Több százan tüntettek az oktatás mellett a belvárosban szerda kora este

  • Szerdán ismét tüntetnek az oktatásért Szegeden. A szervezők között szülőket, tanárokat, diákokat és szolidáris polgárokat tömörítő szervezetek is vannak.
  • A Dugonics téren összegyűlt tömeg a Széchenyi térre indul a kettős körforgalmat útbaejtve, ahol forgalomblokkolás formájában tiltakoznak.
  • Ezt követően a tömeg a Széchenyi tér felé tart, ahol szolidaritási akció veszi kezdetét. Az akció után a Grand Caféban vitafórumot tartanak.

Így nézett ki fentről a Dugonics téri forgalmi helyzet a demonstráció alatt

A Szegeder egyik olvasója küldött pár drónfotót a szerdai demonstrációról. Ezen többek között látszik a forgalomblokkolásos rész a Dugonics téri körforgalomnál a város karácsonyi fényeivel, majd a Széchenyi téren megtartott szolidaritási akció, mely során a tiltakozások szimbólumává vált felkiáltójelet formázták meg a résztvevők.

Fotó: Olvasónk

Fotó: Olvasónk

Fotó: Olvasónk

Vitafórumra invitálták a tüntetőket a Grandba, ezzel véget ért a tüntetés

Megköszönték mindenkinek a részvételt, és a Széchenyi térről nagyjából 30 ember elindult a Grand Café felé, ahol az oktatás témájában lesz vitafórum.

Nagyjából 300 tüntető világította ki a Széchenyi téren az ellenállás szimbólumát

A Széchenyi téren már egy egészen nagy, nagyjából 300 embert számláló tömeg van jelen. „Éljenek az anyukák, éljenek az apukák!" – skandálta a tömeg az imént felolvasott vers után, majd közösen elénekelték a demonstrációk himnuszává vált Grundot.

Az éneklés után a jelenlévők világító telefonokkal és mécsesekkel kirakták az ellenállást szimbolizáló felkiáltójelet és kört.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Széchenyi térre vonultak át a tüntetők

A tüntetők elérték a Széchenyi teret. „Szabad ország, szabad oktatás!” – skandálták, amíg a Városháza előtti szökőkúthoz értek. Sokan becsatlakozhattak a menetbe, szemmel láthatólag többen vannak már, mint a forgalomakadályozás közben a Dugonics téren, ahol nagyjából kétszázan voltak ott.

Miután az utolsó demonstráló is megérkezett a térre, Szabó T. Anna versét olvastál fel a szervezők.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Szabadság van, barmok!" – ellentüntetővel is találkoztak a forgalomblokkolók

„Szabadság van" – kiabálta be egy ellentüntető a forgalomblokkolás közben. A koncepció szerint leállt volna a forgalom, ám a rendőrök a buszokat és a villamosokat elengedték, így a skandaló tömeg néha fennakadt a zebráknál.

A megszokott rigmusokat ismételve és körbe sétálva azért sikerült leállítani a forgalmat. „Szabadság van, barmok!" – kiabálta a demonstrálóknak egy férfi, majd a rendőrök csendre intették. A tömeg a Széchenyi térre indult.

Több mint 200 tüntető állította meg a forgalmat a Dugonics téri körforgalomban

A tüntetők elérték a körforgalnat, majd körbekerítették azt. Az autóforgalmat minden gyalogosátkelőhelynél megállították a rendőrök.

A demonstrálók száma meghaladja a 200-at is . Több kört is tettek a körforgalom körül, ezzel akadályozva a forgalmat, majd a Kárász utca felé vették az irányt. A menet eleje a McDonald's-nál jár a Széchenyi tér felé haladva.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Elindult a tömeg, hogy leállítsa a forgalmat

18 óra magasságában nagyjából 100 ember gyűlt össze Dugonics András szobránál a Dugonics téren. A szervezők köszöntötték a jelenlévőket, „nagyon bátor, aki itt van”. Megköszönték a támogatást.

Egy fáklyát követve indult el a tömeg a kettős körforgalom felé, hogy pár percre leállítsa a forgalmat. „Nincs tanár, nincs jövő!" – skandálta a tanárokból, diákokból és szülőkből álló csoport.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Már 80-an vannak a helyszínen

Nagyjából 70–80 ember gyülekezik 17:45-kor a Dugonics szobor körül. Ebből legalább húszan szervezők.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Többen valamiért a Lófaránál várakoznak

A jogi kar előtt is várnak páran, valószínűleg a tüntetésre, ami a Dugonics téren lesz.

Az SZKT már előre figyelmeztet a tüntetés miatt várható fennakadásokra

A Szegedi Közlekedési Társaság egy közleményt jelentetett meg Facebook-oldalán, amiben egy előzetesen bejelentett esemény miatti esetleges forgalmi változásokról” tájékoztatják a nagyérdeműt.

Az eseményt nem megnevezve azt írják, a késő délutáni, kora esti órákban több vonalat érintően késés, forgalmi zavar fordulhat elő. Az esetleges késések, forgalmi zavarok megszüntetésére tett intézkedéseikről folyamatosan tájékoztatják majd az utasokat, ígérik.

Mint ismert, a tiltakozók a Dugonics téri körforgalomban terveznek forgalomblokkoló demonstrációt 20 percig, amely a 3-as, 4-es villamosok mellet számos busz- és trolivonalat is érint majd. Emellett a vonulás során is számítani lehet majd fennakadásra.

