Szegeden bőven átlag fölötti érvénytelen szavazat született a gyermekvédelmi népszavazáson

A gyermekvédelmi népszavazás volt a mostohagyerek a választás napján. Szinte mindenki arról beszélt, hogy mi lett a választások végeredménye, akár az ukrán háború kirobbanásakor, ami során egy kicsit elfelejthettük, hogy más is létezik. A kérdések a következőek voltak, igennel vagy nemmel lehetett válaszolni rájuk:

  • 1. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • 2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • 3. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • 4. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A népszavazás végül érvénytelen lett, amely elég meglepő az országos parlamenti választások eredményének fényében, hiszen bőven több, mint a szavazásra jogosultak fele ezt az ívet is megkapta az országgyűlési választásokra. Az országos népszavazás akkor lenne érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele (az érvényességi küszöb 4 107 652 fő) érvényesen szavazott volna, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Csakhogy az érvénytelen szavazatok száma 20 százalék volt országosan, Szegeden pedig több mint 28 százalék.

Városunkban a kérdésekre adott nemleges válaszok száma is jellemzően elmaradt pár százalékkal az országos eredményekhez képest. Országosan a szavazatok 98,94 százalékát már összeszámolták, tehát ez szinte a teljes feldolgozottságot jelent, így már biztosan kijelenthető az érvénytelenség a szavazólapot nem felvevők és az érvénytelen szavazatok száma alapján.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<