Uj Péter: Ez az egész fölvetés kicsit olyan értelmetlen

„Frank Sándor egy nagyon ügyes PR-s, bizonyítják ezt rendkívül népszerű szegedi éttermei is. Nyilván megkezdte a kampányát a következő szegedi halfesztiválnak” – mondta Uj Péter a 444 szombaton délután megjelent podcastjában arra vonatkozóan, hogy a héten kiderült, Frank felkérné őt, hogy vegyen részt a zsűriben és egyben legyen a rendezvény díszvendége.

Bár hivatalos megkeresést hétfői nyilatkozata szerint még nem tett Frank, a 444 főszerkesztője már arról beszélt szombaton, hogy nem hívták meg, és csak „médiaüzengetés” zajlik.

Az adásban tíz percig vitatták a témát, de nem úgy tűnik, hogy Uj túlzottan nyitott lenne a Frank által bedobott felkérésre. „De akkor az eredeti és mindannyiunkat – és itt a hallgatókra gondolok – érdeklő kérdésre az a válasz, hogy nem tudsz igent mondani egy meghívóra, ami nem érkezett meg?” – vetette fel Bede Márton, a 444 újságírója, amire Uj úgy felelt:

„Ez az egész fölvetés kicsit olyan értelmetlen. Egyrészt mi az, hogy zsűri, hát ez nem egy verseny.”

Magáról Frank Sándorról a főszerkesztő azt mondta, „a szegedi vendéglátásnak évtizedek óta a legnagyobb sztárja”, két halászcsárdáját birodalomnak nevezte.

Beszélt arról is, hogyan keveredett egy éve – a „halászléháborút” kirobbantó posztja idején – a szegedi halászléfesztiválra: „Nagyon gyakran járok Szegeden, és éppen akkor is ott jártam, amikor volt a fesztivál, és éppen ebédidőben voltunk. Kézre esett ez a halfesztivál, gondoltam, hogy egyszer már megkóstolom akkor, hogy hol tart most a Frank-birodalom halászléileg, és hát nem csalódtam. Nem bántam meg, mert erre számítottam szakmailag.”

Mint mondta, van benne egyfajta szakmai kíváncsiság, és saját bevallása szerint valószínűleg ő az az ember, aki Magyarországon a legtöbb helyen evett magyar vendéglátóhelyen halászlevet. „Ez nálam program volt évekig, most már évek óta persze nem, de volt egy időszak 2012–13-ban. Több mint 100 helyen végigmentem, teljesen fölöslegesen egyébként.”

Még 2023 szeptemberében volt először téma a 444-es podcastban a halfesztivál, Uj Péter akkor úgy fogalmazott, „Szeged szerencsétlenségére ott van néhány, fejben meglehetősen a hetvenes években ragadt vendéglátóipari vállalkozó, akik politikai rendszertől és politikai kurzustól függetlenül a markukban tartják a helyi közgondolkodás egy részét és beléjük tudják sulykolni, hogy ez a rettenetes katyvasz, amit csinálnak, identitásképző dolognak kéne, hogy legyen”.

Uj szerint „ez az egész szegedi halászlédolog, ez annyira mély kommunista baromság”, és „ha valamit nem lehet a hallal csinálni, akkor az az, hogy nagy mennyiségben, ilyen kurva nagy kondérokban főzik.” Egyúttal szomorúságát fejezte ki, hogy agyilag tényleg itt tart az ország, és szerinte „a baj az, hogy buta emberek, részben üzleti okból, részben butaságból elkezdenek egy ilyen típusú identitást építeni”, ám úgy véli, „kár identitást építeni olyan dologra, ami gyakorlatilag rossz.”

Erre reagált akkor a Délmagyarországnak Frank Sándor, aki először nem akart foglalkozni az őt ért vádakkal. „Nem csaltunk, senkit nem csaptunk be. Nem kényszerítettünk senkit, hogy egyen a halászlevünkből, és mégis rengetegen jöttek, ettek belőle, sikeres volt a rendezvény. Szégyellnem kellene, mit kellene csinálnom?” – tette fel a költői kérdést Frank, és úgy fogalmazott, „ha Szegednek nem tetszik a halfesztivál, szívesen elviszem máshová. Mint néhány éve, megcsináljuk magunknak a halfesztivált a Fehértói csárdában, és halünnepnek fogjuk hívni.”

A fesztivált végül elkezdték megszervezni 2024-re is, de hogy Uj Péter tiszteletét teszi, továbbra is bizonytalan. A 444 főszerkeszőtjét kerestük levélben ezzel kapcsolatban még hétfőn, egyelőre nem válaszolt.