Szegeden és Pécsen lehet a legtöbb kiábrándult vidéki szavazó

Megnéztük a vidéki, százezer lakos feletti nagyvárosokat – Debrecent, Szegedet, Miskolcot, Pécset, Győrt, Nyíregyházát, Kecskemétet és Székesfehérvár –, hogy miként alakultak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számai, akikre jellemzően a két politikai tömbből kiábrándultak, de nem szélsőjobbos választók szavaznak. Azt is megnéztük, hol lett a legtöbb érvénytelen szavazat a gyermekvédelmi népszavazásra.

Szeged kapcsán már írtuk, hogy az országos átlag 20 százalékot jócskán felülmúlva lett érvénytelen a szavazatok száma, 28 százalék feletti eredménnyel. A nem szavazók aránya 31,5% lett, ez az országos átlag (35,5%) alatt van ugyan néhány század százalékkal, de a nagyvárosok közül mégis magasnak számít. Ez nem meglepő, mivel az ellenzéki összefogás ezzel buzdított, ráadásul Szegeden kívül egyedül Pécsen sikerült nagyon minimális különbséggel fölénybe kerülniük a vidéki városok közül egyéni körzetekben.

Pécsen egyébként alacsonyabb volt az érvénytelen szavazatok száma (26,4% és 26,7%) a szegedihez képest, de ezt a nem szavazással (32,7%) kompenzálták, így együtt már közelíti a szegedi adatokat. Miskolc volt még érdekes, itt a nem szavazók magas arányban (34,6%) voltak Szegedhez képest, ezzel az országos átlagot megközelítve, míg az érvénytelenek 22,5 és 22,9 százalék között. Másik irányban kirívó eset Székesfehérvár, amely erős fideszes bástya, így nem meglepő, hogy a nem szavazók mindössze 25,5%-ot tettek ki. Ezzel szemben az érvénytelen szavazatok száma megközelíti a szegedit: 26,6 és közel 27 százalék között mozogtak.

A népszavazás kérdéseire adott nemleges válaszoknál minél kevesebb az érték, annál jobban jelezheti, hogy rebellis szavazókkal van dolgunk. Gyakorlatilag az országos átlagot (95,5% feletti értékek az utolsó három kérdésre) hozta mindegyik város, még Pécs is, a 96 százalékot csak Debrecen és Nyíregyháza lépte át. Szeged itt is alulról lóg ki a maga 93 és 94 körüli értékeivel, így a legalacsonyabb arány a nagyvárosok közül. 95% alá még Pécs és Kecskemét, illetve Székesfehérvár nézett be egy-egy kérdésnél.

Azt is megnéztük, hogy a városok egyéni, fő választókerületeiben hogyan teljesített az MKKP. Ez is jelezheti, hogy hány kiábrándult szavazó volt, akik sem az ellenzékre, sem a Fideszre nem akartak szavazni, és a Mi Hazánkra sem. Itt Szegeden az egyes körzetben 3,88 százalék szavazott a kutyákra, ez jónak számít, mivel országosan 3,28 %-ot kaptak. Győr és Debrecen esetében ez a szám 3,45 és 3,46 százalék, Kecskemét és Székesfehérvár is hozta a 3,56, illetve 3,57%-ot. Miskolc és Nyíregyháza esetében ez a szám azonban csak 2,52 és kereken 2 százalék lett. Kiemelkedik azonban Pécs, ahol a szegedi eredményeket felülmúlva 4,06 százalékot kapott a kutyák jelöltje.

Fotó: Bálint András / Szegeder

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<