Ha most lennénk abban a helyzetben, nem állnék keresztbe az Anna-kúton

Vagy felemészti az ellenzéket, és örökké abban a kétpólusú narratívában tartja a magyar közéletet, hogy Orbán vagy Gyurcsány.

Orbánhoz képest határozza meg magát mindenki a politikában, és ez így van a politikával foglalkozó választópolgárok esetében is, mert gyakorlatilag a kétpólusosság most már nem azt jelenti, hogy Orbán vagy Gyurcsány, hanem hogy Orbán vagy nem Orbán. Amíg a politika ennyire egybitesként gondolkodik, addig nem lesz érdemi változás. Én erre teszek többször is kísérletet, az önkormányzati választásokon ez bejött, az országgyűlési választáson szerintem nem fog bejönni.

Tegyük fel, hogy bekerül a Parlamentbe, képviselőként egy Márki-Zay- vagy egy Orbán-kormány alatt érezné magát jobban?

Egy Orbán-kormány alatt, mivel tizenkét éve ők vannak, és az én politikai szerepvállalásom nagy részében már ők voltak. Valószínű, hogy számomra komfortosabb, már kiismertebb terepen kellene mozognom. Azt tudom nagyjából, hogy az Orbán-kormánynál hogyan lehet különböző eredményeket elérni, lásd négy évvel ezelőtt Szeviép-ügy, vagy egy hónappal ezelőtt a dél-alföldi gazdák ügye.

Egyetért azzal, hogy Márki-Zay Péter 100% Gyurcsány?

Szerintem Márki-Zay Péter nem egy önálló politikai szereplő, hanem Medgyessy Péter kettő. Lehet ezt sokféleképpen ragozni, Gyurcsány Ferenc az előválasztás után egy héttel elmondta a maga kis őszödi beszédét ezzel kapcsolatban: a választók először szavaznak az országgyűlés összetételéről, az országgyűlés meg majd fog szavazni a miniszterelnök személyéről. Ha ez Márki-Zay Péter is lesz, akkor sem lesz az ő miniszterelnöksége hosszú életű, mint ahogy ha két hónap lenne hátra a választásokig, akkor valószínűleg már nem is Márki-Zay Péternek hívnák a miniszterelnök-jelöltet. Abban az értelemben Márki-Zay Péter nem Gyurcsány, hogy nem egy kiszolgálója, abban az értelemben viszont Gyurcsány egyenlő Márki-Zay Péterrel, hogy Gyurcsány nélkül Márki-Zay Péter egyáltalán nem is létező a politika országos színpadán.

A Szegeder célja, hogy a 2022-es országgyűlési választásokig minél több, a térségben induló jelöltet szólaltasson meg politikai hovatartozásra való tekintet nélkül; ez az interjú ennek a vállalásnak a része. Eddig Mihálik Edvinnel, Márki-Zay Péterrel és Szabó Bálinttal készült interjúnk, de Schiffer Andrást is kérdeztük már a választásokról.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A második az helyi specialitás, hogy Szeged Felsővároson, noha nem én vagyok az egyéni önkormányzati képviselő, de a helyi beágyazottságom jóval erősebb, mint egy-egy listás képviselőé bárhol máshol a városban, és ennek megfelelően sikerült is egy olyan közösségi életet kialakítani, ahol szinte utcáról utcára, házról házra megvannak azok a helyi aktivisták, akik az én munkámat segítik különböző bejövő információkkal, problémafelvetésekkel. A nagyberuházásoknál is azt gondolom, hogy sokkal élhetőbb tudott maradni a városrész azáltal, hogy folyamatosan itt volt egy olyan önkormányzati képviselő, aki, hogyha problémát érzékelt, akkor azonnal lépett.

Még decemberben egy videóban támogatásáról biztosította a fideszes Mihálffy Bélát abban az esetben, ha Bartók Csaba távol marad az 1. számú választókerülettől, ami persze végül nem következett be. Voltak ezzel kapcsolatban tárgyalások?

Egy tárgyalás volt, ami arról szólt, hogy a Botka Lászlóék által bezárt és eladásra jelölt Cserepes sori piac ügyében történik-e állami szerepvállalás, és ebben a szegedi Fidesz milyen pozíciót foglal el. Tekintettel arra, hogy a szegedi Fidesz a kérésem ellenére nem támogatta azt a javaslatunkat, hogy az állam vegye saját tulajdonába, tehát maradjon köztulajdonban a piac területe, Mihálffy Bélától is megvontam a személyes támogatásomat, és ezen keresztül a Mindenki Szegedért Mozgalom sem támogatta, és nem is támogatja a jelöltségét.

