Horthy Miklós-domborművet avatnak Szegeden, a térség kormánypárti képviselője is beszédet mond

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője is beszédet mond.

Az esemény a Délvidék Házában lesz majd az erről szóló leírás szerint, ahol azt írják, Horthy „nevét a mai napig egyesek összevonják negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét”. A program szerint a szombati napon 16 órától A magyar békekötés dilemmái 1944-ben címen lesz konferencia, majd 18 órától Országgyarapító Horthy Miklós címmel egy kiállításmegnyitó, aminek fő attrakciójának ígérkezik Túri Török Tibor Horthy-domborművének avatása. Ezen ott lesz, és beszédet mond Karol Biernacki, a Lengyel Nagykövetség tiszteletbeli konzulja, Dorogi György egykori mi hazánkos politikus, valamint Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője is.

„A hazánk megmentésére a kormányzó úr Szegedről indult egykor, így nagy szomorúságra ad okot, hogy pont Szegeden nincs egy emlékhelye sem a kormányzónak. A Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjai úgy gondolták, hogy méltó emlékhelyet emelnek a kormányzónak Szegeden, hogy legyen egy hely, ahol megemlékezhetnek a hazánk gyermekei. A gondolatot elhatározás követte, az elhatározást pedig tettek. A törzskapitányság tagjai nem kímélve saját erőforrásait, sikeresen összeadták a szükséges anyagiakat egy emléktábla elkészítésére” – írják.

Horthy 1920 és 1944 között volt az ország kormányzója, aki a második világháború alatt eleinte próbált katonailag semleges maradni, de a második bécsi döntés után, 1941-től már elköteleződött a tengelyhatalmak mellett. 1944 tavasza, az ország német megszállása után is hatalmon maradt, az ősz folyamán még megpróbált kiugorni a háborúból, azonban a nyilasok átvették a hatalmat és lemondatták. Megítélése napjainkban is komoly vita tárgya.

Szegeden korábban is volt már emlékműve Horthynak, amit még a fogadalmi templom fölszentelésének napján avattak a Dömötör torony oldalán. Ez Horthy esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta. Az emlékművet 1946-ban távolították el.