Botka Lászlót is meghívták Orbán szegedi beszédére, ezért tűnt biztosnak, hogy jön a miniszterelnök

Mint azt hétfőn a Szegeder is megírta, ötszáz határvadász tesz ünnepélyesen esküt szeptember 9-én, pénteken tíz órától a Móra Ferenc Múzeum előtt. Mindez nagy felháborodást keltett, mivel sajtóhírek szerint többek között Orbán Viktor is Szegedre látogatott volna, ami komoly lezárásokat jelentett. Kedden végül a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy Orbán látogatása hírlapi kacsa volt, amire viszont nem sokkal később a hír forrása is reagált, megmutatva az önkormányzatnak küldött rendőrségi meghívót, rajta Orbán Viktor nevével.

Az eredeti hír az önkormányzati tulajdonú Szeged.hu hírportáltól indult, akkori információik szerint az eseményen jelen lett volna Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is. Csakhogy a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan legfrissebb, keddi közleménye szerint a miniszterelnök nem látogat Szegedre, ez hírlapi kacsa”.

Ez azért is furcsa, mert ahogy azt előzőleg írtuk, Szeged városfejlesztési alpolgármestere, Nagy Sándor, illetve Mihálik Edvin zöldváros tanácsnok is kifejtette véleményét Orbán látogatásával kapcsolatban, ráadásul számos, a kormányhoz valamilyen szálon köthető szegedi sajtótermék is beszámolt a látogatásról a Délmagyarországgal egyetemben.

Ugyanakkor nemrég a Szeged.hu egy új cikkben közölte az információik alapját, egy Balogh János országos rendőrfőkapitány és Tarcsa Csaba, a Készenléti Rendőrség parancsnoka aláírásával kapott írásos meghívót, melyet Botka László polgármester számára küldtek és a határvadászok eskütételére kapott. Ezen az áll, hogy 

ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Itt valaki vagy valakik nagyot kacsáztak. Vagy a meghívó koholmány és a város lett átejtve úgy, hogy már a lezárásokkal kapcsolatos információkat is kezdték több önkormányzati fórumon is osztani, valamint az alpolgármester tényként nyilatkozott az ügy kapcsán a lapnak; vagy Havasi Bertalan mondott igencsak megkérdőjelezhető dolgokat.

Egy ekkora volumenű lezárás eléggé a miniszterelnök érkezésére utal, bár az önkormányzati lap Pintér Sándorról és Kövér Lászlóról is írt, mint az eseményen résztvevő, magas rangú személyekről. Azonban Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint a lezárások példa nélküliek, korábban „minden kormány- és miniszterelnöki látogatás lement normális körülmények között”.

Forrás: Szeged.hu

Mihálik Edvin zöld tanácsnok legújabb bejegyzésében arról ír, hogy Orbán látogatása kamu volt, már csak az a kérdés, hogy ezt a levélre értette-e, vagy arra, hogy valóban nem is tervezett idelátogatni a miniszterelnök, csupán ők is a Szeged.hu cikke nyomán értesültek erről.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György kedd reggel az M1 aktuális csatornán arról beszélt az MTI szerint, hogy az első 500 határvadász pénteken már esküt tesz Szegeden, így szeptemberben megkezdhetik a szolgálatot. Ez arra utal, hogy az esemény valós, valóban lesz ilyen. Arról viszont nincs további hír, hogy mivel Orbán Viktor nem jön Szegedre, maradnak-e a szigorú lezárások. Erről kérdeztük levélben az illetékeseket, amint válaszolnak, azt közöljük.