Saját pártot alapítana Márki-Zay Péter, Botka László szerint amit lehetett Szegeden, mindent megnyert az ellenzék

Választások 2022 – Percről percre

Véget ért közvetítésünk, jó éjszakát!

Vasárnap kora reggeltől hétfő estig követtük végig ebben az élő közvetítésben a 2022-es országgyűlési választásokat és a népszavazást. Köszönjük a figyelmet, találkozunk legközelebb!

„Mire föl?” – kérdezte meglepetten Botka László sajtófőnöke a szegedi újságírókat, amikor szerettek volna bemenni az ellenzéki eredményváróra

Vasárnap este a Szeged365 két munkatársa szeretett volna az ellenzéki összefogás szegedi eredményváróján rövid riportot készíteni, esetleg interjúzni Szabó Sándorral és Mihálik Edvinnel, de amikor beléptek az Ifjúsági Házba, Botka László sajtófőnöke úgy meglepődött rajtuk, mintha legalább Rákay Philip gurult volna be az üvegajtón egy luxusmercivel.

A fideszes kötődésekkel is bőven rendelkező lap munkatársa még meg sem szólalhatott, Szabó C. Szilárd sajtófőnök máris meglepetten mondta, hogy „háromhatvanöt?!” Erre a lap újságírója elmondta, hogy interjút szeretnének készíteni, amire jött rögtön a válasz: „Mire föl?” Szabó C. eztán kifejtette, hogy

nem tudja, a „Sanyi” van-e még, illetve szerinte „Edvin” most nem nagyon ad interjút senkinek, úgy vette ki.

Ezután kérdezték, hogy azért lenne-e valaki, aki pár szóban nyilatkozna a lapnak, hiszen mégiscsak egy eredményvárón vannak, de Szabó C. szerint csak egy rövid sajtótájékoztató volt, már egy órával korábban. A Szeged365 kollégája erre mondta is, hogy igen, szerettek volna jönni, de azt mondták nekik, hogy nem sajtónyilvános az esemény, amire a polgármester sajtósa azt felelte, nem ő szervezte. Szabó C. azt mondta, most éppen kólázik meg cigizik, és nem tud sajnos segíteni.

Az, hogy valójában sajtónyilvános volt-e az eredményváró, jó kérdés, a Szegeder például nem kapott meghívót (igaz, a Fideszére sem), és nem is mentünk. Szabó C. Szilárdot egyébként még pénteken SMS-ben és telefonon is kerestük, hogy Botka László szavazásával kapcsolatosan érdeklődjünk, de egyik megkeresésünkre sem reagált.

Frissítés: A szintén fideszes SzegedMa újságírói sem jártak nagyobb sikerrel, őket sem engedték be az eseményre (videójuk ide kattintva nézhető meg), arra hivatkozva, hogy arra csak az előzetesen regisztrált szerkeszőségek munkatársait várták – amihez ugye kellett volna meghívó is.

Az EBESZ szerint a választás lebonyolítása jó és szakszerű volt

A vasárnapi magyar országgyűlési választás és népszavazás lebonyolítása jó és szakszerű volt, a voksolásokra azonban rányomta a bélyegét az egyenlő versenyfeltételek hiánya – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rövid távú megfigyelési missziójának különleges koordinátora és vezetője hétfőn Budapesten.

Az MTI tudósításában Kari Henriksen az országgyűlési választás és népszavazás nemzetközi választási megfigyelőinek angol nyelvű sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelöltek nagyrészt szabadon kampányolhattak, ennek hangvétele ugyanakkor negatív volt.

Szavai szerint az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett.

A főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőség arra, hogy tájékozottan dönthessenek – hangoztatta Kari Henriksen. Problémaként említette, hogy a nők alulreprezentáltak voltak mind a kampányban, mind jelöltként. Úgy vélekedett: ahhoz, hogy a választók megalapozott döntést hozhassanak, nagyon fontos, hogy a jelöltek egyenlően férjenek hozzá a médiához. Kari Henriksen ugyanakkor kiemelte, hogy

a megfigyelt szavazóhelyiségek többségében kedvező tapasztalatokat szereztek, kevés jogsértést észleltek.

Mark Pritchard, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a választást sikeresen szervezték meg, viszont sok hiányosságról beszélt. Úgy fogalmazott: rengeteg korábbi ajánlásuk még nem teljesült. Arra buzdította a következő kormányt, hogy legyen ambiciózusabb a választási jogszabályok javításában. Úgy vélekedett, hogy a szavazás keretrendszerének megerősítése folyamatos feladat. Mark Pritchard is pozitívumként említette, hogy az emberek higgadtan viselkedtek a szavazóhelyiségekben.

Jillian Stark, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet/Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelési missziójának vezetője úgy vélekedett, hogy a választást beárnyékolta a kormánypártok és az állam közötti határ elmosódása. Azt mondta, hogy figyelmesen hallgatták a sokféle álláspontot. Azért érkeztek, hogy megfigyeljék a választást, nem pedig abból a célból, hogy beleavatkozzanak – jelentette ki Jillian Stark.

Úgy értékelt, hogy a népszavazás esetében a jogi keret alkalmatlan volt egy valóban demokratikus folyamat lebonyolítására.

Kifogásolta, hogy a választók nem kaptak kiegyensúlyozott tájékoztatást a referendumról. Ugyanakkor azt mondta, hogy a részvételi arány a magyar szavazók elkötelezettségét bizonyítja. Pozitívumként említette azt is, hogy a választás jól szervezett volt, határozott alternatívák álltak rendelkezésre. Jillian Stark megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban mennyire kiéleződtek az ellentétek.

Pártot alapítana Márki-Zay

Márki-Zay Péter új pártot akar alapítani, mindezt a hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorban mondta el az ATV-n. Szerinte ezzel tartozik azoknak a fiataloknak és jobboldaliaknak, akik segítették őt a kampányban és azon kívül.

A vásárhelyi polgármester szerint egy olyan jobboldali magyar pártra van szükség, amire a konzervatívok is szavazhatnak. Ezzel szeretne csatlakozni majd az Európai Néppárthoz is, ahonnan – mint mondta – „kirakták a Fideszt”. A műsorban azt is elárulta, hogy marad a politikában. (viaTelex)

Szegeden és Pécsen lehet a legtöbb kiábrándult vidéki szavazó

Megnéztük a vidéki, százezer lakos feletti nagyvárosokat – Debrecent, Szegedet, Miskolcot, Pécset, Győrt, Nyíregyházát, Kecskemétet és Székesfehérvár –, hogy miként alakultak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számai, akikre jellemzően a két politikai tömbből kiábrándultak, de nem szélsőjobbos választók szavaznak. Azt is megnéztük, hol lett a legtöbb érvénytelen szavazat a gyermekvédelmi népszavazásra.

Szeged kapcsán már írtuk, hogy az országos átlag 20 százalékot jócskán felülmúlva lett érvénytelen a szavazatok száma, 28 százalék feletti eredménnyel. A nem szavazók aránya 31,5% lett, ez az országos átlag (35,5%) alatt van ugyan néhány század százalékkal, de a nagyvárosok közül mégis magasnak számít. Ez nem meglepő, mivel az ellenzéki összefogás ezzel buzdított, ráadásul Szegeden kívül egyedül Pécsen sikerült nagyon minimális különbséggel fölénybe kerülniük a vidéki városok közül egyéni körzetekben.

Pécsen egyébként alacsonyabb volt az érvénytelen szavazatok száma (26,4% és 26,7%) a szegedihez képest, de ezt a nem szavazással (32,7%) kompenzálták, így együtt már közelíti a szegedi adatokat. Miskolc volt még érdekes, itt a nem szavazók magas arányban (34,6%) voltak Szegedhez képest, ezzel az országos átlagot megközelítve, míg az érvénytelenek 22,5 és 22,9 százalék között. Másik irányban kirívó eset Székesfehérvár, amely erős fideszes bástya, így nem meglepő, hogy a nem szavazók mindössze 25,5%-ot tettek ki. Ezzel szemben az érvénytelen szavazatok száma megközelíti a szegedit: 26,6 és közel 27 százalék között mozogtak.

