Mégis lesz halfesztivál idén, csak nem olyan, mint eddig

Mégis lesz halfesztivál Szegeden, de Uj Péter is megszervezi a sajátját, értesült a Délmagyar. A lap információi szerint Mocselini Rudolf, a hídi vásár megálmodója a Fokán szervezi meg a gasztronómiai fesztivált szeptember első hétvégéjén. Sztárfellépő a Huszár Mátyás rakparti, Frank Sándor-féle fesztivállal ellentétben itt nem lesz, a program összeállítása még folyamatban van. 

„Bizonyos elemeket megtartva, de egy kicsit más tiszai halfesztivált tervezünk. Azért mi inkább alternatív programkínálatot szoktunk nyújtani, olyat, ami egyébként Szegeden nincsen. Egy olyan programsort rakunk össze, ami Szeged egy kaptafára készült rendezvényeihez képest egy kicsit más lesz” – mondta Mocselini a Délmagyarnak. Mocseliniék a klasszikus halfesztivál hangulatát szeretnék megidézni kézművesekkel és vendéglátósokkal, de azon lesznek, hogy minőségi halkínálat legyen, és a hagyományos halászlé mellett különlegességeket is kínálnak majd.

Közben az is kiderült, hogy Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője is fesztivált rendez I. Kísérleti Exclusive Premium De Luxe 444 Halfesztivál és Falunap néven Etyeken.

Még májusban számoltunk be róla, hogy főként anyagi okok miatt elmarad a Frank Sándor-féle halfesztivál. A kommentelők vegyesen fogadták a hírt. Volt, aki sajnálta, hogy elmarad az idei esemény, mivel szerinte szuper volt a tavalyi, de korábban is részt vett már, és kellemes emlékei fűződnek a halfesztiválhoz. Másoknak nem okozott különösebb traumát, hogy nem tartják meg, mert amúgy sem szívesen „szagolgatták volna más izzadságát 40 fokban kígyózó sorban állva” a műanyag tányérokért. „Az az igazság, hogy ugyanannyiért az étteremben kényelmesen megettük minden évben a halfeszt alatt a halászlevünket” – fogalmazott egyikük.

A fesztivál körülményeit nemcsak a közönség kifogásolta, emlékezetes, hogy Uj Péter, a 444 gasztro témákkal is gyakran foglalkozó főszerkesztője tavaly lesújtó kritikával illette a rendezvényt az újság Borízű Hang című podcastjében. Ekkor Frank Sándor főszervező azt mondta, többé nem rendezi meg a szegedi fesztivált, mire Uj Péter úgy reagált, hogy szerinte nem veszít ezzel sokat a város. 

A szervező gyorsan meggondolta magát, idén márciusban már arra kérte a főszerkesztőt, hogy legyen a rendezvény díszvendége, de Uj nem rajongott az ötletért. A 2025-ös eseményt viszont már újra Frank szervezi, májusban derült ki, hogy már tárgyal is egy titkos befektetővel, és „azon van, hogy jövőre még nagyobb lendülettel folytatódjon” a fesztivál.