Hoztunk nemzeti színű szalagot, ha valaki át akarna adni valamit, mondjuk a múzeumot

Kampányzáró rendezvényt tartott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két szegedi jelöltje, Tóth-Benedek Csanád és Nagy Ferenc. Voltak koncertek három helyi rockzenekarral, százas nagyásrendű tömeg, és úgy kétezer doboz ingyen sör az érdeklődők kifejezett örömére.

Az esemény szervezését azzal kezdték, hogy beszámoltak a rendőrségnek, ahol kifejezetten pozitív fogadtatásban részesültek, illetve szóltak az önkormányzatnak is, de onnan nem érkezett válasz. A Móra Ferenc Múzeummal szerződést is kötöttek, innen jött ugyanis az áram, amivel az intézmény elé felállított színpadot ellátták. Mint azt Tóth-Benedek a Szegedernek elmondta, nagyon segítőkészen fogadták őket a múzeumnál, mindenben a rendelkezésükre álltak. A rendezvény bejelentéséhez Tóth-Benedek azt is hozzátette egyébként, hogy utólagos tudomása szerint azt be sem kellett volna jelenteni sehol, mivel egy választási kampányban a jelöltek kvázi kiskirályokként rendezhetnek ilyenkor bármit bárhová, és ezek nincsenek is engedélyhez kötve egy adott szintig.

Tóth-Benedek Csanád

Fotó: Bálint András / Szegeder

Alapvetően az volt a koncepció, hogy a többi szegedi ellenzéki és fideszes jelöltet meghívják, jelölti vita helyett azonban egy kis vetélkedőt rendeztek volna, mert Tóth-Benedek szerint politikai vitára Magyarországon nem dívik kiállni. A vetélkedő szkanderből, sör-virsli versenyből és pókerből állt volna, de a jelöltek nem jeleztek vissza. Tóth-Benedek azt mondta, akár közösen is kitalálhattak volna valamit,

négyévente egyszer szerinte nem gáz leégetnie magát egy politikusnak.

A kampányzárót majdnem teljes egészében az ő képviselőjelölti támogatásából finanszírozták, és ebből költöttek – a jelölt szavaival élve – maradandó és értékadó dolgokra egyaránt. Maradandónak nevezte például a hangtechnikát, amivel bővült a szegedi MKKP eszköztára, ezeket jövőbeli rendezvényeken is fel tudják használni, és terveik szerint majd a 2024-es helyhatósági választásokkor is ezeket vetik be. Értékadó pedig a koncert, illetve az ingyen sör volt.

Utóbbiról külön kérdeztük Tóth-Benedeket, hiszen az egymásra halmozott tálcák már a délután folyamán is vonzották a tekinteteket a százhuszonöt éves palota előtt. Pontos számot nem tudott mondani, becslésre azonban annyit elárult, hogy a kétezer doboz biztosan megvan. A jelölt szerint csak azért, mert közvetve az adófizetők pénzéből van a sör, attól az még ingyen sör, mert itt most senki sem fizetett érte. A készlet túlnyomó része Pécsi Sör volt egyébként, de volt néhány tálca Soproni, az ínyencek pedig Arany Fácánnal is öblögethettek a koncertek alatt.

A zenekarokat egyébként ők személyesen is ismerik, és akkor is eljöttek volna, ha ingyen kellett volna fellépniük, de mivel most volt rá lehetőség, jelképes támogatást tudtak nekik adni. Az első zenekar fellépése után Tóth-Benedek rövid beszédet mondott a színpadon, amiben külön flehívta a résztvevők figyelmét, hogy a politikusok mostanában mindig átadnak valamit, szóval hoztak nemzeti színű szalagot, ha valaki át akar adni valamit, például a múzeumot vagy a színpadot, esetleg egy doboz sört. Készültek interaktív plakátokkal is, ezekre a jelen lévők írhatták fel, hogy mitől szeretnék megvédeni a gyerekeiket.

Nagyjából százan gyűlhettek össze a Móra múzeum előtti téren az estére, többségében fiatalok. Megkérdeztünk úgy másfél tucat résztvevőt, mit gondolnak a rendezvényről és a pártról, amire jellemzően az volt a válasz, hogy mindenki nagyon örült, hogy van sör és zene, de azért többségében a előbbi miatt jöttek az emberek, akik közül egy-két kivétellel vasárnap mindenki támogatja majd valamilyen formában az MKKP-t. Van, aki listán és egyéniben is a párt jelöltjeire szavaz, de többségében csak listán húznak majd a kutyákra, egyéniben az ellenzéki összefogást említették a legtöbben.