A népszavazás kérdéseire adott nemleges válaszoknál minél kevesebb az érték, annál jobban jelezheti, hogy rebellis szavazókkal van dolgunk. Gyakorlatilag az országos átlagot (95,5% feletti értékek az utolsó három kérdésre) hozta mindegyik város, még Pécs is, a 96 százalékot csak Debrecen és Nyíregyháza lépte át. Szeged itt is alulról lóg ki a maga 93 és 94 körüli értékeivel, így a legalacsonyabb arány a nagyvárosok közül. 95% alá még Pécs és Kecskemét, illetve Székesfehérvár nézett be egy-egy kérdésnél.

Azt is megnéztük, hogy a városok egyéni, fő választókerületeiben hogyan teljesített az MKKP. Ez is jelezheti, hogy hány kiábrándult szavazó volt, akik sem az ellenzékre, sem a Fideszre nem akartak szavazni, és a Mi Hazánkra sem. Itt Szegeden az egyes körzetben 3,88 százalék szavazott a kutyákra, ez jónak számít, mivel országosan 3,28 %-ot kaptak. Győr és Debrecen esetében ez a szám 3,45 és 3,46 százalék, Kecskemét és Székesfehérvár is hozta a 3,56, illetve 3,57%-ot. Miskolc és Nyíregyháza esetében ez a szám azonban csak 2,52 és kereken 2 százalék lett. Kiemelkedik azonban Pécs, ahol a szegedi eredményeket felülmúlva 4,06 százalékot kapott a kutyák jelöltje.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Putyin gratulált

„Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke gratuláló táviratot küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek” – közölte az orosz állami hírügynökség, a Taszsz.

Putyin a továbbiakban reményét fejezte ki arról, hogy a „bonyolult nemzetközi helyzet” mellett a két ország partneri kapcsolata összhangban maradhat az orosz és a magyar nép érdekeivel. (Taszsz)

Botka: Az egyesült ellenzék mindent megnyert Szegeden, amit megnyerhetett

Az önkormányzati hírportál, a szeged.hu tudósított az egységes ellenzék eredményvárójának helyszínéről, ahol az eredmények körvonalazódása után Botka László is beszédet mondott. A polgármester a város felé tett köszönetnyilvánítás után azt mondta, „az egyesült ellenzék mindent megnyert itt, amit megnyerhetett. Mind a két parlamenti körzet szegedi részében magabiztosan nyertek az egységes ellenzéki jelöltjeink. Az egységes ellenzék listája toronymagasan győzött Szegeden” – sorolta.

Ezzel arra utalhatott, hogy a homokhátsági, azaz a kettes választókerületben mondhatni gerrymandering miatt rengeteg kistelepüléshez van csatolva a város egy része, míg csak Szegedet nézve Mihálik Edvin kapta a legtöbb szavazatot. „A szegedi eredmények azt is jelentik, hogy Szabó Sándor harmadik ciklusát kezdheti meg a parlamentben. Ha Szegeden múlt volna, akkor most Mihálik Edvin is parlamenti képviselő volna” – mondta Botka a lap beszámolója szerint.

Szabó Sándor is köszönetet mondott beszédében mindenkinek, ő leginkább szegedi képviselőnek tartja magát, a parlamenti felszólalásai során is a város nevében beszélt leginkább, mondta. Mihálik Edvin bízik benne, hogy legközelebb sikerül elhozni a homokhátsági körzetet is, de elmondása szerint addig továbbra is azon fognak munkálkodni, hogy Szegedet európai városnak építsék. „Maradjunk ilyen egységesek a következő években, és akkor meg tudjuk őrizni Szegedet a szabadság városának” – fogalmazott.

Szegeden bőven átlag fölötti érvénytelen szavazat született a gyermekvédelmi népszavazáson

A gyermekvédelmi népszavazás volt a mostohagyerek a választás napján. Szinte mindenki arról beszélt, hogy mi lett a választások végeredménye, akár az ukrán háború kirobbanásakor, ami során egy kicsit elfelejthettük, hogy más is létezik. A kérdések a következőek voltak, igennel vagy nemmel lehetett válaszolni rájuk:

  • 1. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • 2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • 3. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • 4. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A népszavazás végül érvénytelen lett, amely elég meglepő az országos parlamenti választások eredményének fényében, hiszen bőven több, mint a szavazásra jogosultak fele ezt az ívet is megkapta az országgyűlési választásokra. Az országos népszavazás akkor lenne érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele (az érvényességi küszöb 4 107 652 fő) érvényesen szavazott volna, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Csakhogy az érvénytelen szavazatok száma 20 százalék volt országosan, Szegeden pedig több mint 28 százalék.

Városunkban a kérdésekre adott nemleges válaszok száma is jellemzően elmaradt pár százalékkal az országos eredményekhez képest. Országosan a szavazatok 98,94 százalékát már összeszámolták, tehát ez szinte a teljes feldolgozottságot jelent, így már biztosan kijelenthető az érvénytelenség a szavazólapot nem felvevők és az érvénytelen szavazatok száma alapján.

„Ez nagy dicsőség egy nem Fidesz-bázis városban”

Mihálffy Béla fölényesen verte Mihálik Edvint a homokhátsági választókerületben, közel 7% lett a különbség a két jelölt között. A fideszes Mihálffy a Victor Hugo utcai pártirodában tartott kis beszédet vasárnap este, ahol a következőket mondta.

„Mióta a politikai élet magával ragadott, negyedszerre tapasztalom meg, hogy a választópolgárok értékelik azt a munkát, amelyet nap mint nap értük végzek. Negyedszerre szavaztak nekem bizalmat, ezúttal viszont országgyűlési képviselőnek választottak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Kiskundorozsmán mind a nyolc szavazókört megnyertem. Szegedet tekintve ez nagy dicsőség, hiszen tudjuk, hogy ez idáig nem volt Fidesz-bázis a város.”

(via SzegedMa)

Ezer szavazatot kapott Szabó Bálint, külön köszön mindent a felsővárosiaknak

„Ahogyan a 2019-es önkormányzati választáson, úgy most, az országgyűlési választáson is Szeged–Felsővároson értük el a legjobb eredményt” – írta a városrészben lakó listás önkormányzati képviselő, aki Csongrád-Csanád megye 1-es számú választókerületében indult és lett a hét jelöltből az ötödik.

Szabó 1065 szavazatot kapott, fele annyit, mint a Kutyapárt jelöltje.

Az országos pártok küzdelmében itt a szavazatok közel 10%-át kapta, és ezzel szerinte „a kormánypárt és az ellenzéki »összefogás« mögött sikerült megszerezni a harmadik helyet”. Köszöni a támogatást a városrész lakóinak, kiemelten a Felső Tisza-parton élőknek.

Szabó Bálinttal botrányairól, celeb jellegű politikai karrierjéről és a választásokról nemrég készítettünk interjút, ez ide kattintva olvasható.

Binszki gratulál a szegedi győzteseknek és a Fidesznek

Gratulálok Szeged győzteseinek, Szabó Sándornak és Mihállfy Bélának. És gratulálok az országos győztes Fidesznek is” – írta a Facebookon a DK szegedi elnöke, Binszki József.

A szíve vérzik, folytatta, szerinte országosan megmagyarázhatatlan mértékű vereséget szenvedtek. Későbbi posztjában arról írt, úgy tűnik, mindent előről kell kezdeniük.

Mihálik: Tovább dolgozok az európai, szabad és szolidáris Szeged fejlődéséért

Közösségi oldalán köszönte meg annak a több mint 20 ezer embernek szavazatát Mihálik Edvin 2-es kerület ellenzéki jelölt, aki őt támogatta.

„Különösen büszke vagyok rá, hogy Szegeden mi szereztük meg a szavazatok többségét, és az újszegedi önkormányzati kerületemben is sikerült nagy arányú győzelmet aratni. Én a következő években tovább fogok dolgozni az európai, szabad és szolidáris Szeged fejlődéséért.”

Mihálik 22.683 szavazatot kapott, amellyel 39,4%-os eredményt ért el; közel négyezer vokssal maradt el a fideszes Mihálffy Béla mögött.

Lázár 52, Szabó 49, Mihálffy 46 százalékkal lett első

A választásokkor mi három megyei kerületre figyeltünk oda: a két szegedire, illetve a hódmezővásárhely–makóira, most azt mutatjuk meg, melyikben pontosan mennyi szavazattal tudtak győzni a jelöltek, két fideszes és egy ellenzéki.

