Közösségi halászléfőzés lesz a halfesztiválpótló fesztivál helyett

Közösségi főzést szerveznek Mocselini Rudolf Fokán tervezett halfesztiválja helyett, ami Frank Sándor eseményét pótolta volna, értesült a Szegedma

„Szegedi vállalkozó nélkül nincsen Halfesztivál” – fogalmazott Mocselini a lapnak. Hozzátette, több vidéki vállalkozó is jelezte az érdeklődését, akik ételt és italt árultak volna, de számára elvi kérdés, hogy egy szegedi fesztiválon legyenek szegedi árusok. Az eseményre azonban számos kisebb közösség, család is jelentkezett már, akik számára ingyenesen biztosít közösségi halfőzést szeptember első hétvégéjén. A rendezvény látogatása egyébként ingyenes és további személyek csatlakozását is várják.

Gyorsan jönnek a hírek a halfesztivál ügyében, épp tegnap írtuk meg, hogy vállalkozó hiányában elmarad a halfesztiválpótló halfesztivál, amit Mocselini Rudolf, a hídivásár megálmodója talált ki az eredeti, Frank-féle rendezvény pótlására.

Erre közben a helyi kutyapárt is reagált megszokott stílusában, mondván Szeged nem maradhat hallégasztrofesztivál nélkül. „Ezúttal ünnepélyesen megígérjük, hogy szeptember első hétvégéjén az MKKP Szeged megrendezi a szegedi halléfőző fesztivált pótló halléfőzőfesztivál pótló póthalléfőző pótgasztronómiai lipót fesztivált” – írta a párt egyik helyi passzivistája. Megígérték, a fesztiválon 300 forint lesz egy adag hallé, 200 a kisfröccs és 750 a pálinka.

A párt mindenre gondolt, még Özv. Trebucher Tihamérné született Rózsafalvy Rozáliát (Marika nénit) is megkérdezték, hogy zavarná-e, ha a Széchenyi téren lenne az esemény, aki azt mondta, nem. „A fesztivált várhatóan augusztus 28-án este fél 8 körül fogjuk lemondani, így teret adva másoknak is, hogy egy halléfesztivált be tudjanak jelenteni a városnak!” – viccelődtek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Mocselini egyébként júliusban még bizakodó volt, akkor arról beszélt a Délmagyarországnak, hogy bizonyos elemeket megtartva, de egy kicsit más tiszai halfesztivált terveznek. „Azért mi inkább alternatív programkínálatot szoktunk nyújtani, olyat, ami egyébként Szegeden nincsen. Egy olyan programsort rakunk össze, ami Szeged egy kaptafára készült rendezvényeihez képest egy kicsit más lesz”. Erre reagált úgy Frank Sándor, hogy „mindenki azt csinál, amit akar”.

Májusban derült ki, hogy főként anyagi okok miatt elmarad Frank halfesztiválja. Emlékezetes, a fesztivált Uj Péter, a 444.hu gasztro témákkal is gyakran foglalkozó főszerkesztője tavaly lesújtó kritikával illette az újság Borízű Hang című podcastjében. Ekkor Frank Sándor főszervező azt mondta, lehet, hogy többé nem rendezi meg a szegedi fesztivált, mire Uj Péter úgy reagált, hogy szerinte nem veszít ezzel sokat a város. Frank akkor gyorsan meggondolta magát, idén márciusban arra kérte a főszerkesztőt, hogy legyen a rendezvény díszvendége, de Uj nem rajongott az ötletért. Azóta az újságíró is bejelentette a saját fesztiválját I. Kísérleti Exclusive Premium De Luxe 444 Halfesztivál és Falunap néven Etyeken.