenkit, támogassa a 3. utat!” – írta bejegyzésben.

Fotó: Tímár Tamás / Facebook

Botka László: Nyugodtan várom a választási eredményeket

A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában járult az urnák elé Botka László családja társaságában délelőtt 11 órakor. Pár perccel korábban Sulyok Tamás köztársasági elnök jelenlétéről számoltak be a kollégák, aki szintén Szegeden szavazott Botka előtt nem sokkal és pár hellyel arrébb, de őt már nem sikerült utolérnünk.

A szavazat leadása után Botka László azt mondta, nagy örömmel hallja, hogy a számok alapján nagyon magas részvétel ígérkezik az idei önkormányzati és európai parlamenti választásokon.

„Én a választási kampányban azt tettem, amit szoktam, sok tucatnyi rendezvényen voltam a különböző városrészekben, több ezer szegedivel találkoztam, nagyon sok jó ötletet és javaslatot kaptam” – mondta. Botkát pont 30 éve választottak meg először Szegeden egyéni országgyűlési képviselőnek, 22 éve polgármesternek. „Jól tudom érezni azt, hogy a szegediek hogyan gondolkodnak, és meggyőződésem, hogy a szegediek azt szeretnék, ha az a békés építkezés folytatódna, ami jellemezte a várost,

tehát nyugodtan várom a választási eredményeket az este folyamán.”

A polgármester köszönetet mondott minden politikai pártnak és minden jelöltnek azért, mert szerinte országosan viszonylatban Szegeden „egy nagyon normális, intelligens, európai és nyugodt kampány” zajlott.

„Ebben az a közös tudat is benne van, hogy valamennyien tudjuk azt, hogy durvasággal Szegeden nem lehet választásokat nyerni” – tette hozzá.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Joób Márton is leadta a szavazatát családjával

A független jelölt a Szegedmának azt nyilatkozta, számára a választás mindig egy ünnep, mert kifejezhetjük, hogy milyen irányba tartson a városunk, országunk. A független polgármesterjelölt egész, tizennégy fős családjával járult a szavazóurna elé, elmondása szerint azért, mert a gyermekek jövőjéről is döntünk maA politikus családtagjai egyébként nemcsak szavazni mentek el, de rájuk is lehet szavazni, ugyanis felesége, Joób Dóra, valamint egyik lánya, Kálló-Joób Gréta is indulnak egy-egy körzetben. 

Gyurcsányék is szavaztak

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője és férje, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is leadta a szavazatát a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában lévő szavazókörben.

Majdnem tíz százalékos a részvételi arány 9 óráig Szegeden

A választópolgárok 9,98 %-a járult az urnákhoz vasárnap délelőtt 9 óráig, számolt be róla a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Csongrád-Csanád vármegyében a részvételi arány meghaladja az országos számokat, 38 383 fő, azaz 11,82 % szavazott már. Tolna (12,69 %) és Somogy (12,07 %) után itt a harmadik legnagyobb idáig a választói kedv (a legalacsonyabb arány továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mutatkozik 8,48 %-os részvétellel).

Szegeden a választók 9,91 %-a, 12 750 fő szavazott 9 óráig, míg a fővárosban 8,59 % ez az arány.

A részvételi arány rendkívül magasnak tekinthető, viszonyításképpen 5 éve a választók 7,2 %-a, 10 éve pedig 6,97 %-uk adta le a voksát a nap ezen szakaszában. Szegeden 2019-ben 6,66 %, 2014-ben 6,8 % volt a részvételi arány 9 óráig.

Magyar Péter Kovács Gergelyre szavazott

Leadta szavazatát Magyar Péter is a XII. kerületben. A Tisza Párt EP-listavezetője az öt szavazólapból csak négyet vett fel, mivel a főpolgármester személyére nem voksolt, mert szerinte „az egyikük a Fidesz-oligarchák, a másikuk pedig Gyurcsány Ferenc jelöltje”. Azt is elárulta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kerületi polgármesterjelöltjét, Kovács Gergelyt támogatta a szavazatával, a kerületi képviselőjelöltek közül pedig a független Visi Piroskát.

Szerinte a választás tétje, hogy marad a húszéves múlt – Orbánnal és Gyurcsánnyal –, vagy kezdődik egy új jövő. A Tisza párt emberei „nem korrupt, levitézlett, idegen nyelven nem beszélő képviselőjelöltek, hanem a világ legjobb egyetemén végzett, sok nyelven beszélő szakemberek”, véli Magyar, aki a változatosság kedvéért szintén csádozott egyet. Azt ígérte, „meg fogják akadályozni, hogy további magyar katonákat küldjenek Afrikába, polgárháborús övezetbe”.

