Interjú Botka Lászlóval és Fülöp Lászlóval?

Vasárnap önkormányzati választások, ezen alkalomból kértünk interjút Botka László regnáló polgármestertől és Fülöp László fideszes polgármesterjelölttől is. Mindkét csapattól időkérést kaptunk, ám végül a két legesélyesebb jelölt közül egyikük sem válaszolt kérdéseinkre, így Szegeden idén sem készülhetett kritikus szempontok mentén interjú a jelöltekkel.

Fülöp Lászlót és csapatát februári színre lépése után kezdtük el keresni, eleinte nyitottabbnak tűntek, majd némi levelezés után felajánlották az ilyenkor a politikusok által gyakran felmerülő, megúszós verziót, ami szerint mi küldünk nekik egy sor kérdést írásban, ők pedig visszaküldik a válaszaikat. Ez a módszer sajtóetikai szempontból megkérdőjelezhető és több más okból is kerülendő, elég csak abba belegondolni, hogy nemes egyszerűséggel jó eséllyel nem is a jelölt maga fog válaszolni, hanem kampánycsapatának egy tagja.

Telt múlt az idő, további megkereséseinkre sem érkezett egyértelmű pozitív válasz, de mindig jelezték, hogy igyekeznek sort keríteni az interjúra. Végül múlt szombaton, a Békemenetre induló buszok között kérdeztük újra a fideszes jelöltet, hogy mikor ad interjút a Szegedernek. A választ egy széttárt kar kísérte, amikor Fülöp azt mondta: már vége a kampánynak, ezért nem vállalják el. Ez annak fényében is érdekes, hogy akkor ő és csapata jöttek oda hozzánk a rakparton, hogy szeretnénk-e beszélni a jelölttel a Békemenettel kapcsolatban. Rendes interjút, ami úgy fél órát vett volna igénybe, mégsem adott.

Más tészta volt Botka László, akit még 2023 végén kezdtünk el keresni egy interjú elkészítése végett. Számtalan levelet küldtünk a polgármesternek és sajtófőnökének, egyre sem érkezett válasz. Egyszer aztán egy sajtótájékoztatón azt az ígéretet kaptuk a polgármesteri sajtófőnöktől, hogy május közepén esélyes, hogy Botka leül velünk egy interjúra. Kerestük is őket május közepén, majd május végén is, utóbbit követően fel is hívtak telefonon, hogy megkapták a megkeresést, és napokon belül keresni fognak, hogy hogyan ér rá a polgármester, mikor lenne alkalmas neki.

Konkrétan május 30-át, csütörtököt beszéltünk meg, hogy akkor keressük egymást, ami meg is történt, de azt a választ kaptuk, hogy a héten nem fér bele mégsem, de keresni fognak mindenképpen. Ahogyan az talán várható is volt, nem kerestek, mi viszont igen őket: hívtuk Botka sajtófőnökét a választás hetének keddén, csütörtökén és péntekén is, azonban egyszer sem tudtuk elérni, és ekkor már visszahívás sem érkezett.

Hogy miért nem állt egyik jelölt sem interjúnak, arra nem kell sokáig keresni a választ. A Fidesz és jelöltje jól tudja, hogy nincs esélye nyerni a választáson, Botka Lászlóék pedig abban lehetnek egészen biztosak, hogy lényegében nincs esélyük nem nyerni. A választások előtti demokráciaérzés így ez alkalommal is elmarad.