A feldolgozottság mindenhol meghaladja a 98%-ot.

1-es számú választókerület

  1. Szabó Sándor (Egységben Magyarországért) 25.583 szavazat, 49%
  2. Bartók Csaba (Fidesz) 19.184 szavazat, 36,8%
  3. Lékó Julianna (Mi Hazánk Mozgalom) 3.027 szavazat, 5,8%
  4. Nagy Ferenc (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) 2.025 szavazat, 3,9%
  5. Szabó Bálint (független) 1.065 szavazat, 2%
  6. Veszelinov Annamária (Megoldás Mozgalom) 967 szavazat, 1,9%
  7. Budai Gabriella Ágnes (Normális Párt) 356 szavazat, 0,7%

2-es számú választókerület

  1. Mihálffy Béla (Fidesz) 26.567 szavazat, 46,1%
  2. Mihálik Edvin (Egységben Magyarországért) 22.683 szavazat, 39,4%
  3. Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) 5.570 szavazat, 9,7%
  4. Tóth-Benedek Csanád (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) 1.693 szavazat, 2,9%
  5. Gonda Benjamin Norbert (Megoldás Mozgalom) 699 szavazat, 1,2%
  6. Lévainé dr. Kovács Marian (Normális Párt) 432 szavazat, 0,8%

4-es számú választókerület

  1. Lázár János (Fidesz) 28.158 szavazat, 52,4%
  2. Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért) 21.285 szavazat, 39,6%
  3. Veres Csaba Levente (Mi Hazánk Mozgalom) 2.874 szavazat, 5,3%
  4. Kis József (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) 895 szavazat, 1,7%
  5. Szabó Zoltán (Megoldás Mozgalom) 444 szavazat, 0,8%
  6. Kovács István (Munkáspárt–ISZOMM) 115 szavazat, 0,2%

Lázár: Márki-Zay egy hódmezővárosi ember, és nekem minden hódmezővásárhelyi ember kedves

Lázár János, miután fölényesen győzte le Márki-Zay Pétert, beszédében azt mondta, Hódmezővásárhelyen véget ért a polgárháború ezzel az eredménnyel. Szerinte le kell zárni a polgárháborús időszakot, hogy az emberek kit választottak meg polgármesternek, továbbra is tiszteletben tartja.

„Ráadásul ő egy hódmezővárosi ember, és nekem minden hódmezővásárhelyi ember kedves” – mondta a 24.hu-nak.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Három fős "tüntetés" a Széchenyi téren

A Széchenyi téren egy három fős társaság bicikliről kiabálja, hogy „mocskos fidesz", „diktátor" és hogy „Orbán, jól ízlik a geci Putyintól?" – jelentette hazafelé tartó kollégánk.

Még néhány kép az ellenzék eredményvárójáról

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Orbán: A Holdról is látszott ez a győzelem, de Brüsszelből biztosan

Orbán Viktor megtartotta győzelmi beszédét a Fidesz-KDNP eredményváróján Budapesten, a Bálnában. A tömeg a „Viktor” és a „Ria Ria Hungária” rigmusokat skandálta. Orbán bejelentette, hogy hatalmas győzelmet arattak, mire a tömeg beleszólt a Ria Ria Hungária bekiabálással.

Orbán szerint még a Holdról is látszott ez a győzelem, de Brüsszelből biztosan. Megköszönte mindenkinek a munkát, a hátbaveregetéseket, majd elmondta, hogy férfimunka volt. Külön köszöntötte a határon túli magyarokat, külön a kárpátaljaiakat, akiknek azt üzente, hogy ne féljenek, tartsanak ki, az anyaország itt van. A miniszterelnök szerint a szerénység a legfontosabb. Elmondta, több mint 100 ezer önkéntes dolgozott ezért a mai üneplésért. Nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat. Orbán szerint már mindent kimerítettek győzelem terén, 2010-től számítva.

Szerinte pont akkor győztek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. A tömeg elkezdte skandálni a „Ria Ria Hungária” rigmusokat eközben. Orbán a szív győzelmének nevezte a mai eredményeket: „van egy közös szenvedélyünk, Magyarország”. Üzent brüsszelnek is, valamint megemlítette, hogy minden fillér, amit a baloldalra költöttek, rossz helyre ment: Gyuri bácsi legrosszabb befektetésének nevezte ezt. Orbán megemlítette azt, amit a Fidesz a kampány során is hangoztatott, hogy túlerő ellen győztek, együtt a legvastagabb falon is át lehet menni.

A gyermeknépszavazásra is kitért, ahol bár nem tudja az eredményt, de reméli sikerült őket megvédeniük. A beszéd végén a szokásos „Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!” felkiáltással éltette a közönséget.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gattyán György pártja elérte az 1%-ot, nem kell visszafizetniük a kampányra felvett támogatást

A jelenlegi állás szerint Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom elérte az 1%-os küszöböt, s így nem kell visszafizetniük a kampányra felvett állami pénzeket. A Fidesz most 47 mandátumot birtokol és 54,7%-on áll, az Egységben Magyarországért 39 mandátummal 33,4%-on van.

A Mi Hazánk stabilan tartja a 6,4% fölötti eredményét 7 mandátummal, az MKKP nulla mandátummal 3%-on van. Meglepetés a MEMO, ami elérte az 1%-ot, őket követi Normális Élet Pártja követi 0,8%-al.

60 százalék körüli feldolgozottságnál sincs nagy változás, magabiztosan vezet a Fidesz

Ugrottunk 63,21%-os feldolgozottságra. Nagyon lassan, de továbbra is közeledett az ellenzék a Fideszhez. A Fidesz 55,16%-al vezet, az Egységben Magyarországért 33,09%-on áll, a Mi Hazánk Mozgalom minimális visszaeséssel a harmadik 6,45%-al.

  • Csongrád 1.: vezet Szabó Sándor 48,68%-al, követi Bartók Csaba 37,05 a feldolgozottság 76,06%.
  • Csongrád 2.: vezet Mihálffy Béla 46,70%-al, Mihálik Edvin 38,35% a feldolgozottság 85,39%.
  • Csongrád 3.: vezet Farkas Sándor 55,29%-al, Szűcs Ildikó 30,66% a feldolgozottság  93,22%.
  • Csongrád 4.: vezet Lázár János 52,08%-al, Márki-Zay Péter 39,92%, a feldolgozottság 95,41%.

Már szállingóznak elfelé az ellenzéki eredményváróról

Fél tíz körül érkeztem az ellenzék eredményvárójára, ahol lézeng egy pár ember, de messze nem annyian, mint amennyit a tér fogadni tudna, és az itt lévők is kezdenek elszállingózni. A téren körülbelül 50 ember lehet, az épületben pedig kérdőjeles.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

50 százalék felett így áll a megye

53% a feldolgozottság, közelít egymáshoz az ellenzék és a Fidesz, de valószínűleg nem tudják behozni a hátrányt Márki-Zayék. A Fidesz  56%-kal vezet, az Egységben Magyarországért 32%-on áll, a Mi Hazánk Mozgalom a harmadik 6,5%-kal.

  • Csongrád 1.: vezet Szabó Sándor 48,62%-al, követi Bartók Csaba 37,26 a feldolgozottság 69,01%.
  • Csongrád 2.: vezet Mihálffy Béla 46,67%-al, Mihálik Edvin 38,28% a feldolgozottság 76,40%.
  • Csongrád 3.: vezet Farkas Sándor 55,28%-al, Szűcs Ildikó 30,70% a feldolgozottság  89,83%.
  • Csongrád 4.: vezet Lázár János 51,78%-al, Márki-Zay Péter 40,22%, a feldolgozottság 92,66%.

Jön a papírforma az 1-esben: Bartók Csaba 12%-kal van Szabó Sándor mögött

A megyei 1-es választókerületben, amelynek jelentős részét adja Szeged bizonyos része, 69% feldolgozottságnál nagyon bőven vezet Szabó Sándor, akinek ez a harmadik ciklusa lesz.