Végül megosztotta, kiket támogatnak vidéken: Békéscsabán a Patrióta Egyesület polgármesterjelöltjét, Jászapátiban Illés Gergelyt, Balassagyarmaton pedig Gyenes Szilárdot.

Valószínűleg Vitézyre szavazott Orbán Viktor

Orbán Viktor azt tette, amit „Alexandra tanácsolt”, írta meg a Telex. A miniszterelnök nem adott egyenes választ arra vonatkozóan, hogy Vitézy Dávidra voksolt-e, ugyanakkor állítása szerint Szentkirályi Alexandra mellett lányaira is hallgatott, Orbán Ráhel pedig a kormánypárt visszalépett főpolgármester-jelöltjéhez hasonlóan Vitézy mögé állt be. Orbán állítása szerint nem tárgyalt az LMP jelöltjével, csak Szentkirályi visszalépését fogadta el.

A miniszterelnök az EP-választás kapcsán tagállamok határán áthúzódó tétről beszélt, és azt is mondta, hogy a mai napon Európára váró feladat az első fele annak a munkának, amit ősszel az amerikaiaknak kell befejeznie. Orbán Magyar Péter kampányát elmondása szerint nem követte, a külügyet ért orosz hekkertámadást pedig úgy kommentálta, hogy megtették a szükséges lépéseket.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

42 jelölt esett ki az önkormányzati választáson az utolsó nap, őket lehúzták a szavazólapról

A visszalépő, elhalálozott, esetleg választójogát elveszítő jelölteket a szavazás előtt kihúzták a szavazólapról; az utolsó napon, pénteken 42-en estek ki, közölte az MTI.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló jelöltek pénteken 16 óráig mondhattak le jelöltségükről; az ezt követően bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényesnek számítanak.

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük után visszalépnek, elveszítik választójogukat vagy elhaláloznak. A mostani önkormányzati választáson a jelöltek nyilvántartásba vétele után 581-en estek ki a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint, ebből 42-en az utolsó napon, pénteken. Köztük Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi jelöltje, aki Vitézy Dávid javára lépett vissza.

Az NVI adatai szerint az utolsó napon egy főpolgármester-jelölt és 18 polgármesterjelölt esett ki, valamint a tízezer lakosnál kisebb településeken 15 egyéni listás képviselőjelölt, a tízezernél több lakosú településeken pedig öt egyéni választókerületi képviselőjelölt és három települési kompenzációs listás jelölt. Az utolsó napon kiesett továbbá két nemzetiségi választáson induló jelölt.

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis „lehúzzák” őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság is tájékoztatja a választópolgárokat.

Négy városban már biztosan nyer a Fidesz

Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is vannak olyan, 10 ezer lakosnál népesebb városok, ahol már a választás reggelén, az első szavazat leadása után ki lehetne hirdetni a fideszes polgármesterjelölt győzelmét, ugyanis nincs kihívójuk. A 24.hu ezúttal négy ilyen nagyobb várost talált, valamennyiben már legalább egy évtizede vezetik városukat a hivatalban lévő polgármesterek.

Úgy tűnik, a legfideszesebb város a 13 ezer lakost számláló Kiskőrös – a 2006 óta szolgáló polgármesterként immáron harmadszor áll rajthoz kihívó nélkül. Ezúttal is legfeljebb azon kell izgulnia, hogy tovább tudja-e növelni szavazóinak a számát. Míg Tiszafüreden legutóbb volt még verseny a polgármesteri posztért, a Pest megyei Dabason már 2019-ben sem volt kihívója a fideszes jelöltnek. Mezőkövesden már öt éve is igencsak jobbra lejtett a pálya, idén pedig egyedül indul a Fidesz.

Két településen, Kiskunhalason és Mátészalkán van választási lehetőség ugyan, de csak a jobboldali szavazók számára, mivel a fideszes indulóval szemben egyedül a Mi Hazánk állított polgármesterjelöltet.

Fülöp László már le is szavazott

„Mindig nagy öröm, amikor választások vannak, mert ez a demokráciának az ünnepe” – mondta Fülöp László, a szegedi Fidesz polgármester jelöltje valamennyivel fél 9 után, amikor leadta szavazatát a Csonka János Technikumba.

