Abban a pillanatban szűnhetett meg Rádi Feríz DK-tagsága, amelyikben belépett a Fideszbe

Pénteken megjelent, Rádi Feríz Fidesz-elnökké válásáról szóló cikkünkben sajtóinformációk alapján azt írtuk, hogy „Rádi formai okok miatt továbbra is tagja a DK-nak, ugyanis a távozását szóban jelentette be, írásban elmulasztotta azt rögzíteni, de a Demokratikus Koalíció szabályzata ezt is előírja”. Most kiderült, ez mégsem egészen így van.

Olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy a DK alapszabálya külön kitér az ilyen esetekre. A 10. c) pontban ír arról a dokumentum, hogy mik azok a tényezők, amelyek miatt valakinek megszűnhet a tagsága. Négy ilyet sorolnak fel: ha valaki önként kilép; ha valakit kizárnak; ha meghal; vagy ha belép egy másik pártba.

A 11. pont részletezi, hogy miért nem volt elég, hogy Rádi szóban jelezte, hogy szeretne kilépni a DK-ból. A kilépési szándékot írásban, vagy a Demokratikus Koalíció tagnyilvántartási rendszerében rögzítve elektronikus úton kell a választókerületi szervezet elnökségéhez bejelenteni. „Ha a kilépési szándékot a tag taggyűlésen vagy más testületi ülésen szóban jelenti be, úgy azt az ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell. A bejelentés, illetve a jegyzőkönyv alapján a tagot törölni kell a párt tagnyilvántartási rendszerében a tagok sorából. A kilépett tag egy évig nem kérheti újbóli felvételét a pártba” – írja az alapszabály.

Rádi tehát legkésőbb akkor kilépett hivatalosan is a DK-ból, amikor a Fidesz tagja lett – de hogy az ezer forintos havi tagságdíjat pontosan meddig fizette Gyurcsányéknak, az továbbra is kérdés marad.

Mint a Fidesz új helyi elnöke, Rádinak a párt alapszabálya szerint az alábbi feladatai lesznek:

  • szervezi az elnökség munkáját;
  • előkészíti és összehívja az elnökség üléseit, gondoskodik azok lebonyolításáról;
  • összehívja a helyi szervezet közgyűlését;
  • az elnökség által meghatározott körben képviseli a helyi szervezetet és annak elnökségét;
  • a helyi szervezet képviseletében részt vesz a választókerületi tanács ülésein;
  • eljár mindazon ügyekben, amelyeket a helyi szervezet működési szabályzata alapján a közgyűlés, vagy az elnökség a hatáskörébe utal. 

A pártváltás témája egyébként a Fidesz múlt heti esztergomi frakcióülésén is feljött, akkor egy újságíró tette fel a kérdést Kocsis Máténak, hogy van-e út a DK-ból a Fideszbe? „Minden bűnt meg lehet bánni” – mondta Kocsis, aki szerint kétségkívül szokatlan a dolog, bár nem ismeri a döntés hátterét.