A kormány migránsozása miatt megnézték az utcán Rádi Ferízt, mégis átment a DK-ból a Fideszbe

Nagy a csend a szegedi Fidesz új elnöke, Rádi Feriz körül, legalábbis párttársai részéről. A 31 éves növénynemesítőről a napokban derült ki, hogy harcos ellenzékiként korábban a DK-ban dolgozott, de a Momentum eseményeit is látogatta. A szegedi Fidesz nem nyilatkozik a kérdésben, bár pénteken belépési nyilatkozatukat is megkapták a Demokratikus Koalícióba.

„2016-ban ismertem meg Ferizt, akkor még nagyon ellenzéki volt, mármint ilyen radikálisan ellenzéki” – mesélte a Szegedernek egy neve elhallgatását kérő forrás Rádi Ferizről, a szegedi Fidesz új elnökéről. Rádi neve eddig ismeretlen volt a szegedi közéletben, ezért is volt meglepő, hogy Bartók Csaba lemondása után pár héttel ellenszavazat nélkül választotta meg a kormánypárt szegedi szervezete a 31 éves növénynemesítőt.

Rádi évekkel ezelőtt a Demokratikus Koalíció környékén is tevékenykedett, az Agrárkabinetnek volt tagja. A szegedi Fidesz új elnökét elkötelezett ellenzékinek ismerték a Demokratikus Koalícióban, erre a párt sajtóosztálya mutatott rá szerkesztőségünknek küldött levelében. „Való igaz, hogy évekkel ezelőtt Rádi Feriz is tagja volt a DK Agrárkabinetének, de régóta nem tudunk róla semmit. Mi akkoriban elkötelezett ellenzékiként ismertük” – írják, majd hozzáteszik, hogy úgy tűnik, nem az igazi Rádi Ferizt ismerték. Rádi nagyjából öt éve aktivista a Fideszben, de ellenzéki múltja a párton belül nem volt tisztázott.

Hogy mennyire harcos ellenzéki volt, arról Mihálik Edvin, a város zöldtanácsnoka is megemlékezett egy Facebook-poszttal. „Kevés olyan embert ismertem, aki jobban utálta a Fidesz rendszerét, mint Rádi Feriz. Egyik első szegedi rendezvényünkön, amit a Bölcsészkaron szerveztünk 2016-ban, arról beszélt, Magyarországon született egyiptomi származású állampolgárként a migrációs hisztéria után mennyire megnézték őt a Kárász utcán, és hogy

mennyit ártott a magyar társadalomnak az a kampány”

– jegyzi meg Mihálik, aki a Szegedernek azt is elmondta, hogy 2016 körül Rádi a Momentum több eseményét is látogatta.

A szegedi közgyűlés pénteki ülésén is előjött a Fidesz új elnökének ügye. Binszki József, a város DK-s várospolitikai alpolgármestere és Koromné Fenyvesi Rózsa, DK-s önkormányzati képviselő a közgyűlés elején osztott ki a Demokratikus Koalícióba szóló belépési nyilatkozatokat a szegedi Fidesz-frakció tagjainak. Zavartan, mosolyogva fogadták, miközben az alpolgármester szintén mosolyogva fotózta őket, ahogy átveszik a papírokat.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A téma később is feljött. Mihálik Edvin, momentumos képviselő tette fel a kérdést, hogy ha a kormánypárt az országgyűlési választások alatt egyfolytában hirdette, hogy Mihálik száz százalék Gyurcsány, akkor most

a szegedi Fidesz, ami egyhangúlag szavazta meg a volt DK-st elnökének, vajon hány százalékban Gyurcsány?

Haág Zalán, a Fidesz–KDNP helyi képviselője reagált csak annyival, hogy Mihálik mondja el, mennyit kapott a guruló dollárókból a kampány alatt.

Rádi Feríz növénygenetikus, az MTA köztestületének is a tagja. Több családi cégben is érdekelt, jelenleg a Pannon Genetic Kft. ügyvezető igazgatója, mely „magas minőségű vetőmagok és műtrágyák hazai és nemzetközi forgalmazásával foglalkozó vállalat”.

„Öntözés, megfontolt talajművelési technológiák, az innovatív biotechnológiai és precíziós nemesítési eljárások engedélyezése, kibontakoztatása” – válaszolta Rádi egy évvel ezelőtt a MezőHírnek arra vonatkozóan, hogy szerinte Magyarország és Európa hogyan őrizheti meg pozícióját a nemzetközi mezőgazdasági versenyben.

Rádi kijelentése és növénynemesítő foglalkozása nem igazán összeegyeztethető a kormánypárt politikájával, ugyanis a 2012-es Alkotmány már célként tűzte ki a hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság GMO-mentességének biztosítását.

Forrás: Pannon Genetic / Facebook

A Szegeder egyik forrása szerint Rádi sérelme a kormánypárt felé a kétezer-tízes évek közepén fogalmazódhatott meg, mikoris a családja több száz hektár földet veszíthetett el. Erről írt nemrégiben a szegedi önkormányzat hírportálja is, ők úgy tudják, hogy

jelentős mennyiségű föld került ki a család tulajdonából a 2015-ben és 2016-ban megtartott állami földárveréseken,

a cégük az alaptámogatásokon kívül nem nagyon jutott más támogatáshoz, nem volt sikeres a fejlesztési pályázatokon. Majd a váltás a sikereket is meghozta, a korábban a vidékfejlesztési pályázatokon nem sok sikert elérő cég tavaly decemberben egymilliárd forint támogatást nyert. A lap információi szerint Rádi formai okok miatt továbbra is tagja a DK-nak, ugyanis a távozását szóban jelentette be, írásban elmulasztotta azt rögzíteni, de a Demokratikus Koalíció szabályzata ezt is előírja.

Rádi Feriz kérdése a Fidesz esztergomi frakcióülésén is feljött, akkor egy újságíró tette fel a kérdést Kocsis Máténak, hogy van-e út a DK-ból a Fideszbe?

„Minden bűnt meg lehet bánni”

– mondta Kocsis, aki szerint kétségkívül szokatlan a dolog, bár nem ismeri a döntés hátterét.

Az új vezető ellenzéki múltját a szegedi Fidesz-frakció nem kívánta kommentálni. Mihálffy Béla, Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőt telefonon is kerestük, de nem akart semmit hozzátenni az ügyhöz. Rádi Feriz telefonon azt mondta, hogy szívesen nyilatkozna a témában, de betegségre hivatkozva végül nem válaszolt a kérdéseinkre.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.