Fülöp azt mondta, fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, mert fontos dolgokról döntünk ma, de mindenki szavazzon a szíve szerint. Arról, hogy Fülöp László hol és mikor szavaz majd ma, korább mi is érdeklődtünk a stábjától, de nem kaptunk információt.

Fotó: Fülöp László / Facebook

Grezsa István Márki-Zaynak az éjszakai esetről: Ez a hatéves politikád következménye

Márki-Zay Péter a vásárhelyi piacon számonkérte Grezsa István polgármesterjelöltet, amiért a Fidesz jelöltjei, a jelöltek családtagjai – köztük Grezsa fia is – és aktivistáik állítólag lelopkodták a reklámanyagaikat. Azt az esetet is szóvá tette, amely során állítása szerint az egyik jelölt, Ozgyin Balázs halálosan megfenyegette és bántalmazta a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, Turi Csabát.

Grezsa erre úgy válaszolt, „ez a hatéves politikád következménye, és remélem, ennek vége lesz a mai napon”, majd a két politikus azon vitatkozott, hogy melyikük (pártja) a tisztességtelen, végül Márki-Zay újfent csádozott, ráadásként még pedofideszezett is egyet.

Urbán Tamás uzsonnát készített a delegáltjainak

„Mindig vallottam, hogy a hála és a törődés kifizetődik; ezért tegnap »uzsonnáscsomagokat« készítettem össze a szavazóköri delegáltjaimnak, hogy az ebédig se kelljen éhezniük” – írja Facebook-oldalán Urbán Tamás, az Összefogás Szegedért felsővárosi önkormányzati képviselője.

A bejegyzés szerint Urbán reggel hatkor a közeli pékségben kezdte a napot, hogy „igazán »laktató« legyen a csomag”. Emellett próbált figyelni arra is, hogy „édeset, sósat és cukormenteset is tegyek a batyuba, és hogy koffeinben se szenvedjen senki sem hiányt”.

Fotó: Urbán Tamás / Facebook

Petőfitelepen kevesen, de vannak

Reggel 8-kor szavaztam a Lidicei téren, ami amúgy egy a nácik által teljesen lerombolt cseh faluról kapta a nevét. Ennél jobb politikai ómen nem is kellhet ebben a napsütéses időben, a vasárnapi szavazás viszont rendben zajlott. A korai órák ellenére tele volt a Szegedi School of Business parkolója, előttem egy középkorú pár ment be, csak két percet kellett várni, míg megkaptam a szavazólapot.

Utánam is érkeztek ketten, de a négy szavazófülkében kényelmesen váltottuk egymást. Az utcán további emberek érkeztek, jellemzően párban, és bár ilyen koránról még nincs tapasztalatom a korábbi évekből a szavazói hajlandóságról, megérzésre idén magas lesz a részvétel. Hazafelé menet még szomszédom is intett, aki az egyébként legalább hétfős szavazóbizottságba tartott épp.

Fotó: Legény Dániel / Szegeder

 Összevesztek ketten Szatymazon, hogy ki az első szavazó

Konfliktus támadt két választópolgár között Szatymazon, számolt be az Nemzeti Választási Iroda. Egyikük a szavazóhelyiséghez érkezve közölte, hogy ő az első szavazó, a jegyzőkönyvvezető azonban jelezte felé, hogy téved, ugyanis egy másik, már ott várkozó illető szavaz elsőként. A választó ezt olyannyira sérelmezte, hogy az esetről jegyzőkönyvet vetetett fel.

Szeged 1,62%-a szavazott le reggel 7-ig

Vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka (148 427 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig, Csongrád-Csanád vármegyében 2,14, ebből Szegeden 1,62 %.

7 órai részvételi adatok

  • 2019-ben 0,9%,
  • 2014-ben 0,75%,
  • 2010-ben 0,73% volt.

A vármegyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 2,47 százalék, ami 4331 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt: 1,53 százalék, 7760 szavazó.

NVI: Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Mind a 10 119 szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés, közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel. Az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Bár az NVI szerint nem történt rendkívüli esemény, a Telex arról ír, hogy a Pest vármegyei Felsőpakonyban felborult egy szavazófülke.