Ha már ez szóba került, a Cserepes sori piac bezárása után többször is azt mondta élő videókban, hogy a piac újra ki fog nyitni, holott ennek nem volt szilárd alapja. Nem gondolja, hogy ez csak sima hangulatkeltés és a szimpatizánsainak a megtévesztése volt?

Volt egy pillanat, amikor jogilag a Cserepes sori piacot a kormány meg- és bevédte. Amikor én személyesen a miniszterelnök kezébe vittem a piacosok petícióját.

Személyesen adta át a miniszterelnöknek?

Igen.

Egy helyiségben tartózkodtak?

Kézből kézbe, a Kossuth Rádióban, a szokásos pénteki interjúnál megvártam. Nekem azért szokásom, hogy odamegyek, ahova kell. Szóval a portán megvártam, és miután elkészítették az interjút, jött kifelé, odaléptem hozzá, bemutatkoztam, elmondtam, hogy miről van szó, átadtam neki az anyagot, és azt követően még aznap született egy kormányrendelet, amely arra vonatkozott, hogy az önkormányzati helységek bérleti szerződéseit nem lehet fölmondani.

Csak utána ugye ment a jogászkodás, hogy a piac akkor most önkormányzati helységnek számít-e, és az azon belüli egyes bódék, pavilonok, bérlemények azok annak számítanak-e vagy sem, és végül mivel nem volt benne a kormányrendeletben a „piac” szó, a kormányhivatal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendelet a Cserepes sori piacra nem vonatkozik. Azt gondolom, hogy volt alapja annak, hogy nem fog bezárni a piac, utána meg volt alapja annak is, hogy újra ki fog nyitni, és ez az állami tulajdonba vétel volt, ahol a minisztériumok egyébként partnerek voltak. Maga a miniszterelnök támogatta az ezirányú kezdeményezésünket, de a helyi Fidesz megfúrta.

Orbán hogyan reagált, amikor megvárta a portán?

A miniszterelnök azon lepődött meg, hogy járványügyi helyzet kellős közepén, miközben nyitva tartják a nagy bevásárlóközpontokat, aközben járványügyi intézkedésként bezárják a nyitott légterű Cserepes sori piacot, és ezen keresztül több száz munkahely lehetetlenül el, majd a veszteségbe fordult piacra az önkormányzat azt mondja, hogy nincsen rá szüksége. Magyarul ő a „hoppá” reakcióval fejezte ki azt, hogy meglepődött ezen az ügyön. Azon a napon beszéltem a jogalkotásban résztvevő összes érintett emberrel, és a jogalkotás egy nap alatt meg is történt.

Orbánnal öklöztek vagy kezet fogtak?

Kezet fogtunk, de egyébként Orbán Viktornak nem kell bemutatni engem.

Miért nem?

Hát, Orbán Viktorral szemben azért nekem volt még a klasszikus ellenzéki, pártpolitikai időszakomban egy-két húzásom és fellépésem. Volt, hogy az ő nyilvános eseményén is, mostani szavak szerint trollkodtam, egyébként meg kifejeztem valamivel kapcsolatban a nemtetszésemet. A 2006-os események kapcsán volt egy feljelentésem alkotmányos rend elleni bűncselekmény elkövetése kapcsán ellene, legutóbb meg ugye Macron elnök látogatásakor hívtam fel a figyelmét arra, hogy a Terrorelhárítási Központnál vannak erős hiányosságok.

Ez hogyan is történt?

Tegnap, amikor bejelentettem egy tüntetést a BRFK-n, akkor néztem, hogy mindegyik rendőr úgy néz rám, mint valami nem is tudom mire. Aztán bent kérdeztem, hogy ez minek szólt? A Közrendvédelmi Osztály vezetője mondta, hogy „Szabó úr, magának itt azért erős híre van”. Mondom hát igen, az elrablás meg ilyenek, aztán mondta, hogy ők nem erre gondolnak, hanem a francia elnök látogatására, ugyanis az incidens után összevont állománygyűlés volt a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai és vezetői számára a Belügyminisztériumban, mondván, hogy lehet az, hogy Szabó Bálint végigkíséri Macron elnököt a magyarországi látogatása során.