  1. Szabó Sándor (Egységben Magyarországért) 17.109 szavazat, 48,6%
  2. Bartók Csaba (Fidesz) 13.111 szavazat, 37,3%
  3. Lékó Julianna (Mi Hazánk Mozgalom) 2.054 szavazat, 5,84%

Lázár János 50% felett van már, Márki-Zay a 40-et sem éri el

88%-os feldolgozottsága van már a hódmezővásárhely–makói kerületnek, ahol így állunk most:

  1. Lázár János (Fidesz) 24.623 szavazat, 52,1%
  2. Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért) 18.841 szavazat, 39,9%

43%-on van a megyei feldolgozottság

43,3%-on áll a feldolgozottság, a frontvonalak alig mozdultak. Továbbra is vezet a Fidesz 57,2%-kal, követi az Egységben Magyarországért 31,3%-kal, majd a Mi Hazánk Mozgalom 6,6%-kal.

  • Csongrád 1.: vezet Szabó Sándor 48,8%-kal, követi Bartók Csaba 37,9 a feldolgozottság 57,5%.
  • Csongrád 2.: vezet Mihálffy Béla 47,1%-kal, Mihálik Edvin 38,3% a feldolgozottság 70,8%.
  • Csongrád 3.: vezet Farkas Sándor 55,7%-kal, Szűcs Ildikó 30,5% a feldolgozottság  81,4%.
  • Csongrád 4.: vezet Lázár János 51,8%-kal, Márki-Zay Péter 40,1%, a feldolgozottság 79,8%.

9%-kal vezet Mihálffy Béla az ellenzéki Mihálik Edvinnel szemben

70,79%-os feldolgozottság mellett a következőképpen néz ki a Csongrád-Csanád 2-es kerület:

  1. Mihálffy Béla (Fidesz) 18.329 szavazat, 47,08%
  2. Mihálik Edvin (Egységben Magyarországért) 14 901 szavazat, 38,28%
  3. Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) 3 800 szavazat, 9,76%

Durván vezet a Fidesz, Csongrád-Csanádban egy ellenzéki képviselőre van kilátás

A feldolgozottság elérte a 36,3%-ot, ezek alapján az országos listás szavazatok 58,1%-át a Fidesz kapta, az Egységben Magyarországért 30,4%-on áll, a Mi Hazánk Mozgalom 6,6%-on.

  • Csongrád 1.:vezet Szabó Sándor (48,2%), a feldolgozottság 49,3%.
  • Csongrád 2.: vezet Mihálffy Béla (47,4%), a feldolgozottság 56,2%.
  • Csongrád 3.: vezet Farkas Sándor (57%), a feldolgozottság  72%.
  • Csongrád 4.: vezet Lázár János (52%), a feldolgozottság 74,3%.

Lázár János és Mihálffy Béla is nyeri a körzetét 28%-os feldolgozottságnál

Országos listás szavazatok 28%-os feldolgozottságánál vezet a Fidesz 59,4%-al, őket követi az Egységben Magyarországért 29,4%-al, majd a Mi Hazánk Mozgalom 6,59%-al.

  • Csongrád 1.:vezet Szabó Sándor (47,5%), a feldolgozottság 35,2%.
  • Csongrád 2.: vezet Mihálffy Béla (47,2%), a feldolgozottság 40,5%.
  • Csongrád 3.: vezet Farkas Sándor (56,1%), a feldolgozottság  67%.
  • Csongrád 4.: vezet Lázár János (51,8%), a feldolgozottság 62,4%.

A Medián szerint erősen nyerhet a Fidesz

A Medián március 31. és április 1. között végzett felmérésében 49%-ra mérték a Fideszt és 41%-ra az ellenzéket. Ezek alapján elképzelhető, hogy az ellenzék még szavazókat is vesztett, a Fidesz támogatottsága pedig nem csökkent. Az, hogy ezek a számok mennyire igazolódnak be, kiderül órákon belül.

Civilek állítják, Lázár János disznóit osztogatták szavazatért Makón

Ahogy azt mi is megírtuk, délelőtt volt egy kis incidens Makón, mikoris a választási csalás lehetőségére felhívó civilekre rontott két férfi. A Tiszta szavazás nevű Facebook-oldal tette közzé a történetet, miszerint Makón disznóvágásból visszamaradt húst ajánlottak a választóknak. Az említett eset a rendőri intézkedés okán véget ért, ám a Tiszta szavazás szerint délután „újraindult a húsért-szavazatot program”, az oldal állításai szerint a helyiek Lázár János malacairól beszélnek.

„A Tiszta szavazás őrszemei Makón maradtak a szavazókörök környékén, hogy továbbra is vigyázzanak a választás tisztaságára. A délután folyamán arra bicikliző helyiek meséltek arról, hogy úgy tudják, Lázár János vette a megsütött állatokat, és rá való szavazásra buzdítottak a »vendéglátók«”. Az oldal forrásait idézve azt írja, „Lázár disznókat vett, osztják már a húst a Bethlenben”. A beszámoló szerint nem sokkal ez után újra is indították a hús osztogatását és a szavazókörbe szállítást a Bethlen utca 11. alatti telken.

Keressük Lázár Jánosékat, hogy igazak-e a Tiszta szavazás értesülései.

Fél órával urnazárás előttig 85 ezer szegedi szavazott

Véget ért a választás, az utolsó előtti körben az este fél hetes részvételi adatokat közölte a Nemzeti Választási Iroda. Ezek alapján este fél hétig 5 216 424 fő (67,8%) szavazott az országban, ez 2018-ban 68,1% és 5 365 511 fő volt. Budapesten az említett időpontig 927 259 személy voksolt, Csongrád-Csanád megyében pedig a választásra jogosultaknak a 67,91%-a járult az urnákhoz, ami 217 816 embert jelent.

A megye választókerületi megosztása a részvételi arányok tekintetében így festett ma fél hétkor, összevetve a 2018-as adatokkal:

  • Csongrád 1.: 66,1%, ami négy évvel ezelőtt 67,8% volt.
  • Csongrád 2.: 68,7%, ami négy évvel ezelőtt 68,8% volt.
  • Csongrád 3.: 66,3%, ami négy évvel ezelőtt 65,9% volt.
  • Csongrád 4.: 70,5%, ami négy évvel ezelőtt 69,8% volt.

A térség nagyobb városainak tekintetében ez az állás:

  • Szeged: 85 540 fő (67,6%)
  • Hódmezővásárhely: 25 495 fő (74%)
  • Makó: 12 458 fő (68,1%)

Üresjáratos most a rókusi I-es iskola

A rókusi egyes iskola 110-es választókörében amint a bizottság meghallotta, hogy sajtó, az elnök fel is pattant gyorsan és kezet ráztunk. Ezután hosszasan nézegette a sajtó-, majd a személyi igazolványom, ami számomra azért furcsa, mert hivatalos szerv által kibocsátott sajtóigazolvány nincsen Magyarországon, és ez a választási könyv irányelvei közt is említve van, viszont mindettől függetlenül köteles vagyok bemutatni.

A fogadtatás udvarias volt, de a 010-es és a 110-es bizottság sem volt volt túl közlékeny annak tekintetében, hogy hány fő szavazott már, sőt, a 010-esben egyenesen azt mondták, hogy ők nem adhatnak ki erről információt, attól eltekintve, hogy már sokan voltak, és most pont van egy kis üresjárat. Az egyik bizottsági tag felhívta rá a figyelmem, hogy őket, mint a bizottságot kérdezni nem lehet, viszont a folyosón készíthetek riportot azzal, aki megáll nekem, erre viszont itt nem került sor, valamiért nem voltak nyilatkozékonyak az erre járók.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Sokan vannak még az iskolában, ahol Márki-Zay is leszavazott délelőtt

Hódmezővásárhelyen a Szent István Általános Iskolában (itt szavazott Márky-Zay Péter is korábban, erről posztunk itt) folyamatosan érkeznek az emberek még délután fél hatkor is. Úgy tűnik, itt tényleg kimagasló lesz a részvétel, ahogyan azt térség kampányfőnöke, Csanádi Ferenc is jósolta a Szegedernek nemrég, az eddig beérkezett részadatok is ezt támasztják alá.

A Madách iskolában megtapsolták az első szavazókat, de nagyon örülnek a fiataloknak is

A Madách Imre 410-es körében nagyon pozitívan fogadott a bizottság, ők is azt mondták, hogy nagy a részvétel, és délelőtt tömve voltak a folyosók. Náluk az 1023 bejelentett főből már 588-an szavaztak. A bizottság tagjai nagyon örültek az első szavazóknak, sőt, meg is tapsolták a fiatalokat, akik az idei évben vesznek részt választáson először. Arról számoltak be, hogy egyébként sokan voltak első szavazók, és általában véve fiatalok is.

