Uj Péter: Nem veszítene sokat Szeged, ha nem csinálna több halfesztivált Frank Sándor

Újra a szegedi halfesztivál volt a fő témája a 444.hu Borízű hang című podcastjének, melyben Bede Márton 444-es újságíró, Winkler Róbert, a Totalcar egykori autós újságírója és Uj Péter, a lap főszerkesztője beszélgetett, aki egykoron a régi Indexet is vezette, és szolnoki származása révén nem áll tőle távol a halászlé sem. Már az adás kezdeténél belecsaptak a halászlébe, ugyanis Bede betűről betűre felolvasta Winkleréknek a Délmagyarország vonatkozó cikkét, a halászléháború legfrisebb fejezetét, aki az országossá dagadt botrány kirobbanása” részhez érve nevetve felkiáltott: „Globális, baszd meg, globális!”

„Péter, milyen érzés, hogy ezt tönkretetted?” – kérdezték aztán a főszerkesztőt, utalva Frank Sándor, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főszervezőjének azon nyilatkozatára, hogy többé nem rendezi meg a szegedi fesztivált, miután Uj Péter a rendezvényen járva „menzás csirkepörköltet idéző halászlé”-nek nevezte az általa készített ételt. Csodálatos – válaszolta Uj viccelődve, de gyorsan megjegyezte, hogy nem is igaz, hogy nem lesz többé, így a felolvasott cikk címe sem az, mely erre utal.

Uj aztán arról beszélt, hogy az ominózus Instagram-posztjával ő lehet a magyar Elon Musk, mivel az amerikai milliárdos, az egykori Twitter tulajdonosa szokott romba dönteni tweetjeivel részvényeket. A téma hátralévő részében aztán arról értekezik, hogy szerinte nem veszítene sokat Szeged, hogyha nem csinálna több halfesztivált Frank Sándor. „Lenne ott mit csinálni gasztronómiailag, meg hát vannak ott tehetséges, ügyes emberek, nem kellene a Sanyi bácsira bízni mindent”.

Pozitív példaként az alsóvárosi paprikaszentelést és a Suncity BBQ-t említette, előbbire a pár megmaradt minőségi paprikással fel lehetne húzni egy jó fesztivált szerinte. Úgy véli, gasztrofesztiválból kétféle van, a minőségi mellett az olyanok, ahol csak felveszik az állami támogatást, kijönnek ugyanazok a vállalkozók, és lehúzzák az embereket kurvára” – utóbbiból sok van országszerte, jegyezte meg. Megemlítette, hogy Szegednek is a minőségi paprikásokat kéne felkarolnia, de

ehelyett a gagyi kirakodóvásár-jellegű paprikafesztivál van, ahol az x-faktoros hülyeénekes koncertje megy.

A műsor legvégén aztán újból előkerült a halfesztivál témája, amikor azt kérdezik Uj Pétertől, hogy szerinte meg lesz-e tartva jövőre azok után, hogy tönkretette, mire a főszerkesztő azzal reagál Frankot egyben dörzsölt vendéglátósnak nevezve, hogy szerinte lesz jövőre is halfesztivál. „Én azért abban nem hiszek, bármennyire is magabiztosnak szeretek látszani, hogy az Instagram-posztom fogja kisiklatni Frank Sándor karrierjét. Talán még Elon Musk is kevés lenne ehhez.

Uj Péter

Fotó: 444

Bő egy hete volt először téma a 444-es podcastben a halfesztivál, Uj Péter akkor úgy fogalmazott, „Szeged szerencsétlenségére ott van néhány, fejben meglehetősen a hetvenes években ragadt vendéglátóipari vállalkozó, akik politikai rendszertől és politikai kurzustól függetlenül a markukban tartják a helyi közgondolkodás egy részét és beléjük tudják sulykolni, hogy ez a rettenetes katyvasz, amit csinálnak, identitásképző dolognak kéne, hogy legyen”.

A szeptember eleji podcast-adásban Uj kifejtette azt is, hogy „ez az egész szegedi halászlédolog, ez annyira mély kommunista baromság”, és „ha valamit nem lehet a hallal csinálni, akkor az az, hogy nagy mennyiségben, ilyen kurva nagy kondérokban főzik.” Egyúttal szomorúságát fejezte ki, hogy agyilag tényleg itt tart az ország, és szerinte „a baj az, hogy buta emberek, részben üzleti okból, részben butaságból elkezdenek egy ilyen típusú identitást építeni”, ám úgy véli, „kár identitást építeni olyan dologra, ami gyakorlatilag rossz.”

Erre reagált aztán a Délmagyarországnak Frank Sándor, aki először nem akart foglalkozni az őt ért vádakkal, végül mégis azzal hívta fel a lap újságíróját, hogy

„Ki az az Uj Péter?”

„Nem csaltunk, senkit nem csaptunk be. Nem kényszerítettünk senkit, hogy egyen a halászlevünkből, és mégis rengetegen jöttek, ettek belőle, sikeres volt a rendezvény. Szégyellnem kellene, mit kellene csinálnom?” – tette fel a költői kérdést Frank, és úgy fogalmazott, „ha Szegednek nem tetszik a halfesztivál, szívesen elviszem máshová. Mint néhány éve, megcsináljuk magunknak a halfesztivált a Fehértói csárdában, és halünnepnek fogjuk hívni.”