KDNP: A hír hamis, Mihálffy Béla nem vesz részt a Horthy-dombormű avatásán

A Szeged.hu-nak válaszlevélben cáfolta a KDNP sajtóosztálya, hogy Mihálffy Béla országgyűlési képviselő beszédet mondana a Horthy-dombormű avatásán: a lapnak annyit válaszoltak, hogy „a hír hamis”, Mihálffy Béla nem vesz részt az eseményen.

Az viszont érdekes, hogy a szervezők meghívóján szerepel. Ez némileg arra emlékeztet, amikor Szegeden lett volna a határvadászok avatóünnepsége, a város hivatalos meghívót is kapott rá Nagy Sándor alpolgármester szerint. Ennek során lezárták volna a Belvárosi hidat, a rakpartot is és a múzeum környékén jónéhány utcát, mely a városnak nagy érvágás lett volna, főleg egy hétköznapon, így a város képviselői tiltakoztak ez ellen.

Amikor kiderült, hogy Orbán Viktor is beszédet mond a meghívó szerint, ezt végül hírlapi kacsának titulálta a kormányfő sajtósa, Havasi Bertalan. Így Szeged helyett végül Budapesten mondott beszédet a miniszterelnök a határvadászok tisztavatásán, ugyanis a Móra parkba tervezett eseményt lefújták és végül a Budapest X. kerületében található Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központjában tartották meg szeptember 9-én, délelőtt tíz körül.

Elsőként a Szegeder.hu írta meg múlt hét csütörtökön, hogy egy számunkra is megküldött meghívó szerint a Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Szegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mond.

A szegedi Momentum már másnap közleményt adott ki, amelyben elítélik a kezdeményezést. Szombaton Botka László közösségi oldalán írt arról, hogy miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét, ezt nem tudja megakadályozni, ezért nincs más eszköze, mint hogy Szeged nevében határozottan arra hívja fel a fideszes Mihálffy Béla figyelmét, hogy ezt ne tegye.

Arról is írtunk, hogy korábban is volt már emlékműve Horthynak Szegeden, amit még 1930-ban, a fogadalmi templom fölszentelésének napján avattak a Dömötör torony oldalán. Ez az impozáns, méretes alkotás Horthy esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta, 1946-ban távolították el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A Dóm tér hatalmas Horthy-emlékműve, amiről megfeledkezett a város

A napokban forró vita zajlik a városban egy az egykori kormányzó tiszteletére felállítandó domobrművön, amelynek kapcsán teszünk említést arról, hogy a szakmán és a múlt iránt érdeklődőkön túl alig él már a köztudatban, hogy 1930 és 1946 között a Dóm téren is volt egy méretes emlékmű, amely Horthy Miklós esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta – míg be nem deszkázták és kibontották helyéről.