A Hídivásár kitalálója és eddigi szervezője sem érti, hogy miért így állították félre

A nagymúltú Szegedi Hídivásár szervezője március elején a sajtóból értesült arról, hogy most már nem ő, hanem az önkormányzat cége rendezi meg a soron következő vásárt. Az önkormányzat többek között azzal érvelt a csere mellett, hogy a szervezők nem fizettek időben a területhasználatért, valamint hogy „zűrös ügyek” mentek a cégben. A vádak többségét a magát fideszes elköteleződésűnek tartó tulajdonos sem tagadja, de szerinte soha nem kapták meg azt a támogatást a város felől, ami segítette volna a gördülékeny szervezést.

Mocselini Rudolf amellett, hogy kitalálója, huszonhárom éven keresztül szervezte is Magyarország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjét, a Szeged Napja Ünnepségsorozat részét képező Szegedi Hídivásárt, amikor idén március közepén jött a hír, hogy azt a Szegedi Városkép és Piac Kft. veszi át. A rendező hivatalos tájékoztatást nem kapott, a város önkormányzati sajtójából tudta meg, hogy ez történt. A váltással egy cég kezébe került az összes Szeged Napjához köthető rendezvény. Mocselini értetlenül áll a helyzet előtt, mivel azóta sem kapott hivatalos értesítést.

Az önkormányzat az egészet azzal indokolta, hogy a szervezők a Hídivásár kapcsán többször késtek a bérleti díj megfizetésével, tavaly például csak a fizetési felszólítás után rendezték elmaradásaikat. Ugyanígy voltak bonyodalmak a hulladék elszállítása körül is, egy alkalommal többszöri felszólításra tüntették csak el a szemetet. A cég többször is volt kényszertörlés alatt, de ezekat végül megúszta. A város szerint a kézművesek sokallták a bérleti díjakat, így többen most kifejezetten örülnek a cserének.

Minden a Dóm téri gyertyagyújtással kezdődött?

Bár az elhangzott vádakat Mocselini Rudolf sem tagadja, szerinte ez az egész csak egy korábbi konfliktus tetőpontja. Cége, az Ördögszekér-Team Kft. ezelőtt nem csak a Hídivásárt, de a Dóm téri adventi ünnepséget is szervezte egészen 2015-ig, mikor azt is átvette az önkormányzati kft. Az Ördögszekér jelenleg felszámolás alatt áll, és a koronavírus-járvány után a férfi fiának ügyvezetése alatt futó SixB Design Kereskedelmi és Iparművész Kft. csinálta a vásárokat, de Mocselini mégis előző cégéhez és az adventhez vezeti vissza a mostani váltás okát is.

Szerinte a Dóm téri advent az évek alatt több tízmillió forintos veszteséget okozott neki, ami miatt többször felkereste Botka László polgármestert, hogy támogatást kérjen. Miután csukott ajtókat talált, úgy döntött, hogy nem hívja meg a polgármestert és politikustársait az adventi gyertyagyújtásra. „Nyilván berendeltek egy pillanat alatt a városházára, hogy akkor hogy van ez, minden rendben van-e a gyertyagyújtások körül” – mesélte a Szegedernek. A helyzet akkor megoldódott, ezt követően biztosított is neki egy kisebb támogatást a város.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az ellentét 2015-ben kulminált. A polgármester asztalára került egy tervezet, melyben egy ötéves projekt keretében szerették volna Szegedet „adventi fővárossá” tenni. Mocseliniék öt teret kértek a várostól a különféle programokhoz, az ötből hármat veszteségesnek ítéltek ugyan, de mégis ezeket adta oda nekik az önkormányzat. Új szerződés köttetett, amiben az is szerepelt, hogy a gyertyagyújtók személyét egyeztetniük kell a városvezetéssel, majd elmondása szerint tolmácsolták felé azt is, hogy „Botka László politikustársai” is jelenjenek meg a rendezvényen, amire ő ekkor már nemet mondott. Állítása szerint ezért vette el tőle a város az adventi rendezvény szervezésének a jogát, és ez a konfliktus vezetett most odáig, hogy a Hídivásárt is bukták.

A fideszes vállalkozó és az ellenzéki város

Az önkormányzati sajtó felől az a “vád” is elhangzott, hogy a férfi egy fideszes vállalkozó, aki csak nyerészkedni szeretne a városi rendezvényeken. Bár Mocselini 1989 óta a jobboldalhoz köti magát – 1994-ben önkormányzati képviselőnek is indult –, állítása szerint azért nehéz nyerészkedésnek hívni azt, amit a Dóm téri advent kapcsán csináltak – gondolt itt a veszteségeire.

Hogy az előző cége megszűnt, és hogy a fia vezette céget többször is törölték volna, „céges bukdácsolásoknak” tartja, és a fizetések késését is a Dóm téri advent deficitjeivel, valamint a koronavírus-járvánnyal magyarázta. A szemétszállítással kapcsolatban úgy emlékszik, hogy volt olyan eset, amikor a takarítóbrigád a konténer mellé pakolta a szemetet, de amint azt jelezték, kimentek a helyszínre és eltakarították a zsákokat.

Fotó: Szegedi Városkép és Piac Kft.

Szerinte mindig csak annyit emeltek a bérleti díjakon, amennyit a város is emelt a területhasználati díjon, ezzel méltányosan kezelték a kézművesek bevételeit is.

Az önkormányzat szerint veszélyben volt a Hídivásár

Az ügyben megkerestük Szeged város önkormányzatát és a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t is. Ők nekünk is a már korábban ismertetett indokokkal magyarázták a szervezőcserét, miszerint a területeket bérlő magáncég nem teljesítette a szerződésekben vállalt kötelezettségeit, valamint, hogy a velük kapcsolatos „zűrös ügyek (adószám törlése, felszámolás) veszélyeztették a nagy hagyománnyal rendelkező hídi vásár megrendezését”.

Úgy látják, hogy a város nem esik el semmilyen bevételtől azáltal, hogy innentől kezdve házon belül oldják meg a szervezést. „Már most meghaladja a 150-et azok száma, akik árulni szeretnének Magyarország legnagyobb kézműves vásárában” – írták. Kérdeztük őket a Dóm téri adventes konfliktusok kapcsán is, illetve hogy a szervezőcsere miért az önkormányzat hírportálján jelent meg, miért nem tájékoztatták róla hivatalosan is az érintetteket. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.