Kérdeztem az ott dolgozókat a népszavazásról, amiről szinte kivétel nélkül mindenki azt mondta, ők nem is értik, hogy mi ez egyáltalán, és furcsának tartják az egészet. Elmondásuk alapján nem egyértelmű, hogy milyen kérdésre kéne mivel válaszolni, és nagyon sok a választó is, akik össze vannak zavarodva emiatt. Az idősebbek egyébként 90%-ban kérik a kérdőívet, mondván, „van unokájuk”, amire az egyik bizottsági tag csak tágra nyílt szemekkel néz, hogy „de ez nem erről szól...”.

A Madáchban négy embert is sikerült elcsípni, akik nyilatkoztak, ebből ketten egy fiatal pár voltak. Egyikőjük említette, hogy nagyon jó lenne, ha legalább nem kétharmada lenne a Fidesznek, mire a másik rögtön rávágta, hogy az lenne a jó, ha sikerülne a kormányváltás. A népszavazási ívet pedig nem értették, és nem is értettek egyet a kérdésekkel, mivel ők még soha nem találkoztak az íven felsorolt problémákkal. Egyikük pusztán csak propagandának tartja, semmi többnek.

Sikerült beszélgetnem egy hölggyel, aki a Fideszre szavazott, ő azt mondta, akkor lenne boldog, ha Orbán Viktor maradna a miniszterelnök, más nagy reményei nincsenek. A népszavazást nem igazán érti, és nem is ért vele egyet feltétlenül, de azért vannak olyan kérdések rajta, amikkel személy szerint még nem találkozott, de nem is szeretne a jövőben. Utolsó megkérdezettem egy idős úr volt, aki amint kimondtam, hogy riport, rögtön rávágta, hogy neki ma nagyon jó napja van, az ellenzékre szavazott, és két X-szel adta le a népszavazási ívet, majd megköszönte, hogy megkérdeztem, és elment.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Hódmezővásárhely még mindig nagyot megy, de Szeged is kezd felzárkózni

Hódmezővásárhely még mindig tartja első helyét a nagyobb térségi települések között, de Szeged is szépen kezdi hozni a számokat. Újabb adatokat közölt a Nemzeti Választási Iroda a választások részvételi arányairól, melyek már kezdik megközelíteni, néhol meg még túl is lépik a négy évvel ezelőtti 17 órai részarányokat. Az országban eddig 4 840 928 fő (62,92%) adta le szavazatát, 2018-ban ez a szám 63,2%, azaz 4 977 880 fő volt. Budapesten eddig 856 416 fő (66,82%) szavazott, Csongrád-Csanád megyében pedig 202 495 (63,13%).

A megye választókerületi megosztása a részvételi arányok tekintetében így fest délután öt órakor, összevetve a 2018-as adatokkal:

  • Csongrád 1.: 60,8%, ami négy évvel ezelőtt 62,6% volt.
  • Csongrád 2.: 63,4%, ami négy évvel ezelőtt 63,1% volt.
  • Csongrád 3.: 61,9%, ami négy évvel ezelőtt 61,5% volt.
  • Csongrád 4.: 66,5%, ami négy évvel ezelőtt 65,4% volt.

A térség nagyobb városainak tekintetében ez az állás:

  • Szeged: 78 386 fő (61,96%)
  • Hódmezővásárhely: 24 017 fő (69,69%)
  • Makó: 11 777 fő (64,37%)

Földeákon nyugodtság van

Földeákon, a Hódmezővásárhely és Makó között található községben 17 órakor a Návay Lajos Általános Iskolában csendes volt a szavazóhelyiség. Egy fiatal pár a „jobbat" reméli a választástól. Arról számoltak be, hogy a falu is csendes a választással kapcsolatban mostmár, de reggel és még délelőtt is rengetegen szavaztak.

Fotó: Bába Csanád / Szegeder

Vezsenyi László: Nem ígért az ellenzék sem kánaánt, de említettek olyan dolgokat, amiket ha megvalósítanak, akkor az egy jelentős előrelépés lenne

Leadta szavazatát Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium pedagógusa a makói stadionnál, az Erdei Ferenc tér 7. szám alatt kialakított szavaszóponton. Márki-Zay Péter kampányában vállalt szerepéről és a pedagógusok jövőbeni helyzetéről kérdeztük.

Elmondása szerint azért döntött úgy, hogy aktív szerepet vállal a kampányban, mert civil emberként joga van véleményét akár szélesebb nyilvánosság elé tárni. Hangsúlyozta, hogy nem tagja egyetlen pártszervezetnek vagy mozgalomnak sem, illetve azért, mert olyan társadalmi problémákat lát, amelyekben úgy érzi, fel is kell emelnie a szavát. Azt gondolja, hogy ezek a problémák részben az elmúlt tizenkétév politikájának köszönhetőek. Pedagógusként "szívügyeként" tekint az oktatás és a pedagógusok helyzetére, és mivel ezeket válságos állapot jellemzi, kötelességének érzi, hogy kiálljon ezen emberek mellett.

„A mások melletti kiállás és a segítségnyújtás, ez az, amit a magyar társadalomnak meg kellene honosítania és tanulnia szerintem”.

Ha a Fidesz marad hatalmon, ő bosszúra számít a pedagógustársadalom felé, hiszen ez a hatalom eddig sem volt partner a tárgyalásokban, abban is kételkedik, hogy a beígért béremelést megvalósítja a kormány. „Az ellenzék sem ígért kánaánt”, viszont szerinte említettek olyan dolgokat, amiket ha megvalósítanak, akkor az egy jelentős előrelépés lenne. Említte példaként azt, hogy meg lehetne szabadítani az iskolarendszert a tankerületi rendszertől, aminek ő pozitív hatását még nem tapasztalta, a rendszer negatívumaiként említette ugyanakkor a lassú átfutási időt és adminsztratív problémákat.

Fotó: Bába Csanád / Szegeder

„Nem lett volna olyan helyzet, amit helyben iskolai keretek között ne tudtunk volna megoldani a tankerület bevonása nélkül”, továbbá ők még egyszer sem találkoztak pedagógusként a tankerülervezetőjükkel. „A legeslegnagyobb jótétemény végre az lenne, ha a pedagógusokat partnerként kezelnék, mondjuk olyan dolgokban, mint az oktatási rendszer". Nagyon népszerű szerinte a kormánypárt ebbe a térségben, de tudja azt is, hogy rengeteg embernek van problémája a jelenlegi rendszerrel.

Arra, hogy mi lenne, ha Lázár–Márky-Zay párharcából Lázár kerülne ki győztesen azt felelte,  mivel nyolc év alatt nem történt változás, és neki ugyanazokról a problémákról kell beszélnie ma is, mint akkor, nem örülne Lázár győzelmének, de tudomásul fogja venni a választók akaratát, „maximum azon fogok gondolkodni, hogy meddig maradok még a pedagógusi pályán”.

Kovács Gergely: Aki az MKKP-re szavaz, az menjen el, a többieknek annyira nem fontos

„A szavazás a demokrácia legnagyobb sikere” – mondta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, miután leadta voksát vasárnap délután Budapesten. Kovács Gergely azt megosztotta, fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavaz, „a többieknek annyira nem fontos szerintem, hogy elmenjenek”.

Kovács szerint végeztek egy „reprezentatív, egyfős közvélemény-kutatást”, ahol az MKKP száz százalékon áll, úgyhogy nyugodtan várják az esti eredményeket. „Alaposan átvizsgáltuk a közvélemény-kutatásokat, és teljesen egyértelmű az eredmény, hogy vagy bejutunk a parlamentbe vagy nem” – jelentette ki.

Az MKKP elnöke megjegyezte, hogy szerinte a választás legnagyobb tétje az, hogy „megtámadja-e a ganümédészi galaktokolonialista párt a Földet”. „Amennyiben nyerünk, akkor nem fogják” – mondta. (via MTI)

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az ország fele már túl van rajta

Hódmezővásárhely továbbra is nagyon erősen vezet, a választásra jogosultaknak több mint a hatvan százaléka szavazott már a városban. Még több számot közölt a Nemzeti Választási Iroda a választások részvételi arányairól, 15 óráig 4 058 746 ember (52,8%) adta le szavazatát az országban, Budapesten 723 454 fő (56,4%), Csongrád-Csanád megyében pedig 169 897 fő (53%).

