Narancs.hu: Chovanecz Kata bűne az lehetett, hogy rendezni akarta Rádi Feríz megválasztásának ügyét

Telefonon közölték Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselővel, hogy nem indítja újra a Fidesz, írtuk még korábban. A Magyar Narancs most arról ír, a városi közgyűlés egyik legaktívabb tagjának az lehetett a bűne, hogy szorgalmazta, hozza helyre a Fidesz azt a hibát, hogy Szegeden korábbi DK-tagot sikerült elnökké választani.

Chovanecz bár már nem tagja a pártnak, továbbra is a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője Szegeden, ez a mandátum októberig tart, hiszen a Fidesz–KDNP kompenzációs listáján mandátumot szerzett a 2019-es választáson. Ennek ellenére folyamatosan oszt meg kormánykritikus tartalmakat, például Mészáros Lőrinc kapcsán, jegyzi meg a lap.

Egy ideig úgy látszott, meg is becsülik a munkáját a Fideszben, a tavaly őszi tisztújításkor a szegedi szervezet alelnökévé választották Pál József egyetemi tanár és Bíró Máté közgazdász mellett. Bartók Csaba leköszönésével ekkor lett az az egyiptomi származású Rádi Feríz az új elnök, aki azzal robbant be a köztudatba, hogy még mindig DK-tag volt. Miután múltja kiderült, a Fidesz nem hirdetett új tisztújítást, azóta is rejtegetik őt.

Ezután pár hónappal derült ki, hogy ennek ellenére több fideszes is kiesett Fülöp László polgármesterjelölt csapatából, köztük Chovanecz is, ám ő maga sem tudja, pontosan mivel vívta ki korábban a Fidesz haragját és miért mondatták őt le. A napokban viszont a képviselőnő árulta el egy kommentvitában, hogy ő volt az, aki a Fidesz országos szervezetének és Kövér Lászlónak is levelet írt, hogy legyen tiszta megoldása a Rádi-ügynek.

A Narancs cikke szerint Chovanecz története tovább erősíti azt az összeesküvés-elméletet, mely szerint a Fidesz és Botka László között létezne valamilyen titkos paktum egymás határainak tiszteletben tartásáról. Erre épít mind Szabó Bálint önkormányzati képviselő, mind a Mi Hazánk által indított polgármesterjelölt, Tímár Tamás is, mondván a Fidesz és Botka politikája között nincs sok érdemi különbség.

A lap szerint beleillik a képbe, hogy a szegedi fideszes polgármesterjelöltet későn mutatták be – bár ez máshol is többé-kevésbé így zajlott –, vagyis ez arra utal szeerintük, hogy igazán nem is akarja legyőzni Botkát a Fidesz. „Chovanecz Kata félreállítása úgy illik bele ebbe a képbe, hogy ő sokkal jobban nyüzsgött, mint amennyire kellett volna, veszélyeztetve a kívánatos egyensúlyt”, írják.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder