Uj Péter legyőzte a Szegedi Halfesztivált, lehet, hogy többé nem rendezik meg

Frank Sándor ízlelgeti, hogy többé nem rendezi meg a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, miután Uj Péter újságíró olyan erősen kritzálta azt, hogy másfél hete ebben fortyog a helyi közélet. „Ki az az Uj Péter?” – ezzel a kérdéssel hívta fel Frank a delmagyar.hu újságíróját, és fejtette ki, hogy a 444.hu főszerkesztője hangulatkeltő véleményt alkotott.

A lap megfogalmazása szerint „Szeged legnagyobb vendéglátós vállalkozója” először azt mondta, nem akar foglalkozni az őt ért vádakkal, végül mégis reagált. „Nem csaltunk, senkit nem csaptunk be. Nem kényszerítettünk senkit, hogy egyen a halászlevünkből, és mégis rengetegen jöttek, ettek belőle, sikeres volt a rendezvény. Szégyellnem kellene, mit kellene csinálnom?” – tette fel a költőinek szánt kérdést Frank.

Mint mondja, szeretettel várják őket sok helyre az országban, és érlelődik benne, hogy jövőre nem csinálja meg a rendezvényt. „Ha Szegednek nem tetszik a halfesztivál, szívesen elviszem máshová. Mint néhány éve, megcsináljuk magunknak a halfesztivált a Fehértói csárdában, és halünnepnek fogjuk hívni.”

Az ügy kis túlzással valóban az elmúlt hetek legforróbb témája, csak a Szegederen tízezrek olvasták az Uj véleményét közlő cikkeket, és fontos is itt megjegyeznünk, hogy természetesen Frankot is szerettük volna megszólaltani, közölni véleményét, de nem válaszolt levelünkre.

Az annak idején tizenegy éven át a régi Indexet is vezető, majd abból kiválva a 444.hu-t megalapító szolnoki származású újságíró egyébként olyan kijelentéseket tett, mint hogy „nem lehet hallal csinálni, hogy ilyen kurva nagy kondérokban főzik”, vagy hogy „a baj az, hogy buta emberek, részben üzleti okból, részben butaságból elkezdenek egy ilyen típusú identitást építeni. De kár identitást építeni olyan dologra, ami gyakorlatilag rossz.” Uj előszőr a rendezvény utáni hétfőn posztolta gondolatait, majd a 444 egyik podcastadásában is beleállt Frankékba.

Frank Sándor egyébként ötven éve dolgozik szakácsként Csongrád megyében, több szegedi étteremben tevékenykedett konyhafőnökként, 1980-ban szerezte meg a mesteri címet, és a halászcsárdája honlapján olvashatók tanulsága szerint szakmai versenyek sorát nyerte meg. 2000-ben felállította a halászléfőzés Guinnes-rekordját, amikor egy 3500 literes bográcsban készített el csapatával 7000 adag halászlevet a Tisza-parton.