Szegedről három busszal indultak a Békemenetre

Szegedről kilenc órás indulással három volánbusszal vitték az embereket a fővárosba, ahol szombaton tartják a legújabb Békemenetet a Fidesz-szimpatizánsok. A Szegeder negyed órával a start előtt kérdezte a Huszár Mátyás rakparton gyülekezőket.

„Minden évben, amikor van, elmegyünk” – mondta egy középkorú nő, aki épp tinédzserkorú lányával cigizett a rakpart lépcsőin. Az anyuka szerint ebben az időben különösen fontos a rendezvény, nemcsak az orosz–ukrán-háború, hanem a közel-keleti konfliktusok miatt is. „Nem Magyarország, egész Európa” – válaszolta a kérdésre, hogy szerinte esélyes-e, hogy az ország háborúba sodródna. Lánya szerint a Békemenet a közösségről is szól, de abban is egyetértenek, hogy sokszor megszólják őket amiatt, hogy fideszesek. „Mi soha nem mondanánk semmit valakire azért, mert máshogy gondolkodik” – tette hozzá az anyuka.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Egy a busz előtt álldogáló középkorú férfi azt mondta, csak kikísért valakit a buszhoz, ő maga nem megy a Békemenetre, mert más programja van. Sőt, eddig egyszer sem vett részt, de láthatóan annyira nem sajnálja, hogy idén is ki kell hagynia. „Majd legközelebb.”

A helyszínen ott volt Fülöp László szegedi fideszes polgármesterjelölt is, őt a buszozás hátteréről is kérdeztük, amire azt mondta, természetesen ez a résztvevőknek ingyen van, a költségeket a szegedi Fidesz állja. Kérdeztük Fülöpöt a kormány háború–béke retorikájáról is, és hogy ez Szegeden is tét-e a választáson, erről azt nyilatkozta, „ha a háború vagy a béke foglalkoztatja az embereket, akkor az egy kérdés minden városban, hiszen a saját életünkről van szó”. 

A jelölt arra számít, hogy sokan lesznek és jól érzik majd magukat együtt, és bízik a jó időben is. A szegedi indulás valóban békésen telt, kollégáinkat a polgármesterjelölt és egy fideszes városházi képviselő is csatlakozásra buzdított, hogy tartsunk velük Budapestre.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.