Kocsis Máté szerint kétségkívül szokatlan, hogy egy volt DK-s lett a szegedi Fidesz új elnöke

Esztergomba települt ki két napra a Fidesz-KDNP, hiszen itt tartják kihelyezett frakcióülésüket. Ennek során zárt ülésen tartott beszédet Orbán Viktor is, ahol többek között az „álcivilek és a magukat függetlennek mondó helyi médiumokról” ejtett szót, melyek „a semmiből jöttek, és céljuk a feszültségkeltés és riogatás a nemzeti érzelmű önkormányzatok ellen” a miniszterelnök szerint.

Ezután nem sokkal a párt frakcióvezetője, Kocsis Máté tartott sajtótájékoztatót Simicskó Istvánnal közösen, ahol már nyíltan kimondták, hogy szuverenitásvédelmi törvénycsomag kerül a parlament elé ősszel, amellyel a baloldali újságíróknak, álcivileknek és dollárpolitikusoknak az orra alá szeretnének borsot törni.

Utóbbi sajtótájékoztatónak viszont volt egy szegedi vonatkozása is – melyet a városi lap vett észre –, mégpedig Kocsisnak címezve elhangzott az újságírói kérdés, hogy „van út a DK-ból a Fideszbe?” Ez arra vonatkozott, hogy a szegedi Fidesz vezetéséről lemondott Bartók Csaba helyére újonnan megválasztott növénygenetikus Rádi Ferízről kiderült, korábban ellenzékiként tevékenykedett, és jogilag még mindig tagja lehet a DK-nak.

„Minden bűnt meg lehet bánni.”

Ezt reagálta Kocsis Máté a kérdésre, majd azt is hozzátette, hogy kétségkívül szokatlan dolog, bár nem ismeri a döntés hátterét. Mint azt megírtuk, Rádi agrárvállalkozó is egyben, és doktoriját is a génmódosítás alapú növénynemesítés témájában írta meg, miközben pártja a GMO-mentesség mellett állt ki.