A viccet félretéve, nem volt ebben semmi tudatosság. Budapesten voltunk munkaügyben, és mivel én szeretem a holt időszakot is kihasználni, ebédidőben mondtam a munkatársaimnak, hogy megmutatom nekik a Sándor-palotát, a Karmelitát, meg hogy egyébként hogy néz ki egy külföldi államfő látogatása. Aztán ahogy oda felértünk, mintha a fentiek ismerősként fogadtak volna, beállítottak a konvojba, és onnantól kezdve mentünk. Nyilván az a része, hogy a konvojban részt vehettünk és senki nem küldött el minket, az valószínűleg annak tudható be, hogy az autóm korábban a kormányzati flottának volt a tagja. De az, hogy Macron elnök és a V4-miniszterelnökök zártkörű találkozójára, ahol arcfelismerő rendszertől elkezdve mindenféle beléptető rendszer volt, hogy lehet besétálni egy szegedi önkormányzati képviselőnek, azt a Terrorelhárítási Központ vezetőjétől kell megkérdezni. Úgy tudom, meg is kérdezték tőle.

Észre sem vették?

De, nyilván észrevettek, aztán a következő hetekben nagyon komoly kormányzati politikusok lobbiztak nálam azért, hogy a Facebook-oldalamról töröljem le azokat a fényképeket, amelyeken egyébként látszik a biztonsági személyzet és a terrorelhárítás vezetők.

Kik keresték meg?

Miniszteri szintről kerestek meg.

Ez kérés volt, fenyegetés vagy ellenszolgáltatás is járt volna érte?

Nem, semmi, egyszerű kérés volt, hogy ha lehet ilyet kérni, akkor az illető nagyon hálás volna érte, legyek szíves és szedjem le ezeket a fényképeket.

Miniszteri szinten olyan emberre kell gondolni, akihez volt már köze korábban, vagy olyanra, aki a tárcához tartozik?

Utóbbi, és nyilván itt nem csak arról van szó, hogy bizonyos személyek esetleg hibáztak, hanem arról, hogy tényleg hogyan működik bizonyos esetekben nem csupán a rendőrség vagy a Terrorelhárítási Központ, hanem a nemzetbiztonsági szakszolgálatok is, mint ahogy ezt most láttuk a drón átrepülése kapcsán is.

Az utóbbi időben elég gyakran került összetűzésbe Márki-Zay Péterrel, vitt neki gombát és pelenkát is. Mit gondol róla és a mögötte álló egyesült ellenzékről?

Azt, amit rólam néhányan, hogy Márki-Zay Péter futóbolond.

Mi alakította ki ezt a képet?

Alapvetően Márki-Zay Péter és az ő magatartása. Szerintem az már nagyjából mindenkinek napi tapasztalás, hogy amit Márki-Zay Péter reggel a saját szájával mond, azt este gyakorlatilag saját maga cáfolja meg még akkor is, ha erre senki nem kéri vagy kényszeríti. Ezen túlmenően én azt látom, hogy Márki-Zay Péter a tipikus példája annak az üstökös, aztán pedig hullócsillag-szerű politikai pályaívnek, aminek a lényege az, hogy valaki jókor van jó helyen, hirtelen a semmiből magasra tör, aztán amikor kiderül, hogy felelős pozícióhoz a tehetsége és a képessége nincs meg, akkor hogyan tud a saját teljesítménye okán a csúcsról nagyot bukni.

A mögötte álló egyesült ellenzék szerepét hogy látja?

Azt gondolom, hogy a kormányváltáshoz az ellenzék leváltásán keresztül vezet az út, és akkor ezzel szerintem mindent elmondtam az egységesnek nevezett ellenzékről. Amikor lesz egy valóban egységes ellenzék, és annak lesz egy darab felelős és mindenki által legitimnek elfogadott vezetője, akkor lesz először esélye annak, hogy váltás legyen. Szerintem erre még legalább nyolc, de akár tizenkét évet is várni kell. Arra, hogy akár Gyurcsány Ferenc visszaküzdje magát ebbe a pozícióba, akár jöjjön valaki más.

Ön szerint Gyurcsány jó lenne?

Nem mondtam, hogy jó lenne, de perpillanat ő az egyetlen politikailag is értelmezhető aktor az Orbán Viktorral szembeni térfélen.

De ő pont nem az ellenzék leváltását jelenti.

Az ellenzék leváltását jelenti abban az értelemben, hogy leváltotta, és gyakorlatilag most már lassan megszünteti a Magyar Szocialista Pártot, lassan kinyírja a korábban szélsőjobboldalinak jogosan tartott Jobbikot, és létrehoz egy centrista, demokratának nevezett balliberális pártot vagy pártszövetséget.

Ami a sajtó részét illeti, ezekben az ügyekben a helyreigazítások megtörténtek, ez le van tudva. Ami a politikusi megnyilvánulásokat illeti, ott Botka Lászlótól a jobbikos politikusokon át mindenki ellen rágalmazás miatt büntetőeljárás van folyamatban. Ezek most különböző elfogultságok okán kikerültek a megyéből és várjuk az első tárgyalásokat Tóth Péterrel és a többiekkel.

Három helyi hírportál, a Szeged.hu, a SzegedMa és a Szegeder ellen indított az ügyben peres eljárást, utóbbival kapcsolatban már vissza is lépett. Ha azt gondolja, hogy a Szeged.hu és a Botka-kör találta ki ezt lejáratás céljából, akkor a köztudottan fideszes SzegedMánál miért nem lépett vissza?

Mert a SzegedMát nem sorolom egyértelműen a nem Botka-körhöz tartozó médiumok közé. Én azt gondolom, hogy Szegeden nagykoalíció van, és a nagykoalíció az nem csupán a helyi Fidesz és Botka László között van, hanem a mögöttük található üzleti körök, háttéremberek, és ezeken keresztül az adott médiumok között is. Meg kell azért nézni, hogy a SzegedMa viszonylag gyakran tudósít mostanában is Botka László vagy a városvezetés pozitív lépéseiről, másik oldalról pedig előszeretettel kerüli a Botka Lászlóéknak kellemetlen ügyeket.

A SzegedMa kerülné a Botka Lászlónak kellemetlen ügyeket?

Igen.

Példát tud mondani?

A SzegedMához ahogy tudom kerültek olyan anyagok és információk például a Cserepes sori piac bezáratásával összefüggésben, melyek Botka László érintettségét, esetleges üzleti érdekeltségét is alátámasztották, ennek ellenére a SzegedMa semmit nem lépett.

De a sajtóban olyan előfordul, hogy bizonyos okok miatt nem hoznak nyilvánosságra dolgokat, ez nem ördögtől való.

A Szegederről nem feltételezem, hogy a bizonyos okok mögött politikai vagy üzleti érdek állna, ugyanezt a SzegedMáról nem tudom elmondani.

Két éve történt, hogy elállta autójával az Anna-kúti csomópontot. Ma is megtenné, ha fel akarná hívni valamire a figyelmet?

Biztos, hogy van olyan helyzet, amikor radikális és figyelemfelhívó eszközökhöz nyúlok vagy nyúlnék. De azt gondolom, hogy mai eszemmel talán nem ott, nem úgy és nem abban a formában hívnám fel a figyelmet arra, hogy a tömegközlekedés használata egy covid-járvány vagy bármilyen járványhelyzetben veszélyes. Ha egyetlen ember egészségének a megőrzéséhez, vagy az óvatosabb magatartáshoz hozzájárult ez, nem beszélve arról, ha esetleg emberéletet sikerült ezzel menteni, akkor azt mondom, hogy megérte, és vállalom az ezért nekem kijáró büntetést.

Ez az ügy hol tart?

Zárójeles megjegyzés:

ha most lennénk abban az időpontban és abban a helyzetben, akkor nem állnék keresztbe öt perc erejéig sem a családi autónkkal.

Az az ügy úgy áll, hogy az ügyészség vádat emelt, felfüggesztett börtönt kérnek rám. A büntetőeljárásnak volt egy előkészítő ülése, ahol gyakorlatilag a védelem részéről én magam, a vád részéről meg az ügyészség ismertette a bizonyítási eszközöket, most tanúmeghallgatások jönnek, szakértői vélemény, és valamikor, egy-másfél év múlva lesz egy elsőfokú ítélet. Azt gondolom, hogy nincsen büntetőjogilag értelmezhető felelősségem, de hogyha okoztam ezzel a Szegedi Közlekedési Társaságnak kárt, akkor azt nyilván meg kell térítenem. Azt, hogy ez mekkora értékű, azt majd egy másik bírósági eljárás állapítja meg, mert arról is külön folyik egy másik per.

Többszörösen felmerült önnel szemben a vád, hogy bolond, még Botka László is tett hasonló kijelentéseket. Erről mit gondol?

Azt gondolom, hogy egy bizonyos szint fölött – és ez nem nagyképű szöveg akar lenni – de egy bizonyos szint fölött az ember nem süllyed egy bizonyos szint alá, és ezt nem magamra értem elsősorban, hanem mondjuk Botka Lászlóra. Akármilyen politikai vitáink vannak egymással, akármit gondolunk a másiknak a cselekedeteiről, nem kezdjük el őt személyében és személyiségében sértegetni, sérteni úgy, hogy egyébként pontosan tudjuk és ismerjük a másiknak a szellemi meg egyéb képességeit. Botka Lászlóval mi tíz évvel ezelőtt még egy pártban voltunk, tegező viszonyban álltunk, összejártunk különböző eseményeken. Azt nem mondom, hogy baráti, de legalábbis egyfajta politikai szövetségesi viszony volt köztünk. Innentől kezdve Botka Laci pontosan tudja rólam, hogy mik az én erősségeim, gyengeségeim. Sok mindent lehet rám mondani, de hogy bolond volnék a szónak a tényleges értelmében, az mindenképpen erős kifejezés.

Valaha született klinikai szakvélemény, ami ezt alátámasztja?

Az Anna-kúti esemény kapcsán volt ilyen jellegű vizsgálat…

És mit mondott ki?

És egyértelműen megállapította, hogy semmilyen pszichés probléma velem kapcsolatban nincsen. Volt már egyébként huszonévesen is erre vonatkozóan vizsgálat, ugye a Vas megyei támadás kapcsán, ott pszichológiai, pszichiátriai vizsgálatok voltak, meg több hónapnyi megfigyelés. És nyilván nem árulok el azzal sem nagy titkot, hogy a tavalyi eltűnéses, elrablásos ügyben is, én magam is javasoltam, hogy erre is terjedjen ki a vizsgálat pont azért is, mert politikai ellenfeleim ezzel vádoltak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tavaly októberben bejelentette, hogy amennyiben megválasztják országgyűlési képviselőnek, úgy lemond szegedi önkormányzati képviselői posztjáról. Ha nem választják meg, marad Szegeden képviselő?

Igen. Röviden igen, hosszabban meg nyilván az én mandátumom erre szól. Médiahacknek jó volt azt a sajtómeghívót annak idején kiküldeni úgy, hogy lemondok a mandátumról, és úgy látom, hogy…

A helyi és az országos sajtó java így is hozta le.

Igen, a Szegederen kívül mindenki le is hozta abban a formában, mármint hogy távozok a szegedi közéletből meg a közgyűlésből. Valóban, amennyiben megválasztanak az országgyűlési választáson. Zárójeles megjegyzés, de lehet, lesz erre vonatkozó kérdés:

nem gondolom teljesen reálisnak azt, hogy lenne erre bármilyen esély.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért indul?

Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy ez a mostani választás minden korábbinál jobban a két nagy tömb közötti versengésről szól. Ennek nem csak a független jelöltek, mint én, hanem a kisebb pártok is adott esetben áldozatául fognak esni, hiszen annyira szorosnak jelzik a versenyt – szerintem amúgy nem az –, hogy az esetleges bizonytalan szavazók is az egyik vagy a másik irányú preferenciájukat vagy antipátiájukat fogják kifejezni a szavazatukkal, és nem feltétlenül fognak megosztó szavazatokat leadni. Kérdés volt, hogy akkor miért indulok?

Igen.

Azt gondolom, hogy minden politikusnak jó az, hogyha időnként megmérik a népszerűségét, az ismertségét, a támogatottságát. Én a közvélemény-kutatásokban korábban sem hittem, most sem hiszek, számtalanszor bebizonyosodott, hogy ezeknek semmi értelme nincsen. Ez a választás viszont nagyon nagy mintás, élesben lefolytatott, és egy független jelölt esetében nem mellékes, hogy ingyenes közvélemény-kutatás. Itt az ember, ha veszi a fáradtságot és összegyűjt ötszáz ajánlást, akkor utána a választók április harmadikán élesben tudják visszajelezni, hogy mit gondolnak az adott politikus működéséről. Én is kíváncsi vagyok rá, hogy az 1,74%-os 2019 őszi eredményünk az most, az önkormányzati ciklus félidejében, pont kettő és fél évnél, hogy néz ki. Javult, romlott vagy stagnál.

Reálisabb lenne a kép, legalábbis a népszerűséget tekintve, ha folyna tényleges kampány az önök részéről.

Az én meggyőződésem, hogy a kampány érdemben nem befolyásolja a pártpreferenciákat sem meg a szavazókat sem. Szerintem annyira letisztult az emberek véleménye a politikai ügyekről, a pártokról vagy a politikai szereplőkről, hogy érdemben ez a rengeteg plakát nem befolyásol semmit. Sőt, egy ponton túl már kontraproduktív, lásd 2019 ősze, Nemesi Pál kampánya.

Akkor nem számít sem a bicikliutak átadása, sem a harmadik Tisza-híd körüli kommunikáció?

Az számít szerintem, hogy a politikus – akár a politikán kívüli életében, akár a politikai életében – mit tett le az asztalra az elmúlt időszakban. Én azt gondolom magamról, hogy az elmúlt kétéves tevékenységemet, benne az Anna-kút, benne az elrablás, és benne a Felsővárossal és más ügyekkel kapcsolatos tevékenységem, ez fogja meghatározni azt a százalékot, amit elérek a választáson. Nem számít semmit a kampány. Természetesen egy-egy kiugró vagy kirívó esettől eltekintve.

Amiket felsorolt, azok nagyja nem politikai teljesítmény, sokkal inkább celebkedés. Gondolok itt az Anna-kútra vagy az eltűnésére.

Az elrablást azt kivenném én is ebből. A covid kapcsán nyilván minden politikus kifejezte a saját véleményét, én is a magam módján ezt megtettem az Anna-kúton, és ezt igenis politikai teljesítménynek, politikai cselekedetnek gondolom. Ezen túlmenően pedig bízom benne, hogy bár ez a kettő volt az elmúlt két és fél évben a legnagyobb port kavart esemény velem kapcsolatban, ennek ellenére például Felsővároson, vagy akár a város szélesebb köreiben is tudnak még a szegediek olyan dolgokat felidézni, ami hozzám és a munkásságomhoz kötődik.

Mi a három legnagyobb érdeme?

Egy, van újra ellenzéke a jelenlegi városvezetésnek, hiszen…

Akit nem engednek be a Városházára.

Igen, ami nekem egyébként egyfajta pozitív visszajelzés, hogy Botka Lászlóék ennyire tartanak és félnek tőlem. Hogy nem engednek be, az a közgyűlésre és a bizottsági ülésekre nem igaz, a képviselői feladataimat el tudom látni. Tehát egy, hogy az én megítélésem szerint van újra ellenzéke a jelenlegi városvezetésnek, és ez azért fontos, mert egyetlen hatalomnak sem tesz jót, hogyha nincsen kontroll alatt. Azt gondolom, hogy Botka Lászlónak és csapatának is, és az ő tevékenységüknek is hasznára van az, hogy valaki másképp gondolkodik az ő cselekedeteikről, és azt rendszeresen és kellően élesen kritizálja, és jelen van a szegedi közgyűlésben.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Botka Laci pontosan tudja rólam, hogy mik az én erősségeim, gyengeségeim. Sok mindent lehet rám mondani, de hogy bolond volnék a szónak a tényleges értelmében, az mindenképpen erős kifejezés” – mondta a Szegedernek Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, a Csongrád-Csanád megyei 1. sz. országgyűlési választókerület képviselőjelöltje. A jogásszal jelöltsége kapcsán beszélgettünk az elmúlt évek botrányairól, az eltűnéséről és a közelgő választásokról. A Szegeder célja, hogy a 2022-es országgyűlési választásokig minél több, a térségben induló jelöltet szólaltasson meg politikai hovatartozásra való tekintet nélkül; ez az interjú ennek a vállalásnak a része.

2019-ben független önkormányzati képviselőként került be Szeged város közgyűlésébe. Az ön szótárában mit jelent az a kifejezés, hogy „független”? Van ennek elvi alapja vagy csak sima pártonkívüliség?