A megye választókerületi megosztása a részvételi arányok tekintetében így fest délután három órakor, összevetve a 2018-as adatokkal:

  • Csongrád 1.: 49,6%, ami négy évvel ezelőtt 53,4% volt.
  • Csongrád 2.: 47,8%, ami négy évvel ezelőtt 52,4% volt.
  • Csongrád 3.: 47,7%, ami négy évvel ezelőtt 52,7% volt.
  • Csongrád 4.: 57,2%, ami négy évvel ezelőtt 56,2% volt.

A térség nagyobb városainak tekintetében ez az állás:

  • Szeged: 64 505 fő (51%)
  • Hódmezővásárhely: 20 715 fő (60,1%)
  • Makó: 10 113 fő (55,3%)

Négy évvel ezelőtt az ország 53,64%-a, azaz 4 224 112 fő szavazott le délután háromig.

Márki-Zay térségi kampányfőnöke a Szegedernek: Lázár János már nemcsak politikai hulla lesz, hanem a Csillagban fog tevékenykedni

Csanádi Ferencet, aki Csongrád-Csanád 4-es választókörzetben Márki Zay Péter kampányfőnöke, a Kiszombori Rónay Kúriában értük utol néhány kérdéssel. Úgy tudják, a választókörzetben kimagasló a részvétel eddig, összességében pedig 65%-os részvételre tippelnek, de olyan információt is kaptak, hogy Makón és Hódmezővásárhelyen „most megindulnak még” és lehet számítani rohamra. A Mindenki Magyarországa Mozgalom 67 főt tudott delegálni a szavazatszámláló bizottságokba, az ellenzéki összefogás pedig összesen 210-et ebben a választókörzetben.

A makói Kossuth Kör Csanádi szerint „oroszlánrészt vállalt az egész kampányban”, az előválasztás és a népszavazás alkalmával is, valamint most, a szavazás alatt is aktívan részt vesznek a tagok. Lázár János azon kijelentését, hogy Márki-Zay Péter ma este 22 órára politikai hulla lesz, Csanádi úgy kommentálta, hogy „Lazár János már politikai hulla, a Fideszen belül pária lett". Szerinte ha ma este Márki-Zay győzelmét hirdetik ki, akkor „Lázár János már nemcsak politikai hulla lesz, hanem a Csillagban fog tevékenykedni".

A kampányfőnök szerint minden településre eljutottak, még azokra is, ahonnan a polgármesterek közös nyílt levélben kérték a miniszterelnök-jelöltet, hogy ne kampányoljon náluk. Tegnap Kövegyen tartottak lakossági fórumot, ez volt az utolsó település, ahol nem járt még Márki-Zay. Ezeken a településeken Csanádi szerint majdnem, hogy jobb volt a fogadtatásuk, mint Algyőn például, kontraproduktív lett véleménye szerint ez a levél, nem találkoztak olyan önkormányzattal, amely hátráltatta volna a rendezvényeket, és „formális deklarálás volt ez, amit elvártak Lázár Jánosék".

Arra az állításra, amit még januárban írt meg a makohirado.hu, azaz hogy Csanádi édesapja, id. Csanádi Ferenc milliomos vállalkozó jelentős összeggel támogatta Márki-Zay kampányát, miközben fia pedig Csongrád-Csanád 04-es választókörzetben a kampányfőnöke a miniszterelnök-jelöltnek, ifjabb Csanádi azt válaszolta, hogy ők egyetlen forinttal sem támogatták a kampányt, és a kastélytulajdonos jelzőt, amit édesapjára használtak, azért kellett megírnia a lapnak, hogy elterelje a figyelmet Lázár János Batidával kapcsolatos szálairól. Ők novemberben azt vállalták, hogy eljuttatják Márki-Zay Pétert helyi kisvállalkozókhoz, pedagógusokhoz, „kisemberekhez", és ennek tettek eleget.

Deszken felajánlották egy bácsinak, hogy nyugodtan szavazzon fülkén kívül

Dél után nem sokkal adtam le a szavazatomat a 004-es szavazóponton Deszken, a Tempfli tér 10. alatt. A szavazóhelyiség és környéke csendes volt, hárman tartózkodtunk bent az épületben.

Az egyik helyi lakos kérdésemre arról számolt be, hogy amíg várt arra, hogy felszabaduljon a két szavazófülke közül az egyik, a bizottság tagjai arra buzdították, hogy egy teljesen látható, a bizottság mellett levő asztalon, tehát a bizottság tagjai előtt adja le szavazatát, amit ő elutasított.

Hölgykoszorúban szavazott le Szabó Sándor

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője és az Egységben Magyarországért Csongrád-Csanád megyei 1. sz. választókerületi jelöltje is leszavazott. Szabó Sándor, mint Facebook-oldalán írta, „hölgykoszorúban” szavazott, a „változásra, az egységre, az összetartozásra, Európára, az ország és Szeged fejlődésére!” Szabó arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt.

A szegedieket kevésbé érdekli a választás eddig, mint a többi nagyváros népét

Sorra vettük az ország nagyvárosait, hogy 13 óráig bezárólag melyik, hogyan teljesített a leadott szavazatok arányában. A Nemzeti Választási Irodához egy óráig befolyt adatok alapján Budapesten a névjegyzékben szereplő 1 281 698 választópolgárból 547 276 fő, azaz a választópolgárok 42,7%-a adta le szavazatát a jelölt időpontig, és ezzel a főváros meg is nyerte ezt a kört, ami teljesen érthető is.

A vidéki városokat tekintve dobogón Győr szerepel elsőként, ott a névjegyzékben szereplő polgárok közül 40 581 fő (41,4%) szavazott, míg Debrecenben 62 098 (39,7%). A népesség arányát tekintve Miskolccal folytatódik a sor, ahol 47 458 fő (39,5%) szavazott egy óráig, majd

Miskolcot követi Szeged, városunkban 48 966 fő járult az urnákhoz eddig (38,7%).

A nagyvárosok tekintetében eddig Pécs mutatkozott a leggyengébbnek, ott a választópolgárok 38,4%-a, azaz 43 134 fő adta le voksát délután egyig.

Volt egy kis balhé Makón, a választási csalás lehetőségére felhívó civilekre rontott két férfi

A városban a 11. szavazópontnál, a Királyhegyesi út 17. számnál a tisztaszavazas.hu civil munkatársait szidalmazta két helyi lakos, akik a szemközti házból jöttek ki az utcára. Éppen a szavazóhelyiség előtt pakolták ki a pultot, amikor a két férfi ordibálva jött ki a házukból. Szabó Ferenc, a tisztaszavazas.hu munkatársa szerint azért, mert ellenzékiként azonosították őket, és az ellenzéki propagandát nehezményezték.

A rendőrök kiérkezése után a szidalmazást abbahagyták és távoztak. Szabó külön kihangsúlyozta a Szegedernek, hogy ők civilek, akik a tiszta és törvényes szavazás felügyeletét segítik, felhívják a figyelmet a szavazási visszaélésekre, és függetlenek, nem az ellenzékhez tartoznak. Rendőri intézkedés nem történt, eljárás sem indult.

Hosszú sorok kígyóznak a Tömörkényben, ahol az átjelentkezettek szavaznak

A Tömörkény István Gimnáziumban hatalmas sor áll, ugyanis az iskola tornatermében lehet átjelentkezéssel is szavazni. Jelen pillanatban nehéz megbecsülni, hogy hányan állhatnak sorban, de körülbelül 50–100 emberről lehet szó.

A szegedi szavazóköröket az épület jobb oldalában találják meg, akik nem átjelentkezéssel szavaznak, balra pedig a tornaterem van, de az odajutás nem egyszerű, mert a várakozó sor először jobbra kanyarodik, majd a folyosó végén 180 fokos fordulatot vesz, és úgy indul a tornaterem felé.

