Hivatalosan is lemondta a rendőrség a határvadászok rendezvényét, lezárások sem lesznek

Miután tegnap még nem volt hivatalos megerősítés a rendőrség részéről arra vonatkozóan, hogy az 500 határvadász pénteken tervezett eskütételi ceremóniáját teljesen lemondják-e, az ügyben megkerestük az érintetteket, vagyis a rendőrséget, az önkormányzatot, a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t, valamint Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert is.

Ezidáig az alpolgármestertől kaptunk válaszokat kérdéseinkre. Nagy Sándor elmondta, hogy mára hivatalosnak tekintik azt, hogy a rendőrség végül lefújta a rendezvényt, mindezt egy mai telefonhívással tudatták a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel, míg e-mailt nem szándékoznak írni megerősítésként, de erről egy kicsit később.

Nagy azt is elárulta lapunknak, hogy a lezárásokat nem a város rendelte el, hanem nyilván a Miniszterelnökség kérésére a TEK iránymutatásával a rendőrség. A lezárások elrendelését több helyen közzétette már az önkormányzat, mi is beszámoltunk róla annak idején. Azzal, hogy nincs rendezvény, nyilván nincs lezárás sem, ehhez nekünk semmit sem kell tennünk – nyomatékosította az alpolgármester. Arról viszont a város sem tud, hogy esetleg máshol megtartásra kerülne-e a ceremónia.

Térjünk is vissza a fentebb már említett telefonos megkereséshez: Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a Szeged.hu-t, hogy szerdán telefonon hívta a városi rendezvényszervező céget a rendőrség. A hívás során megerősítették, hogy a korábbi megkeresés tárgytalan, a pénteki, Móra Ferenc Múzeum elé tervezett határvadász-avatást lemondják.

Az SZVP-től állítólag azt felelték minderre, hogy a telefonos megkeresést tudomásul vették ugyan, de kérnek egy írásos megerősítést is e-mailben. Erre azt a választ kapták a városi hírportál szerint, hogy nem biztos az, miszerint érkezik ilyen e-mail a rendőrségtől, mivel

ez a szóbeli lemondás hivatalosnak számít.

Kedden megírtuk a Telex nyomán, hogy az SZVP ügyvezetőjének elmondása alapján szeptember 2-án érkezett egy igénybejelentés a határvadászok ünnepélyes eskütételére vonatkozóan. Az erről szóló engedélyt szeptember 6-án végül aláírva megküldték a rendőrkapitányság részére.

Aztán még kedden jött is az első szóbeli megkeresés a rendőrség részéről: „Fél 3 körül a rendőrség képviselője szóban érdeklődött társaságunknál, hogy le szeretnék mondani a rendezvényt és ennek mi a menete. Kollégám arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy elég e-mailben egy lemondó nyilatkozatot küldeni, de ez a mai pillanatig még nem érkezett meg” – írta Rácz Attila.

Ez vált tehát hivatalossá egy szerdai, újabb telefonos megkeresés után, mivel a Szeged.hu információi szerint a rendőrség végül nem szándékozik e-mailben is megerősíteni a rendezvény lemondását.