Vonulás és forgalomblokkolás lesz a szerda esti program, az esemény után vitafórumot tartanak

Mint azt korábban is megírtuk már, a mai esemény 18 órakor veszi kezdetét a Dugonics téren, a Dugonics András szobránál történő gyülekezőt követően. Ekkor az egybegyűltek elindulnak a Széchenyi tér felé a kettős körforgalmat útbaejtve, ahol a nagyobbiknál rendőri felügyelettel egy húszperces forgalomblokkolás lesz.

Ezt követően a tömeg megindul a Széchenyi tér felé, ahol 18 óra 40 perckor szolidaritási akció veszi kezdetét. A szervezők azt kérik, hogy mindenki hozzon magával piros gyertyát és mécsest, hogy együtt kirakják az ellenállás közös szimbólumát, a körbe írt felkiáltójelet. Az akció után, tervezetten 19 órakor a demonstrálók egy része a Belvárosi Moziban lévő Grand Caféba megy majd, ahol vitafórumot tartanak.

A szervezők büszkék arra, hogy széles összefogással zajlik immáron a tiltakozás: hétfőn a Motiváció Műhely csapatának csatlakozásával bővült a lista, így velük kiegészülve az Egységes Szülői Front – Szeged, a VVL – Veritas Virtus Libertas, a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és az Egységes Diákfront – Szeged, valamint a Grand Café Szeged „együtt fog tovább küzdeni az oktatás szabadságáért”.

Ezek történtek eddig Szegeden: a virrasztástól a vonuláson át egészen az ülősztrájkokig

Szegeden szinte mindig volt valamilyen különálló, vagy egységes tiltakozás az országos, vagy éppen a fővárosi szervezkedésekkel párhuzamosan. Alább összegyűjtöttük, hogy mik voltak eddig, melyeket mindig kiegészítünk az aktuális eseményekkel:

  • Szeptember 30-án, pénteken deákos, radnótis és ságváris diákok virrasztottak tanáraikért a Dugonics téren, közel százan voltak jelen.
  • Október 4-én, kedden a Pedagógusok Szakszervezete tartott demonstrációt a Magyar Ede téren, ahol felolvasták petíciójukat, majd eljuttatták azt az alapvető jogok biztosának.
  • Október 5-én reggel élőláncos tiltakozás volt a Deák Ferenc Gimnázium és a Gábor Dénes középiskola előtt.
  • Szintén 5-én közel közel 1000 fő gyűlt össze tüntetni a város közepén, a Széchenyi téren, Klebelsberg Kuno szobra körül. „Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze” – mondta a tömegnek a Deák Ferenc Gimnázium egyik tanára.
  • Október 14-én, pénteken Szegeden és környékén már tucatra tehető volt a kiálló intézmények száma, és bár élőlánc csupán két helyen volt, ekkor olvasták fel közös nyilatkozatukat a tanárok számos intézmény előtt. Ez az a nyilatkozat, amelyben biztosítják egymást, hogy kiállnak tanártársaikért, ha valamelyiküket kirúgnák véleménye miatt.
  • Október 19-én, szerdán közel ötven diák tartott „nulladik órát” kora reggel a Klauzál téren, itt elsősorban ők is voltak a felszólalók.
  • Az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetése jött ezután, október 20-án több mint kétezer fő részvételével. Az eseményen élőláncot alkottak a résztvevők a Dugonics és Széchenyi terek között.
  • Október 27-én országos tüntetéssorozatot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. Szegeden versszavalással készültek az iskolák, melyről szintén élőben tudósítottunk.
  • November 17-én volt egy a korábbiakkal ellentétben összehangolt, településenként egységes tiltakozó akció. Ekkor is vonulás volt a városban, a Deák Ferenc Gimnáziumtól a Móra Ferenc Múzeumon át egészen a Klauzál térig.
  • Az országos eseményeket november 18-ára hirdették meg, ekkor Szegeden 7:45-től 9 óráig a Móra Ferenc Múzeum felől a Kőrösy József Közgazdasági Technikum, vagyis a Stefánia irányába, a rakpart felső részén tartottak volna élőláncot, azonban a vártnál kevesebb résztvevő miatt a múzeum másik oldalán volt megtartva.
  • A tiltakozássorozat decemberben folytatódott, amikor 5-én a Deák Ferenc Gimnázium tanulói megtartották a városban az első, komolyabb ülősztrájkot, amiért igazolatlan órát is kaptak.
  • December 6-án a Tömörkény csatlakozott az akcióhoz, miközben több intézményben sztrájkoltak is a tanárok, miután kirúgta több budapesti kollégájukat is a Belügyminisztérium.
  • Az Egységes Szülői Front megalakulásával városszerte támogatólag krétaakcióztak a szülők az intézények előtt, így volt ez december 7-én is. Eközben a Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikumban is ülősztrájkot szerveztek a diákok.
  • December 8-án már az országos eseményekhez csatlakozva még kiterjedtebb volt az ülősztrájkolás, többek között a Deákban és a volt Ságváriban. Emellett rengeteg szegedi és környéki oktatási intézményben beszüntették a munkát a tanárok. A szüők is akcióztak, többek között leragasztott szájjal tiltakoztak a Radnóti Miklós gimnázium előtt.
  • December 14-ére szervezték a következő tiltakozási akciót, mely során a Dugonics téri körforgalomnál megállítva a forgalmat egésze a Széchenyi térig vonulnak majd a diákok, tanárok és a szülők.