Lánya és felesége mellett egy exfideszes képviselőt is indít Szegeden a csalással vádolt Joób Márton

Az egykori Centrum Áruház előtt mutatta be Joób Márton a Szögedi Polgárok Egyesület női képviselőjelöltjeit kedden. A korábban Botka László frakciójához tartozó, háromszoros világbajnok kenus ugyanis polgármesterként is indul a választáson, immár Botkával szemben, függetlenként. Csapatát nyolc nő erősíti, köztük egy exfideszes helyi alelnök, illetve felesége és egyik lánya is.

Joób Mártonnak egyébként egy folyamatban lévő bírósági ügye is van: őt és társait azzal vádolják, hogy egy négy megyében működő bűnszervezetet hoztak létre, hogy műsorújság kiadásával és szórólapterjesztéssel foglalkozó cégét a piacon tudják tartani. Az elsőrendű vádlott Joób Mártonra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség, a képviselő továbbra is kitart ártatlansága mellett.

A keddi bemutatkozón Chovanecz Kata – aki tavaly szeptemberben lett a szegedi Fidesz egyik alelnöke, miután Bartók Csaba helyi elnök lemondásával tisztújítás volt – is megjelent, aki mint kiderült, Joób egyesületével indul újra Felsővárosban. Már februárban úgy értesült a városházi sajtó, hogy nem szavaznak majd bizalmat Chovanecznek a kormánypártok, a neve végül nem is jelent meg a Fidesz-KDNP listáján.

Chovanecz mostanában főként a városi ingatlankezelő, az IKV Zrt. ügyeivel foglalkozik, több rendeletmódosítás is a nevéhez fűződik. Ezzel a témával foglalkozna továbbra is megválasztása esetén is, hangzott el a helyszínen. A képviselő korábban számos városi beruházást kritizált, emlékezetes pillanat volt, amikor mezítláb egy pocsolyában állva hívta fel a figyelmet a rossz vízelvezetésre. Telefonon és e-mailben is próbáltuk elérni a képviselőt a Fidesszel való szakításával kapcsolatban, de egyelőre nem tudtuk elérni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Szeged.hu még a sajtótájékoztatón, a helyszínen érdeklődött Chovanecztől, aki nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy kizárták, vagy pedig kilépett-e a pártból, azt viszont elmondta, már nem tagja a Fidesznek, így az alelnöki tisztség sem az övé. Saját bevallása szerint teljes mértékben civilként lesz jelen a választáskor. Joób Márton felkérését azért fogadta el, mert számára „a szegediek nagyon fontosak”, valamint azért, mert egy pártpolitikamentes civil kezdeményezéshez csatlakozhatott.

Joób kedden felesége, Joób Dóra, valamint egyik lánya, Kálló-Joób Gréta indulását is bejelentette, előbbi a 17-es választókörzetben, Újszeged–Odessza városrészben, utóbbi pedig a 14-es körzetben, az Északi városrészben indul képviselőként. Joób a hitoktatóként is dolgozó feleségét úgy konferálta fel mint a tizenegy gyermekes édesanya, aki három diplomát szerzett, és mivel helyben lakik, ismeri a körzetét. Egyetemista lányának indulását azzal indokolta, hogy „a fiatalok felé is nyissanak”.

A világbajnok kenus állítja, kevés szó esik a politikában a nőkről, „pedig fontosnak tartom, hogy nagyobb teret adjunk nekik a közéletben, mert sok mindent jobban látnak, mint mi férfiak”. Emellett úgy érzi, „szükség van egy olyan erőre, ami nem pártpolitikai alapon szerveződik, hanem civil, a pártoktól független egyesületként”. Csapatukban ezért mind baloldali, mind jobboldali érzelmű jelöltek is vannak szerinte.

Joóbék egyébként nemrég egy új hírportált is indítottak a Szögedi Polgárok Egyesületével, mely egyben a honlapjuk is. A Szegedi Hírek magát pártfüggetlennek hirdeti, ám a kormányközeli delmagyar.hu híreit szemlézi, és a legelső posztok között Joób Márton hirdetései jelentek meg. Toborozza is a jelölteket az oldalon a civil szervezet, melynek elnöke az a Bakai Csaba (fenti képünkön jobbra), aki még az ezredfordulón önkormányzati képviselőként jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mivel maradandó fogyatékosságot okozott saját feleségének.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.