Miniszterelnöknek indulna Szabó Bálint, akit kitiltottak Budapestről

Szabó Bálintot elfogatóparancs alapján körözik, mivel nem ment el az egyik kecskeméti tárgyalására. A képviselő bejelentette, hogy elindulna miniszterelnök-jelöltként a következő országgyűlési választásokon, mindeközben nyomkövetőt is kapott a lábára a közúti veszélyeztetés bűntette és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyó nyomozás alatt. Kitiltották Budapest területéről, de az ügyészség indítványa szerint 30 napra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe is bezárnák a szegedi képviselőt. Összefoglaló.

Elfogatóparancs alapján körözik Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselőt, olvasható a rendőrség honlapján. A körözést pénteken rendelték el, az indoklásban az szerepel, hogy „közérdekű üzem működésének megzavarása” az ok. Erről Szabó állítása szerint a barátaitól értesült, majd azt közölte, hogy azért körözik a kecskemétiek, mert egy folyamatban lévő ügy miatti tárgyaláson szerinte „objektív okok miatt” nem jelent meg, de az ügyvédje nem értesítette a bíróságot erről.

Ez azért is érdekes, mert Szabó Bálint még szeptember végén nyomkövetőt kapott a lábára, miután a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Ezért aztán a pénteki videós bejelentkezése során fel is adta magát önként a körözés miatt, bár ez nem ment egyszerűen, ugyanis állandó lakhelye Szegeden van, a körözést a Kecskeméti Járásbíróság rendelte el, de ép Kistarcsán tartózkodott. Később egy másik posztjában, péntek este 11-kor azt írta ki, hogy a rendőrök Gödöllőre szállították.

A körözés egyébként annak kapcsán adhatták ki, hogy Szabó a koronavírus-járvány során bevezetett korlátozások elleni tiltakozásként saját autójával akadályozta a szegedi villamosközlekedést. Ennek kapcsán a Szegeder interjút is készített a politikussal, amelyben elmondta, ha most lennénk abban a helyzetben, nem állna keresztbe az Anna-kúton. A nyomkövetőt pedig azért kapta, mert a megalapozott gyanú szerint Szabó szeptember 21-én Budapesten, az általa vezetett személygépkocsival egy rendőrségi konvoj tagjait a személyvédelmi feladatuk ellátásában a közlekedési szabályokat több esetben súlyosan megsértve, a szolgálati járműben utazók és mások testi épségét közvetlen veszélynek kitéve akadályozta.

Igazságügyi elmegyógyintézetbe zárnák

Erről beszélt a pénteki videójában is, miszerint két rendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt folyik ellene eljárás. Mint mondja, az ügyészség november 11-ére a Budapesti Központi Kerületi Bíróságra idézte. Az ügyészség továbbá Szabó elmondása szerint azt is indítványozta, hogy

30 napra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe zárják be a szegedi képviselőt,

miközben – mint mondja – nincs ellene semmi pszichológiai vagy orvosi szakvélemény. Megjegyzi, hogy korábbi eljárások során vizsgálták és akkor mindent rendben találtak nála. Elmondta, be fogja bizonyítani igazát és Orbán Viktor legádázabb ellenfeleként nem fogja hagyni magát. Hozzáfűzte, hogy szombaton a győrszentiváni akkumulátorgyárnál tartana félpályás sávlezárós demonstrációt, melyet a rendőrségnél is bejelentett.

Három napra bezárták, Budapestről kitiltották

Szabó Bálintot egyébként a kecskeméti Mercedes-gyárnál tett látogatása után leszállították egy menetrend szerinti buszról, mivel Budapesten szeretett volna átutazni, de a városból ki van tiltva. Szabó következő videója már arról szól, hogy a Gyorskocsi utcai fogdából szabadult 66 óra után, majd Budaörsre tart, hogy elhagyja a fővárost a kitiltás miatt. Azt állította a videóban, hogy az ügyében döntő bírónő elmegyógyintézetbe zárás helyett szabadon bocsátotta.

