Vezsenyi László: Nem ígért az ellenzék sem kánaánt, de említettek olyan dolgokat, amiket ha megvalósítanak, akkor az egy jelentős előrelépés lenne

Leadta szavazatát Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium pedagógusa a makói stadionnál, az Erdei Ferenc tér 7. szám alatt kialakított szavaszóponton. Márki-Zay Péter kampányában vállalt szerepéről és a pedagógusok jövőbeni helyzetéről kérdeztük.

Elmondása szerint azért döntött úgy, hogy aktív szerepet vállal a kampányban, mert civil emberként joga van véleményét akár szélesebb nyilvánosság elé tárni. Hangsúlyozta, hogy nem tagja egyetlen pártszervezetnek vagy mozgalomnak sem, illetve azért, mert olyan társadalmi problémákat lát, amelyekben úgy érzi, fel is kell emelnie a szavát. Azt gondolja, hogy ezek a problémák részben az elmúlt tizenkétév politikájának köszönhetőek. Pedagógusként "szívügyeként" tekint az oktatás és a pedagógusok helyzetére, és mivel ezeket válságos állapot jellemzi, kötelességének érzi, hogy kiálljon ezen emberek mellett.

„A mások melletti kiállás és a segítségnyújtás, ez az, amit a magyar társadalomnak meg kellene honosítania és tanulnia szerintem”.

Ha a Fidesz marad hatalmon, ő bosszúra számít a pedagógustársadalom felé, hiszen ez a hatalom eddig sem volt partner a tárgyalásokban, abban is kételkedik, hogy a beígért béremelést megvalósítja a kormány. „Az ellenzék sem ígért kánaánt”, viszont szerinte említettek olyan dolgokat, amiket ha megvalósítanak, akkor az egy jelentős előrelépés lenne. Említte példaként azt, hogy meg lehetne szabadítani az iskolarendszert a tankerületi rendszertől, aminek ő pozitív hatását még nem tapasztalta, a rendszer negatívumaiként említette ugyanakkor a lassú átfutási időt és adminsztratív problémákat.

Fotó: Bába Csanád / Szegeder

„Nem lett volna olyan helyzet, amit helyben iskolai keretek között ne tudtunk volna megoldani a tankerület bevonása nélkül”, továbbá ők még egyszer sem találkoztak pedagógusként a tankerülervezetőjükkel. „A legeslegnagyobb jótétemény végre az lenne, ha a pedagógusokat partnerként kezelnék, mondjuk olyan dolgokban, mint az oktatási rendszer". Nagyon népszerű szerinte a kormánypárt ebbe a térségben, de tudja azt is, hogy rengeteg embernek van problémája a jelenlegi rendszerrel.

Arra, hogy mi lenne, ha Lázár–Márky-Zay párharcából Lázár kerülne ki győztesen azt felelte,  mivel nyolc év alatt nem történt változás, és neki ugyanazokról a problémákról kell beszélnie ma is, mint akkor, nem örülne Lázár győzelmének, de tudomásul fogja venni a választók akaratát, „maximum azon fogok gondolkodni, hogy meddig maradok még a pedagógusi pályán”.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<