Nem, ennél szerintem sokkal összetettebb jelentése van. Ez jelenti egyidejűleg a pártoktól, a különböző egyéb befolyásoktól, elsősorban pénzügyi, anyagi, üzleti befolyástól való mentességet, és jelent egyfajta személyi függetlenséget is. Az én értelmezésemben a függetlenség ezt takarja, nem szigorúan csak azt, hogy egyik párthoz sem tartozik az ember, hanem hogy nincsen olyan hatás, ami az ő döntéseit vagy az ő cselekedeteit befolyásolná. Kizárólag a saját belső meggyőződése.

Meglehetősen provokatív személynek ismerhették meg önt a szegediek, az egyik legutóbbi, nagy port kavart történet 2021 februárjában történt állítólagos eltűnése volt. Hol tart ez az ügy most? Talán az utolsó információ az az, hogy hamis tanúzás miatt indult eljárás.

Ha jól tudom, akkor hamis tanúzás és/vagy hatóság félrevezetése miatt indult eljárás. A rendőrségnek az az álláspontja, hogy nem történt a sérelmemre elkövetett bűncselekmény, és ezt nekik kétséget kizáróan sikerült bizonyítani. Az én álláspontom továbbra is ugyanaz: engem azon a februári napon elraboltak, és akaratom ellenére kerültem Makó határába.

Az, hogy kinek van ebben igaza, az évek hosszú eljárásai fogják kideríteni.

Egy dolog biztos: nagyon nehéz a magyar rendőrséggel harcolni úgy, hogy ők vannak egyszerre a nyomozati meg a vádlói pozícióban is. Aki ismer engem, ismeri a családunkat, az pontosan tudja, hogy ez nem az a kategória, amivel az ember játszana. És nem azért, mert ez most politikailag káros vagy hasznos, hanem azért, mert – az ember, ha normális, és én annak tartom magam – sem a feleségét, sem a kislányát nem hagyja akár csak órákig sem bizonytalanságban afelől, hogy él-e vagy hal, és egyáltalán hova tűnt.

Ön ellen vagy önhöz köthető személy ellen indult eljárás?

Konkrétan velem szemben indítottak eljárást úgy, hogy én nem is tettem bejelentést az elrablásommal összefüggésben. A feleségem tizenegy órakor bejelentette, hogy eltűntem, nem tudja, hogy hol vagyok. Amikor a rendőrség – egyébként ez is érdekes, egy civil rendőrautó talált meg – szóval amikor a rendőrség megtalált, én szintén nem kezdeményeztem ebben az ügyben büntetőeljárást. Annyit kértem, hogy engedjenek hazamenni a családomhoz, ennek ellenére a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság mint valami bűnözőt, miután a kórházból kiengedtek, több órán keresztül akadályozott a szabad távozásban. Valamikor aznap éjjel fél egy és fél kettő között engedtek haza Makóról Szegedre, gyalogosan.

Miért röppent fel a hír, hogy nem simán kórházban volt, hanem pszichiátrián?

Szerintem az tényszerűen egy tudatos lejárató kampánynak volt az eszköze, hiszen egyrészt az köztudomású volt, hogy abban az időszakban Makón már nem működik pszichiátria, másrészt pedig mindenki, aki ebben az ügyben eljárt, az pontosan tudta, hogy engem nem a pszichiátriára, meg nem is ilyen jellegű vizsgálatra vittek, hanem a kihűlés miatti kórházi kezelésemet végezték. Ilyen súlyú mondatot leírni, nyilván nem azok részéről, akik átvették, hanem aki ezt először leírta, nem lehet megtenni anélkül, hogy az ember erről először ne győződne meg.

Mit gondol, ki kezdeményezte ezt?

Egyértelmű szerintem, hogy Botka László és körei voltak ebben az ügyben, és ha megfigyeljük és utólag összerakjuk a történetet, egyértelműen látszik, hogy miközben Botka László azt hiszem hetvenkét óráig meg sem szólalt az ügyben, elindult egy tudatos, előbb média-, aztán Jobbik-kampány, ami egészen odáig ment, hogy engem kényszergyógykezelésre el kell vinni és ki kell vonni a közéletből. Gyakorlatilag, ha úgy tetszik, a bolondját járatták velem. Ha úgy tetszik, ezt szó szerint és átvitt értelemben is igaz, futóbolondot csináltak belőlem. A média, nyilván az önkormányzati média és a Jobbik szerepvállalása mellett.