Még mindig nem késő mozgóurnát igényelni

Délig van lehetősége az egészségi állapotuk miatt erre rászoruló állampolgároknak. A korábbi választások előtt benyújtott kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, hanem újra igényelni kell a mozgóurnát. Amikor kivitték, a családtagjagok, szomszédok nem szavazhatnak így, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy szükségük van rá. 

A pártok, jelöltek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazást, és nem is szervezhetik meg azt nekik.

Bármi érdekeset vagy furcsát észlel a választással kapcsolatban? Küldje el nekünk!

Ha csalást gyanít, szavazatvásárlásra, buszoztatásra, láncszavazásra utaló jeleket, vagy egyáltalán bármi érdekeset lát vagy tapasztal, küldje el nekünk! Emailcímünk, a hello@szegeder.hu minden, a választásokkal kapcsolatos érdekességet, furcsaságot jó szívvel vesz.

Rókuson szállingóznak a választók, sorba még nem kell állni

Fél 7-kor értem a Janikovszky Éva Általános Iskolába, ahol átjelentkezésem alapján szavazhattam. Ha sorba nem is kellett állni a szavazófülkéknél – beléptemkor a bizottság tagjain kívül csak ketten tartózkodtunk a teremben –, azért így is szép számmal akadtak korán kelő, szinte kizárólag az idősebb korosztályhoz tartozó választópolgárok, nagyjából percenként érkeztek az épületbe emberek egyedül vagy két-három fős csoportokban.

Hány szavazólapot kapnak a szegedi választók? 

Alapvetően hármat: voksolhatnak a polgármester személyére és az egyéni választókerületi jelöltekre, valamint EP-listára. A nemzetiségi választásra regisztrált szavazók pedig akár további három szavazólapot is kaphatnak. További részletek az alábbi cikkben olvashatók:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Van, aki nyolc szavazólapot, van, aki csak egyet kap majd június 9-én

A választópolgárok egy, két, három, négy vagy öt szavazólapon adhatják le szavazataikat június 9-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az EP–képviselők választásán. A nemzetiségi választásra regisztrált szavazók pedig akár további három szavazólapot is kaphatnak.

Márki-Zay szerint az egyik fideszes jelölt halálosan megfenyegette és bántalmazta a jelöltjüket

Az éjszaka tett közzé egy videót Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere arról, hogy állítása szerint Ozgyin Balázs, a hódmezővásárhelyi Fidesz jelöltje a választást megelőző éjszaka bántalmazta Turi Csabát, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét.

A Márki-Zay és csapat az éjszaka a város kilincseire akart nyomtatványokat helyezni, de szerintük a Fidesz jelöltjei, a jelöltek családtagjai és aktivistáik a reklámanyagokat lelopkodták. Ozgyin Balázs ennél tovább is ment, mint Márki-Zay állítja, megtámadta Turi Csabát, tarkón ragadta és szorongatta a nyakát. Turi Csaba ezért rendőrségi feljelentést tesz.

„Nem hívok rendőrt. Levágom a fejed!” – hangzik el egy az incidensről készült videón.

Márki-Zay Péter szerint látszik, hogy „Grezsa Istvánnak, Lázár Jánosnak, a kezet nem fogó Orbán Viktornak a jelöltjei milyen erkölcsi színvonalon állnak. Markó Csabáról évekkel ezelőtt megírta a sajtó, hogy egy nőt bántalmazott egy rendezvényen. Egy másik jelöltjük pedig elítélt embercsempész”.

Interjú a jelöltekkel?

Az önkormányzati választások előtti hetekben számos alkalommal kértünk interjút a regnáló polgármestertől, Botka Lászlótól és a fideszes polgármesterjelölttől, Fülöp Lászlótól is. Nem álltak a szabad sajtó kérdései elé. Részletek alábbi cikkünkben olvashatók:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Interjú Botka Lászlóval és Fülöp Lászlóval?

Vasárnap önkormányzati választások, ezen alkalomból kértünk interjút a regnáló polgármestertől és a fideszes polgármesterjelölttől is. Nem álltak a szabad sajtó kérdései elé.

Az első szavazó már leadta a voksát a Tömörkényben

Nagy nehezen sikerült pont 6-ra a Tömörkénybe érnem, mivel átjelentkezőként ott van a számomra kijelölt szavazókör. A 2022-es országgyűlésin is itt adtam le a voksokat, mivel akkor már a kezdetektől is sokan voltak, most is nagy tömegre számítottam, bár a kettő nyilván nem mérhető össze.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A valóság aztán el is maradt a várakozásaimtól, mindössze három ember állt előttem, köztük az első szavazó, akivel azért folyt lassan az ügyintézés, mert ilyenkor az ő dolga lezárni az urnákat és aláírni pár papírt. A többiek komótosan, türelmesen várták a sorukat az adminisztrációt levezénylők nyugtató szavait hallgatva.

