Orbán Viktor Budapesten: Egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül

Szeged helyett Budapesten mondott beszédet Orbán Viktor a határvadászok tisztavatásán, ugyanis a Móra parkba tervezett eseményt lefújták és végül a Budapest X. kerületében található Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központjában tartották meg délelőtt tíz körül.

A biztonság a határainknál kezdődik, Magyarország biztonsága a határvadászokkal kezdődik jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a határvadász ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen, pénteken Budapesten. Beszédében a kormányfő az esküt tett határvadászoknak azt mondta: 2015 óta migrációs válság van, milliók érkeztek Európába, fittyet hányva a szabályokra. A miniszterelnök úgy fogalmazott, egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül.

Az elmúlt években a rendőrség és a honvédség évekig védte a déli határt, most azonban a szomszédunkban dúló háború új helyzetet teremtett, ezért vált szükségessé a határvadász ezred felállítása Orbán szerint. Elmondta, mögöttük áll az ország, a magyar emberek és a magyar családok.

Nem adjuk fel, hogy Magyarország legyen Európa egyik legbiztonságosabb országa

– tette hozzá. A kormányfő szerint az elsőszámú feladat továbbra is a migráció megállítása: Ez egy civilizációs fenyegetés. Nyugat-Európa példája mutatja, hogy elég egyszer hibázni, mert nem lehet visszafordítani az idő kerekét. Mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhet ki.

Orbán ezután kitért arra is, hogy Európában energiaválság dúl, és a brüsszeli szankciók lassan térdre kényszerítik Európa gazdaságát. Szerinte a határvadászok dolga lesz a határok megvédése ebben a helyzetben. Meg kell értetni a migránsokkal, hogy itt nem jöhetnek át – fogalmazott. A kormányfő ezután a médiában folyamatosan sulykolt migrációs számokat kezdte el ismertetni, illetve azt, hogy egyre erőszakosabbak.

Szegedre jött volna

Az avatást először Szegedre tervezhették. Mint azt a Szegeder is megírta a Szeged.hu értesülései alapján, a rakpartot és a Belvárosi hidat, de a múzeum környékét is szinte hermetikusan lezárták volna a rendezvény miatt. Ekkor több politikus is, többek között Mihálik Edvin zöldtanácsnok is kifakadt, hogy ne zárják le a fél belvárost, mert megbénítaná Szegedet egy munkanapon.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a Szegedernek kedden délelőtt viszont azt írta, „a miniszterelnök nem látogat Szegedre, ez hírlapi kacsa”. Nem sokkal később Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester nyilvánosságra hozta Botka László polgármesternek címzett meghívóját, melyen rajta volt az esemény ideje, helyszíne, de még az is, hogy „ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke”. Ráadásul a látogatásról számos, a kormányhoz valamilyen szálon köthető szegedi sajtótermék is beszámolt a Délmagyarországgal egyetemben.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A rendezvény körül is volt kavarás. Kedd reggel még Bakondi György az M1 aktuális csatornán arról beszélt az MTI szerint, hogy az első 500 határvadász pénteken már esküt tesz Szegeden, így szeptemberben megkezdhetik a szolgálatot. Ezek alapján úgy tűnt, megtartják az eseményt, de Orbán Viktor nélkül.

Hatalmi arrogancia

Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója később már arról beszélt kedden, hogy fél 3 körül a rendőrség képviselője szóban érdeklődött társaságunknál, hogy le szeretnék mondani a rendezvényt és ennek mi a menete. Kollégám arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy elég e-mailben egy lemondó nyilatkozatot küldeni, de ez a mai pillanatig még nem érkezett meg”. Szerdán végül érkezett egy újabb hívás, mellyel lemondták hivatalosan az eseményt is, azonban a kért e-mailt nem küldte meg a rendőrség.

Végül elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy kiderült: Szeged helyett Budapesten tartják a határvadász-avatást, ráadásul Orbán Viktor is beszédet mond. Az új helyszín Budapest X. kerülete, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központja, az időpont pedig péntek tíz óra. Botka László és számos más városi képviselő is arról beszélt, hogy nem önmagában Orbán látogatása volt a baj, hanem a szerintük teljesen felesleges és túlzott lezárások. Még gyalogosokat sem engedtek volna át az érintett területen. Botka egyenesen azt írta, hogy

ez „értelmetlen és túlzott hatalmi arrogancia”.

Nagy Sándor péntek reggel egy Facebook-bejegyzést tett közzé a Móra parkról készített fényképével, melyen a szinte üres közterület volt látható. Az alpolgármester annyi megjegyzést írt a poszthoz, hogy „jó ez így”. Ezzel utalt arra, hogy az avató helyszínének a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központja szerinte jobb helyszín Szeged egyik fő közterénél.