Egy a Szegedernek nyilatkozó pár mesélte el, hogy ők már negyvenöt perce állnak sorban; türelmesen várnak, de nagyon szeretnének már a szavazófülkéig jutni, és azt remélik, hogy az idei választások ellenzéki győzelmet hoznak. A tömeg egyébként főleg 20–35 év körüli polgárokból tevődik össze, ennél idősebbeket nem nagyon láttam, számuk jelenleg 10–20 között lehet.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Már minden harmadik szegedi leszavazott, Hódmezővásárhely továbbra is erősen vezet

Újabb jelentést közölt a Nemzeti Választási Iroda az országgyűlési választások részvételi arányairól. Ezek szerint ma 13 óráig 3 078 029 fő (40%) adta le szavazatát az országban, Budapesten 547 276 (42,7%), Csongrád-Csanád megyében pedig 130 929 fő (40,8%).

A megye választókerületi megosztása a részvételi arányok tekintetében így fest délután egy órakor, összevetve a 2018-as adatokkal:

  • Csongrád 1.: 38,3%, ami négy évvel ezelőtt 42,9% volt.
  • Csongrád 2.: 39,8%, ami négy évvel ezelőtt 41,4% volt.
  • Csongrád 3.: 40,4%, ami négy évvel ezelőtt 42,2% volt.
  • Csongrád 4.: 45%, ami négy évvel ezelőtt 46% volt.

A térség nagyobb városainak tekintetében ez az állás:

  • Szeged: 48 966 fő (38,7%)
  • Hódmezővásárhely: 16 416 fő (47,6%)
  • Makó: 7 898 fő (43,2%)

Bartók Csaba is leadta a szavazatát, azt mondta, mindenki támogassa a tapasztalatot

„A választás sorsdöntő. Mindenkire szükség van!” – ezzel a szöveggel posztolta Bartók Csaba, a Csongrád-Csanád megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület fideszes jelöltje, hogy leszavazott, majd hozzátette ő is, hogy meg kell védeni Magyarország békéjét és biztonságát.

Bartók a szavazatának leadása után nem sokkal egy rövid videót is közzétett Facebook-oldalán, melyben arra buzdítja a nézőt, hogy „támogassa a tapasztalatot, a kiszámítható kormányzást, támogassa, hogy magyarország békében és előre haladjon”.

Toroczkai: Ne valami ismeretlen disznófejű nagyurak döntsenek Magyarország jövőjéről

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és kormányfőjelöltje és megyei képviselőjelölt kislányával adta le szavazatát az országgyűlési választáson az ásotthalmi Szent Gellért közösségi házban kialakított szavazókörben.

Az ásotthalmi polgármesterként is ügyködő jelölt azt mondta, azért szavaz a lányával, mert ez a választás elsősorban róluk szól, „a jövőről, arról, hogy Magyarországnak van-e esélye ebben a történelmi helyzetben egyáltalán megmaradni”. A YouTube-ra feltöltött videóját a párt vezetője azzal zárta, hogy „ha szeretné azt, hogy ne egy WHO-főigazgató vagy ne valami ismeretlen disznófejű nagyurak döntsenek Magyarország jövőjéről, akkor most vegye a kezébe a saját sorsának, a hazánknak az ügyeinek az intézését és menjen el szavazni”.

„Szavaztam!” feliratú kitűzőt kapnak az első szavazók, ilyet ni

Több olvasónk is küldött képet, hogy első szavazóként ilyen kis magyar zászlós kitűzőt kaptak ajándékba. A korábbi években gumi karkötőt adtak.

Fotó: olvasónk

Mihálik: Zárjuk le végre a látványdisznóvágások korszakát!

A homokhátsági képviselőjelölt több térségi faluból jelentkezett már be, Öttömösön például azt mondta, zárjuk le végre a látványdisznóvágások korszakát, és legyen valódi képviselete a magyar vidéknek. Szerinte Orbánék csak a nagy gazdákat támogatták, ebben is változásra van szükség. Videója végén szavazásra buzdít.

Hódmezővásárhelyen 33% szavazott eddig, Szegeden csak 23%

A 11 órás részvételi adatok alapján az ország 25,77 százaléka adta le a voksát eddig, ami 1 982 937 főt jelent. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Budapesten 320 505 fő (25,01%), Csongrád-Csanád megyében pedig 86 138 fő szavazott tizenegyig, ami a választásra jogosultak 26,85 százaléka.

A térség nagyobb városainak tekintetében ez az állás:

  • Szeged: 29 381 fő (23,23%)
  • Hódmezővásárhely: 11 307 fő (32,81%)
  • Makó: 5 512 fő (30,13%)

Botka: A szegedi eredményeket tekintve nagyon optimista vagyok

Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Botka László polgármester, aki bevallása szerint még nem látott ekkora sorokat választókörében. Botka szerint nagy többséggel fog nyerni az ellenzék a városban.

Országos szinten az elemzőkre hallgat, akik szerint nagyon szoros eredmény várható majd. (via SzegedMa)

Mihálffy voksolt és gyurcsányozott

Mihálffy Béla, a Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerület fideszes jelöltje is leadta a szavazatát. A kormánypárti politikus a következő szöveggel kommentálta a választását:

A mai választásnak minden korábbinál nagyobb tétje van, hiszen békéről és biztonságról kell döntenünk. Rendkívüli időket élünk, amikor a nyugalom, a tapasztalat és a kiszámíthatóság a legfontosabb erények. Emellett meg kell védenünk az elmúlt 12 év eredményeit és döntenünk kell arról, hogy Magyarország továbbra is előre menjen, vagy visszaforduljon a kudarcokkal teli Gyurcsány-korszakba” – írta.

Így szavazott le Márki-Zay Péter a szomszédban

Márki-Zay Péter a kilenc órai mise után még gyorsan üdvözölte a jelenlévő polgárokat, barátait, ismerőseit. Ezután gyermekei emlékeztették, hogy indulni kellene, és átmentek a szomszédos Szent István Általános Iskolába, ahol ő maga is leszavazott. Az iskolában rengetegen voltak, sok helyi, akik szavazni jöttek, és számtalan sajtós, a kis teremben alig lehetett elférni. Márki-Zay szavazásán látszik, hogy készültek a sajtónyilvánosságra, még rövid eligazítást is kapott sajtófőnökétől, Péterfi Judittól. A voksolásra elkísérte felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia és már szavazókorú gyermekei.

Lázár: Arra szavaztam, hogy legyen jobb vidéken élni

Támogatást kér az emberektől Lázár János, aki nemrég posztolta, hogy leszavazott, immáron képekkel is illusztrálva. Azt írta, hogy a békére és a biztonságra szavazott, mert szerinte Magyarországnak komoly és stabil kormányra van szüksége, amely garantálja, hogy kimaradunk a háborúból.

„Amely azért dolgozik, hogy a válságos időkben is működni tudjon a gazdaság, hogy az emberek biztonsága ne kerüljön veszélybe. Ma arra is szavaztam, hogy legyen jobb vidéken élni. Hogy érvényt szerezzünk annak a programnak, amely több fejlesztést biztosít a vidéki településeknek és több lehetőséget a vidéki embereknek” – írta.

Most vonulnak szavazni Márki-Zayék

Helyszínen lévő tudósítónk jelenti, hogy Márki-Zay Péterék kijöttek a templomból, ahol eddig misén voltak, és most mennek át a szomszédos általános iskolába szavazni.

Közel kétezren szavaztak már Szegeden reggel 7 óráig

Nemzeti Választási Iroda nemrég közölt részletes részvételi adatokat az országgyűlési választásokra vonatkozóan. Ezek szerint Pest megyében már reggel 7-ig megvolt a 2 százalék, Csongrád-Csanád megye pedig 1,9 százalékos részvételt produkált reggel hétig, ez 6099 szavazót jelent.

A térség nagyobb városainak szavazati eloszlása a következőképpen néz ki:

  • Szeged: 1 909 fő (1,51%)
  • Hódmezővásárhely: 949 fő (2,75%)
  • Makó: 409 fő (2,24%)

2018-ban reggel 7-ig a szegediek 1,55%-a szavazott le.

