A Szegeder a legkiegyensúlyozottabb hírportál a városban a Transzparens Újságírásért Alapítvány szerint

A négy szegedi hírportál közül a Szegeder.hu tájékoztatott a legkiegyensúlyozottabban a 2022. január 1. és június 14. közötti vizsgált időszakban – derül ki a Transzparens Újságírásért Alapítvány elemzéséből.

Elemző-cikksorozatban foglalkozik különböző magyarországi városok és fővárosi kerületek média- és sajtóviszonyaival a Transzparens Újságírásért Alapítvány, amely eddig az újpesti és a zuglói helyzetet vette górcső alá. A sorozat célja, hogy a mindenki által ismert országos elérésű médiumokon kívül bemutassák egy-egy település és kerület helyi összefüggéseit is. Legújabban Szeged városának sajtóviszonyait vizsgálták meg, a jelenlegi négy legnagyobb online hírportálra, a Szeged.hu-ra, a SzegedMára, a Szeged365-re és a Szegederre koncetrálva.

Az elemzésben mindamellett, hogy felelevenítették a portálokra vonatkozó legfontosabb információkat, vizsgálták, hogy az adott lap mely politikai oldalhoz köthető, valamint milyen hangvételben írtak a hírportálok a különböző témákról. A választási kampányt is magában foglaló, 2022. január 1. és június 14. közötti időszakot elemezték abból a szempontból, hogy a négy hírportál milyen hangvételben írt a városvezetésről és annak ellenzékéről. Adatgyűjtésük alapját a tagelemzés módszertana, valamint a címekben és leadekben fellehető kulcsszavak vizsgálata jelentette.

Szeged középen álló újságja a Szegeder

Az alapítvány szerint „a megvizsgált hírportálok közül valóban ez mondható a legkiegyensúlyozottabbnak”. A vizsgált időszakban sem voltunk restek a városvezetésnek feltenni a kényes kérdéseket, és a városvezetéssel foglalkozó cikkeink 53 százaléka volt pozitív, míg 19,4 százalékuk negatív. Az elemzés kihangsúlyozza, hogy rámutattunk például arra, hogy Botka László zöldtanácsnoka, a momentumos Mihálik Edvin minden évben szórólapokon tájékoztat a helyes fűtés módjairól, amivel lényegében le is tudja a város az egyéni fűtésből származó levegőszennyezés elleni harcot, majd hosszas levelezésbe fogtunk az ügy kapcsán, de kielégítő válaszokat nem kaptunk még közérdekűadat-igényléssel sem. Ez a cikkünk a Telexen is megjelent, így a széles, országos nyilvánosság elé tártuk a témát. (A Szegeder együttműködik Telexszel, hogy Budapesten és egész Magyarországon olvashassanak az emberek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi témákról és történésekről. A Telexen is megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.)

A vizsgált időszakban a szegedi Fidesszel, és úgy általában a városvezetés ellenzékével foglalkozó cikkeink 43 százaléka volt pozitív, 28 százaléka negatív, így az elemzés arra jut, kijelenthető tehát, hogy a helyi Fidesszel sem vagyunk elfogultak, de „őket kevésbé kritizálják, inkább gunyorosan írnak róluk”. Kiderül tehát, hogy a szegedi Fidesszel ha minimálisan is, de kritikusabb hangvételt ütünk meg – ezen eredmény fényében célunk, hogy a jövőben még kiegyensúlyozottabbak, még objektívebbek legyünk.

Hűséges és elkötelezett lapok

Az elemzés természetesen vizsgálta a másik három szegedi hírportál, a Szeged.hu, a SzegedMa és a Szeged365 cikkeit is. Előbbivel, a Szeged.hu-val kapcsolatosan a Transzparens Újságírásért Alapítvány azt tapasztalta, hogy a városvezetést érintő kényes kérdéseket nem túlzottan bolygatják a város lapjánál. Arról sem számoltak be például, hogy a Transparency International átláthatósági programja szerint az önkormányzat átláthatósága Szegeden átlag alatti.

A Szeged.hu Botka László-féle városvezetésről szóló cikkeinek 94,5 százaléka pozitív hangvételben íródott,

miközben a Botka ellenzékéről készült anyagok 92,5 százaléka negatív volt. Ezen számok arra mutatnak rá, hogy a Szeged.hu a legelfogultabb sajtótermék a városban, amely a legkevésbé törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

A SzegedMa esetében sem volt más a helyzet, itt azt érezték, hogy meglehetősen mostohán bánik a lap a Botka László-féle városvezetéssel, a helyi ellenzékéről viszont jellemzően pozitív hangnemben írnak. Itt a vizsgált időszakban

a városvezetésről szóló cikkek 86 százaléka volt negatív.

Kiemelik, hogy arról is cikkezett egyszer a SzegedMa, hogy Botka László egyik Facebook-bejegyzésében a „gyalogos” szót tévesen „gyologos”-nak írta. Az elemzés külön szól Mihálik Edvinről, Botka zöld tanácsnokáról, aki a választásokon is elindult, és a róla szóló cikkek 95%-a volt negatív, amivel egyenesen áll szemben, hogy Mihálffy Béláról már 97%-ban pozitívan írtak. Mihálffy Mihálik fideszes ellenfele volt, és nyert is a választásokon. Ami érdekesség, hogy Nemesi Pálról, akit 2019-ben hatalmas hátszéllel fújt a lap, 60%-ban inkább negatívan írtak.

A Szeged365-öt szintén kiegyensúlyozottnak ismeri el az elemzés, de kevésbé, mint a Szegedert. Január és június között összesen 56 cikket írtak politikai témáról, és bár indulásukkor sokan azt érezték, hogy a Szeged365 fideszes médiatermék lesz, a vizsgált időszakban Botka Lászlóról írtak a legtöbb esetben, ráadásul jellemzően pozitív és semleges kontextusban. A lapot alapító

Nemesi Pálról is sokat cikkeztek, vele kapcsolatosan 100%-ban pozitív anyagok jelentek meg.

Érdekesség, hogy a választásokkor Bartók Csabáról egy cikket írtak, Mihálffy Béláról nyolcat, míg Nemesiről tízet is. Ha Botkát nem is, de az önkormányzatot kritikával illetik, a róluk írt cikkek jelentős része inkább negatív hangvételű, vagy negatív színben próbálja feltüntetni az önkormányzati vezetést.

A transzparens újságírás alap

Az elemzést készítő alapítvány célja egyébként sajtá bevallásuk szerint, hogy a francia Observatoire du journalisme társszervezeteként átláthatóbbá tegyék Magyarországon az újságírás működését, ezáltal elősegítve a tudatos médiafogyasztás térhódítását. Munkájukkal igyekeznek hozzájárulni a véleményformáló újságírók munkásságának teljesebb megismeréséhez és megértéséhez, mert hiszik, hogy demokráciában a transzparens újságírás alap.

A teljes, a szegedi sajtóhelyzetet elemző írás ide kattintva olvasható el.