Szabó Bálintot választották meg a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének, a gazdák fele kivonult a botrányos közgyűlésről

Nem volt indulatoktól mentes a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség tisztújító közgyűlése, amit szerdán Kiskunfélegyházán tartottak – írja a BAON. A lap szerint a több száz gazda részvételével bonyolodó tisztújító közgyűlés két táborra szakadt: sokan idő előtt elhagyták azt, míg az ott maradtak megválasztották az új elnököt, aki nem más, mint Szabó Bálint.

Szabó Bálint a sajtót is meghívta a Kiskunfélegyházi eseményre, valamint saját, illetve cége, a Likvid Kontroll Kft. Facebook-oldalán előtte és utána is beszámolt erről. A BAON úgy írt a történtekről, hogy az eredetileg szerdán tíz órára, a városi sportcsarnokban meghirdetett tisztújító közgyűlés több mint két órás késéssel kezdődött az elhúzódó regisztráció miatt, így a „hosszú sorokban várakozó gazdák már az esemény megkezdése előtt felhergelték magukat, a közgyűlés ezután már forró hangulatban telt”.

Az ülés egyébként zárt volt, tehát a sajtó sem mehetett be, de állítólag kintről is hallani lehetett a kiabálásokat, vagy épp a tapsvihart.

Mindezek miatt, vagy éppen ennek ellenére nem lehet pontosan tudni, hogy miért, de a helyi hírportál szerint Csorbai Attila több órás vita után elhagyta a közgyűlés helyszínét, őt a gazdák egy része is követte. A sportcsarnokban maradt termelők Szabó Bálint elnökjelölt vezetésével tovább folytatták a közgyűlést, ami azonban Csorbai Attila szerint nem volt törvényes.

Csorbai a BAON-nak úgy magyarázta az okokat, hogy „egy ágazaton kívüli, az ágazatban soha nem tevékenykedő jogász felhergelte azokat a termelőket, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak”. A közgyűlést így szerinte nem tudták szabályszerűen lebonyolítani, a levezető elnök személyét sem tudták megválasztani. „Mi ezt egy nem legitim választásnak tarjuk és a korábban megválasztott intézőbizottság fog ügyvivő testületként működni a következő tisztújító közgyűlésig” – hangsúlyozta.

Az eset előzménye a Mélykúton tartott termelői tüntetés volt, melynek során az intézőbizottság tagjai felajánlották a lemondásukat.

A közgyűlésen maradt tagok végül a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének Szabó Bálintot választották, illetve az intézőbizottságok új tagjait is megválasztották. Szabó Bálint úgy nyilatkozott a lapnak, hogy szerinte jogszerű volt a tisztújítás lebonyolítása, de a végső döntést a bíróság hozza meg. A tisztújító közgyűlésen részt vett Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős államtitkár, akivel „az ágazat jövőjéről előremutató megbeszélést tartottak”, így az előzetesen meghirdetett termelői demonstrációt nem ejtették meg végül.