Telefonon mondtak fel a szegedi Fidesz legdolgosabb képviselőjének

„Én baromira kedvellek téged. Nagyon-nagyon. Te több munkát végeztél el így felénk, vagy a politikai családunknak, mint a frakcióvezetőnk és az ő társai. De az a helyzet, hogy van egy olyan bizalmi kérdés, amit ti átéltetek, amin én nem szeretnék ezen gondolkodni. Tehát ha megengeded, akkor én megköszönöm, ha bármiben tudok segíteni” – Maróti Gábor így jelezte Chovanecz Katának, hogy véget ért képviselőtestületi munkája a tavaly októberben rögzített hangfelvételen, mely az Átlátszóhoz került.

Chovanecz Kata 2019-ben, újoncként jutott be listáról a szegedi közgyűlésbe. Idén robbant a hír, hogy lemondott, vagy lemondatták, így nem került be Fülöp László kormánypárti polgármester jelölt csapatába, hanem a csalással vádolt Joób Mártonnal folytatja független jelöltként. A Fidesznek már nem tagja, bár a választásokig még továbbra is képviselő. Ennek okáról és távozásának körülményeiről akkor mi is kérdeztük őt, ám nem válaszolt megkereséseinkre, és nem is kívánta kommentálni azt bemutatkozásán.

Most az Átlátszóhoz jutott el egy két perces hangfelvétel, melyből kiderült, Maróti Gábor már tavaly ősszel közölte telefonon a szegedi Fidesz önkormányzati képviselőjével, hogy nem indulhat a 2024-es választásokon. Maróti Gáborról a 444.hu írta meg 2019-ben, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatójának a jobbkeze, 1998 után az első Orbán-kormányban stratégiai tanácsadóként dolgozott, és a párt egyik fontos szervező embere.

A beszélgetés az Átlátszó ismeretei szerint nyugodtan zajlott, sem kiabálás, sem fenyegetőzés nem hallható rajta. „El fogom nekik mondani, hogy ezt döntést hoztam (…), bármiben tudok segíteni a jövőben, tudod, hogy számíthatsz rám, de engedjük el ezt a politikai szerepvállalást” – mondta Maróti, mire Chovanecz Kata a felvételen vissza is kérdez: „Jó, de akkor ezt várják csak, hogy én is tudjam, akkor ez azt jelenti, hogy most már nem kell dolgozzak, mert a 11-es körzetet nem kell vigyem?” Maróti ere azt mondja, „nem kell dolgoznod”. A képviselőnő tehát nem indulhatott kormánypárti színekben a 11-es körzetben.

Lemondásáról akkor még nem volt szó a lap szerint, az csak idén április 19-én történt meg. Az Átlátszó forrásai szerint a Fideszben többen is nemtetszésüket fejezték ki, amikor kiderült a tagság előtt, hogy a legdolgosabb képviselőt félreállították, ám ez sem hatotta meg a pártvezetést. Maróti a felvétel alapján elismerte Chovanecz munkásságát, de szerinte a képviselőnő átlépett bizonyos határokat, amiről nem derül ki semmi a hangfelvételből.

Azt viszont tudjuk, hogy 2023 őszén a Fidesz szegedi tagozata tisztújítást tartott, ekkor Chovanecz lett az egyik alelnök. Nem sokkal később kiderült,

Rádi Feríz, a szegedi Fidesz új elnöke valójában DK-sból lett kormánypárti, és egykoron keményen bírálta pártja rendszerét.

Az Átlátszó információi szerint a Fidesz-tagok akkor nem tudtak az elnök DK-s múltjáról, ahogy arról sem, hogy még DK-s párttag volt, mielőtt a Fideszbe átlépett. A lap forrásai azt mondták, egy barátját is magával vitte, ami végképp kiverte a biztosítékot. Olyannyira, hogy levelet is írtak Kövér Lászlónak, amiben elfogadhatatlannak nevezték, hogy egy DK-s politikus fideszes elnök legyen.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Chovanecz Kata az ügyről azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy a kérdésekkel Rádi Ferízt kellene keresniük, ugyanis „a személyemet érintő, tavaly meghozott döntés előzményeiről, valamint annak okáról mai napig tájékoztatást nem kaptam. 2024. április 19-én köztem és a Fidesz között az együttműködés véget ért, alelnöki tisztségemről lemondtam, tagsági jogviszonyomat megszüntettem. Június 9-én az önkormányzati választáson független jelöltként indulok, mert hiszem, hogy a szakmai munkára, valamint a szegedi lakosok képviseletére a jövőben is szükség lesz.”

Chovaneczet azrt is nevezik a legdolgosabb képviselőnek, mert szembeszállt a város ingatlankezelő cégével is, állítása szerint mindig a lakosok érdekeiben, és a lakásrendeletben is változtatásokat sikerült kiharcolnia. Az elmúlt években például elérte, hogy csökkent a bérlők vízdíja, a külön szolgáltatások díja, emellett már nem kell a bérlőknek közjegyzői díjat fizetni a lakásba költözés előtt és térítési díj sem kérhető tőlük. Felszólalt a hibás kivitelezésekkel szemben, amit olykor garanciális javítás követett, és a gyermekétkeztetésben is elért módosításokat.