Miről is szól a mai nap?

Köszöntjük kedves korán kelő olvasóinkat, elindult a Szegeder.hu élő közvetítése a választások napján, amikor az európai parlamenti és önkormányzati képviselőkről egyszerre kell szavaznunk. Az idei helyhatósági kampány nem volt unalmas, több olyan fordulat is történt Szegeden, amire valószínűleg senki sem számított. A dél-alföldi megyeszékhelyen most négyen próbálják megszorongatni Botka Lászlót, ám ő ennek ellenére várhatóan a hatodik ciklusát kezdheti majd. Botka 2019-ben a szavazatok 60 százalékával nyert, akkor Nemesi Pál építési vállalkozóval szemben, aki papíron függetlenként indult, de beállt mögé a teljes Fidesz-KDNP.

Először is jöjjön a lényeg, a mostani helyhatósági választáson tehát öt polgármesterjelölt lesz, ők

  • Fülöp László, a Fidesz–KDNP jelöltje,
  • Timár Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje,
  • Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje,
  • Szabó Bálint, Itt Az Idő Egyesület jelöltje és
  • Joób Márton független jelölt.

És akkor most idézzük fel a kampány fontosabb pillanatait.

Egyesek felvetették, hogy idén mintha a Fidesz nem is próbálna meg nyerni Szegeden. Bartók Csaba lemondásával eleinte úgy tűnt, hogy az elbocsátásokkal járó tisztújítással komolyabban veszik a versenyt, ám azt a bélyeget már Fülöp László kommunikációs szakember se tudta levakarni a helyi Fideszről, hogy az ex-DK-s, egyiptomi származású Rádi Ferízt nevezték ki elnöküknek. Amikor korrigálni akarták tévedésüket, Kubatov Gábor jobbkeze váratlanul telefonon menesztette többek között Chovanecz Katát, az egyik legaktívabb képviselőjüket, aki maga sem tudta ennek pontos okát.

Chovanecz végül a Fideszből kilépve Botka egykori szövetségesével, a többszörös világbajnok kenussal és a csalással vádolt Joób Mártonnal egy csapatban indul független képviselőként. Joób egyik lányával és feleségével együtt eredetileg az ezredfordulón bántalmazás miatt jogerősen elítélt Bakai Csaba jelölőszervezetével mérkőztek volna meg, ám amikor Bakai saját elmondása szerint tiszteletlen volt velük és felrúgta egyezségüket, kiléptek és újrakezdték az aláírásgyűjtést, így nem is tudtak minden körzetben jelöltet állítani. Ezáltal nem kerültek fel a kompenzációs listára, vagyis Joób csak akkor juthat a közgyűlésbe, ha megnyeri a választókörzetét vagy a polgármester-választást, amire nem sok esélye van.

Ugyanígy járt Szabó Bálint önkormányzati képviselő is, akinél szintén esélyes, hogy nem kerül be a közgyűlésbe, hacsak nem ő lesz a polgármester, vagy Felsőváros képviselője. A botránypolitikus és a Mi Hazánk által indított polgármesterjelölt, Tímár Tamás is azzal kampányolt – főleg a kínak BYD-gyárberuházás kapcsán –, hogy a Fidesz és Botka politikája között nincs sok érdemi különbség, és mintha paktum is lenne a két politikai szereplő közt Szegedre vonatkozóan. Botka Lászlóról többször úgy hivatkoztak a kormánysajtóban, köztük Lázár János is, mint aki egy olyan ellenzéki polgármester, akivel együtt lehet működni.

2002 óta tehát hiába próbálja bevenni a kormánypárt Szegedet, és várhatóan ez most sem sikerül majd. Botka így az újabb öt évével a következő, 2029-es helyhatósági választásokon már 27 éves regnálását ünnepelheti, ha bejön a papírforma. A választás előzetes eredménye várhatóan vasárnap este lesz ismert, addig is az élő tudósításunkon túl ajánljuk Balogh Gergő kollégánk írását, mely azt veszi végig, hogyan hullottak el a fideszes gyalogok választásról választásra a Szegedért folytatott küzdelemben.