Irányt vált a Szegeder: az olvasók támogatása nélkül nincs tovább

A szabad sajtó régóta van rossz bőrben Magyarországon, ezt mindenki tudja, vidéken pedig még annál is nehezebb magas minőségű, elfogulatlanságra törekvő médiát fenntartani. Olyan időket élünk, amikor már nemcsak a politika, de a gazdasági helyzet is nehézséget jelent a hiteles tájékoztatás mellett felesküdött szerkesztőségek és újságírók számára, és ezen sorok is emiatt íródnak most. Ezen a napon új irányt veszünk.

A mai naptól kezdve mi is azon újságok közé tartozunk, amelyek az olvasók segítségével tartják fent magukat és fejlődnek tovább. Vagyis szeretnénk azok közé tartozni. Támogatói kampányt indítunk, amelynek elsődleges célja, hogy függetlenségünket biztosítani tudjuk, és hogy egy sokkal jobb újságot készíthessünk olvasóinknak. Mindamellett, hogy a vidéki Magyarországon, így Szegeden is jóval kevesebb forrás érhető el a szabad szerkesztőségek számára, a jelenleg végbemenő gazdasági folyamatok, mint amilyen az infláció és az azt követni igyekvő bérek, kérdőjeleket sejtetnek azzal kapcsolatosan, hogy miből tartjuk fent magunkat a következő hónapokban és években.

A hirdetési piac szűkülőben van, sok cég és vállalkozás vett vissza marketingköltségeiből, ami az újság elsődleges bevételforrását veszélyezteti. A Szegeder az egyetlen lap a Dél-Alföldön, amelynek függetlensége kikezdhetetlen, és szeretnénk, ha ez így is maradna, ezért kérjük most arra olvasóinkat, hogy áldozzanak a szabad sajtóra Szegeden is. Hiszünk abban, hogy hatással vagyunk környezetünkre, és hogy azok a városok, ahol van magas minőségű, független sajtó, kiemelkednek a többi közül. És hiszünk abban is, hogy van Szegeden egy gondolkodó közönség, akik támogatói egy olyan műhelynek, mint ez itt.

A Szegedert ide kattintva lehet támogatni.

Ha nem mi készítenénk a város legkiegyensúlyozottabb, legobjektívebb sajtóját, aminek legjobb cikkei a Telexen is megjelennek egy együttműködés keretein belül, valószínűleg megalapítanánk azt, de mivel ezen már túl vagyunk, a jövőre fókuszálunk: egy olyan újságot képzelünk el, ahol naponta új, érdekes és tartalmas cikkek jelennek meg. Amit minden reggel, délben és este örömmel olvashat és élvezhet a városlakó, és oszthatja meg az érdekfeszítő cikkeket ismerőseivel.

Szeretnénk sokkal több értékes tartalmat előállítani, olyanokat, mint amikor utánajártunk, miért tűnt el majdnem az összes hulladéksziget a városból sunyiban, amikor közérdekűadat-igényléssel eredtünk Mihálik Edvin fűtéskampánya után, vagy amikor azt próbáltuk megfejteni, mi történt azokban a másodpercekben Mindszent határában, amikor az évezred eddigi legsúlyosabb vasúti balesete történt a megyében. Kiemelt témánk volt a vasútvillamos is, amellyel kapcsolatosan megírtuk, hogy bár Lázár János szerint hibátlanul zajlott próbaüzeme, a valóság egészen mást mondott, de mi rántottuk le a leplet az indulás pontos körülményeiről is, valamint részletes áttekintést szenteltünk a témának az indulás előtt.

A szerkesztőség tagjai: Bálint András, Balogh Gergő, Lazanyecz György, Szűcs Dániel, Legény Dániel, Szendrei Márk

Fotó: Bálint András / Szegeder

A választási kampány idején beszélgettünk Márki-Zay Péterrel, de nekünk adta április 3-a előtti utolsóként megjelent interjúját Schiffer András is. Nemrég Majó-Petri Zoltán SZKT-vezérrel készítettünk nagyinterjút leköszönése alkalmából. Hogy csak az elmúlt időszaknál maradjunk,  elindítottuk túrablogunkat, mindezek mellett pedig jártunk a város legkedvesebb ószeresénél, Molnár úrnál, felelevenítettük a különös Európa-rendezési tervet, ami fővárossá tette volna Szegedet, és kinyomoztuk azt is, hová tűnt a Dóm egykori fehér kőkerítése. Oly sokak kedvenc írása pedig az Ide jártak szexelni a régi szegediek című volt, amiben a prostitúció hazai története mellett egy híres helyi bordélyházról adtunk számot.

Fordulóponthoz értünk: van bennünk lendület és lelkesedés, de félünk, hogy ha nem tudunk anyagilag is stabil lábakra állni, előbb vagy utóbb megyünk mosogatni egy londoni étterembe, esetleg csatlakozunk más szegedi újságokhoz dolgozni – igaz, utóbbit azért talán nem vállalnánk be.

Egy a lényeg: legyen mindannyiunk közös ügye a szabad szegedi sajtó! Szokták mondani, hogy annak húzza a prímás, aki fizet, sajnos ez a magyar sajtó vonatkozásában is így van, és mindaddig, amíg a politika és a gazdasági elit tartja el a médiánkat, addig az az ő érdekeiket fogja szolgálni. Van most egy újság a városban, ami ennek ellenkezőjét képviseli, én biztosan ezt támogatnám.