Erről kérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészséget, akik azt válaszolták, hogy a bíróság azt rendelte el, hogy Szabó gyanúsítottként Magyarország területét nem hagyhatja el, és köteles magát a személyvédelmi feladatokat ellátó konvojoktól távol tartani. Az ügyészség fellebbezésére aztán a Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság október 7-ei végzésével elrendelte, hogy ezeken felül Szabó Bálint

Budapest közigazgatási területére nem léphet be és ott nem tartózkodhat.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egyébként közúti veszélyeztetés bűntette és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást Szabó ellen. A nyomozóügyészség indítványára a Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 28-án az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb január 28-ig bűnügyi felügyeletet rendelt el a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával.

Orbán Viktor független kihívója

A fenti, szabadulós videónak azonban volt még egy érdekes pontja, amikor Szabó Bálint arról kezdett beszélni, hogy elindulna miniszterelnöknek a következő országgyűlési választásokon. Ezt később egy külön videóban jelentette be hivatalosan október végén, a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség Fő utcai épületének bejárata előtt, mely egyébként a Gyorskocsi utcai tömb másik oldalán található. Szabó azt állította, hogy tizenkét ember felkérésére igent mondva,

független jelöltként kihívója lesz Orbán Viktor miniszterelnöknek

a soron következő országgyűlési választásokon, melyet reményei szerint már idén megtartanak. Ezen felül szintén függetlenként indulna a 106 országos körzet egyikében is, mint országgyűlési képviselő. Mint mondta, ami a Gyorskocsi utcában történt, az ott is marad, az a múlt. A szerelmi életéről, anyagi helyzetéről és a következő lépéséről ígérete szerint nem fog beszélni, de minden másról viszont kendőzetlenül.

A szalmabálás történet miatt vádemelés történt

Ha nem lenne elég, a fentieken túl Szabó ellen a Makói Járási Ügyészség is vádat emelt. A képviselő ugyanis február 15-én este 7 óra körül Makó külterületén integetve kért segítséget az arra haladó rendőröktől, akiknek azt állította, hogy két ismeretlen férfi utasítására Újszegedről a tápéi gázmezőkig kellett gyalogolnia, majd a fejére maszkot húztak és egy garázsban ébredt. Bejelentése szerint onnan az ismeretlenek utasítására tovább kellett gyalogolnia a Maros-töltésen, majd az autópálya közelében kezeit megkötözték és mellette két szalmabálát meggyújtottak, mielőtt magára hagyták.

A képviselő a pénteki videójában arról is beszélt, hogy távoltartási végzést rendeltek el ellene, nem láthatja feleségével közös gyerekét sem, a gyerek felügyeletét a feleségének ítélték oda. Azt állítja, hogy pont akkor tartóztatták le, amikor a felügyelet tárgyalása zajlott volna. Amint az ismert, szeptember 26-án még otthonában állították elő a rendőrök, ekkor még feleségével és gyerekével volt.

Október 10-én, kora délután tartott sajtótájékoztatót Szabó Bálint, ahol bejelentette, hogy amennyiben Botka László leül vele beszélgetni húszéves múltjukról és a városról, neki személyesen adja át lemondását a független önkormányzati képviselői posztjáról. Enne szükségességét azzal magyarázta, hogy „tartósan és önhibámon kívül akadályoztatva vagyok közfeladataim ellátásában”. Az október 7-i városi közgyűlésen nem is jelent meg, ugyanis a kiengedéséről szóló dokumentum szerint engedély nélküli vezetés miatti szabálysértési ügy miatt volt bent a képviselő a szegedi rendőrkapitányság egyik cellájában.

Kifütyülte Orbán Viktort, meglátogatta Felcsútot

Szabó pár hete a somogyi Kötcsén is megjelent, majd Orbán Viktor Szeged helyett Budapesten tartott beszédét zavarta volna meg. A képviselő továbbra is aktív életet él: október 23-án a nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök Zalaegerszegre ment beszédet tartani Budapest helyett, ahol Szabó Bálint sípolással várta. Szabó a napokban látogatta meg Felcsútot is, ahol nem tudta fotózni a Pancho Arénát, bár élő videóval innen is jelentkezett. 

A szegedi közgyűlésben 2019 októbere óta listás képviselő az augusztus 20-ra szervezett gazdatüntetéssel szerzett országos hírnevet, korábban azzal került be a sajtóba, hogy megválasztották a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének Kiskunfélegyházán. Később baromfitermelői körökből feljelentették a cégét, amely a Mélykúton megtartott február eleji kacsa- és libatermelői demonstráció főszervezője volt. A nyomozást végül megszüntették az ügyben.