Márki-Zay és családja templomi misére ment még szavazás előtt

Márki-Zay Péter és családja szavazás előtt a hódmezővásárhelyi Szent István Király Plébánia istentiszteletre látogattak még el. A templom bejáratánál a miniszterelnök-jelölt üdvözölte a kint várakozókat, majd bement a templomba, ahol miután térdre ereszkedett és keresztet vetett, elfoglalta a helyét hátulról az ötödik sorban. Rövid várakozás után felesége és gyermekei is követték.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Lázár: Ne üljenek föl a lejáratókampánynak

Élő videóban jelentette be Lázár János, aki a megyei 4-es kerületben indul Márki-Zay Péterrel szemben, hogy felségével leadták szavazatukat. Lázár azt mondta, arra kér minden hódmezővásárhelyit, menjenek el szavazni, mert itt a béke vagy a háború között kell dönteni.

Mihálik Edvin is leadta voksát

„Se hó, se eső, se szél nem állíthatja meg a kormányváltást! Hajrá ellenzék!” – írta közösségi oldalán fél kilenckor.

Bármi érdekeset vagy furcsát észlel a választással kapcsolatban? Küldje el nekünk!

Ha csalást gyanít, szavazatvásárlásra, buszoztatásra, láncszavazásra utaló jeleket, vagy egyáltalán bármi érdekeset lát vagy tapasztal, küldje el nekünk! Emailcímünk, a hello@szegeder.hu minden, a választásokkal kapcsolatos érdekességet, furcsaságot jó szívvel vesz.

Puzsér: Márki-Zay inkompetensnek tűnik, de rá kell szavazni és eltávolítani Orbán Viktort az ország éléről

A centrista publicista szerint „a koordinált ellenzéki jelöltre meg a Márki-Zay Péter vezette listára érdemes szavazni, és eltávolítani Orbán Viktort az ország éléről”. Puzsér Róbert azt írta Facebookján, hogy „elég volt Közép-Ázsiából, Európára kell szavazni; elég volt a feudalizmusból, polgári demokráciára kell szavazni; elég volt a tekintélyuralomból, hatalommegosztásra kell szavazni”.

Szerinte „Márki-Zay Péter inkompetensnek tűnik, a tisztességéhez azonban nem fér kétség, márpedig Magyarországon a legfőbb szükség e téren mutatkozik. Márki-Zay Péter a nagyon kevés szavahihető, hatalom által meg nem rontott politikusok egyike, a vezetési képessége pedig remélem, a jövőben fejlődni fog. Előbb bízom az országot egy becsületes sántára, aki a helyes cél felé botorkál, mint egy hazug motorosra, aki az ellenkező irányba robog. Magyarország kivételes lehetőség előtt áll, hogy lerázza az önkény igáját, és ne vegyen magára újat – nagy hiba volna elszalasztani”.

Leszavazott a miniszterelnök

„Ez egy tisztességes és fair választás, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a szavazókat. Ez egy fair választás” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre. (Magyar Hang)

1,82 százalék volt a részvétel reggel 7 órakor

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte honlapján, hogy eddig már

139 667-en

voksoltak, és még hátra van 7.554.190 szavazókorú fő, akik eddig nem vonultak urnákhoz.

Márki-Zay: Béke Európában, béke magyar és magyar között

Kereken reggel 7-kor buzdított szavazásra az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

Orbán már kommunistázik, mozgósítja a fideszeseket

A miniszterelnök Facebook-oldalára írta ki, hogy „A kommunisták mind szavaznak! Legyünk ott mi is!”

Állást foglalt a szegedi stadion: Nekünk Magyarország az első! 🇭🇺

A Fidesz sokat használt szlogenjével posztolt szombaton a Szent Gellért Fórum Facebook-oldalára.

6:25-kor leszavazott az első dorozsmai állampolgár

Végül 6:25-kor nyílt ki a Szeged 2-es oevk, ekkor dobták be az első borítékot. A legutóbbi választáshoz képest annyi változás van, hogy a bizottság megkérdezi a választóktól, hogy csak országgyűlési képviselőt és pártot választanak, vagy a gyermekvédelmi népszavazáson is rész akarnak venni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Tömörkényben már sorok vannak, álmosan, de türelmesen várnak az emberek

6 óra után 2 perccel értem a Tömörkény gimnázium tornatermébe, mivel átjelentkezettként ott volt lehetőségem szavazni. A korai időpont ellenére a megyékre osztott szekcióknál hamar sorok alakultak ki, az emberek álmosan, de türelmesen várták, hogy a szavazófülkéhez érjenek.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Kétezer doboz sör, hangulatkeltés és egyenkabát a piacon – így zárták a kampányt Csongrád-Csanád megye politikusai

Nyomon követtük a napokban, hogy az egyes politkai tömbök hogyan zárjták le kampányukat. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt például rockkoncerteket rendezett a Móra Ferenc Múzeum elé, ahol mintegy kétezer doboz sört osztottak volna szét, ha a jelen levő 100–200 ember meg tudott volna ennyit inni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Hoztunk nemzeti színű szalagot, ha valaki át akarna adni valamit, mondjuk a múzeumot

Kampányzáró rendezvényt tartott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két szegedi jelöltje, Tóth-Benedek Csanád és Nagy Ferenc. Voltak koncertek három helyi rockzenekarral, százas nagyásrendű tömeg, és úgy kétezer doboz ingyen sör az érdeklődők örömére.

Az ellenzéki Egységben Magyarországért összefogás szegedi részlege a Mars téren, egy piaci fórummal zárt már szombaton délelőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lezárta kampányát az ellenzéki összefogás Szegeden, a Mars téren fórumoztak

Esős időben tartott kampányzáró utcafórumot Szabó Sándor és Mihálik Edvin a Mars téren, ahol még egyszer utoljára arra biztatták a helyieket, szavazzanak rájuk a másnap esedékes országgyűlési választásokon.

Lázár János pedig stílszerűen Hódmezővásárhelyen mondta el egy kisebb tömeg előtt beszédés, amelyben Márki-Zay Péter ellen próbálta hangolni a kedélyeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lázár: Itt fog eldőlni a választás, mutassuk meg az országnak, milyen az igazi Hódmezővásárhely

Lázár János a hódmezővásárhelyi Damjanich utcában tartotta kampányzáró eseményét, ahol kisebb tömeg fogadta. Lázár háborús uszítónak nevezte Márki-Zayt.

Kiskundorozsmán késve indul a szavazás

Kiskundorozsmán vagyunk, a művelődési házban, ahol összesen hat, korán kelő áll sorban eddig. Az urnákat nem zárták még le, tehát egy kis csúszás van, de az itt dolgozók szerint maximum negyed óra múlva elindul a szavazás.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ki mennyit költött a kampányhajrá során?

Szombati cikkünkben azt járjuk végig, hogy a Facebookon melyik szegedi fideszes vagy összefogásos jelölt mekkora összeget költött el az utolsó héten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Messze Mihálik Edvin költötte a legtöbbet a közösségi médiában a kampányhajrá során

Megnéztük a két szegedi választókerület jelöltjei közül, ki mennyit költött Facebook-hirdetésekre az elmúlt héten.

Már nyitva vannak a szavazókörök, így készülnek egy nagykanizsai óvodában

A szavazatszámláló bizottság tagjai előkészülnek a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án – közölte az MTI az alábbi képekkel.

Fotó: Varga György / MTI

Fotó: Varga György / MTI

Nem mondhatni, hogy jó idő lesz ma

Vasárnapra virradó éjszaka és hajnalban sokfelé várható havas eső, így Szegeden is. Az Időkép szerint az éjjel erősen felhős lesz az ég, 6 órától pedig – amikor a 2022-es országgyűlési választásokra kinyílnak a szavazókörök – havas eső kezdhet rá a városban.

Ez egészen 9 óráig várható, amikortól simán esni fog az eső, ha hihetünk az előrejelzéseknek. Egészen urnazárás (ami 19 órakor lesz) előttig, 18 óráig mondanak esőt. Napközben a legmelegebb is 7 fok lesz Szegeden.

Jó reggelt kívánunk!

Köszöntjük kedves korán kelő olvasóinkat, elindult a Szegeder.hu élő közvetítése a választások napján, amelyről még tegnap írtunk, hogy mi várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Hajnaltól hajnalig közvetítjük a választásokat, Makótól Szegeden át Budapestig

Ha szeretne a politikától független, objektivitásra törekvő forrásból tájékozódni a választások napján, kapcsoljon a Szegeder.hu-ra!