Virrasztás a tanárokért: százan álltak ki a pedagógusokért a Dugonics téren

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szegeden a tanárok melletti első nagyobb kiállás márciusban volt, akkor a Klauzál téren rendeztek egy Hiányzással a pedagógusokért névre hallgató eseményt, nagyjából 2–300 főnek. Pár hete civilek egy “villámcsődülettel” álltak ki az oktatásért a Deák Ferenc Gimnáziumnál, ott az oktatással kapcsolatos gondolataikat gyűjtötték össze egy kockás táskába.

Kedden és csütörtökön a Deák Ferenc Gimnázium tanárai vettek részt a gördülő sztrájkban, közel 30 tanár állt ki a több mint 70 fős karból az első két tanóra alatt. Az iskola egyik pedagógusa a Telex kérdésére azt mondta, terveik szerint jövő héten hétfőn, szerdán és pénteken is sztrájkolnak majd a tanárok a gimnáziumban.

Tüntessünk a tanárainkért virrasztással! címen hirdettek ma estére megmozdulást deákos, radnótis és ságváris diákok a Dugonics térre, a Rektori Hivatal elé. Az esemény a Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport neve alatt futott, a szervezők a leírásában reggel hétig tartó virrasztást ígérnek. A demonstrációra több mint kétszázan jeleztek vissza, ennek nagyjából a fele jött el.

Este hét órakor közös alkotással vette kezdetét a tanárok melletti virrasztás a Dugonics téren. Fiatalok egy csoportja molinót festett a Rektori Hivatal előtt felállított sátor alatt, ugyanis hét óra után tíz perccel eleredt az eső, így a maroknyi demonstráló egy helyre tömörült és várta, hogy az idő jobbra fordultával hátha a résztvevők száma is nőni fog. „Az álljon tanárnak, aki élvez is annak lenni” – ilyen, és ehhez hasonló feliratok készültek, ekkor nagyjából ötvenen voltak jelen.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az esemény érdemi része Körmendi Zoltán, tanárszakos hallgató, az eseményen nem politizáló, de egyébként momentumos politikus felszólalásával kezdődött. A Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport tagja elmondta, hogy nagy a közöny, senki nem vesz tudomást a történésekről, de a közönynél nagyobb probléma a félelem, hogy a félelem fogva tartja a civil társadalmat. A helyszínen volt az SZFE egyetemi szabadságot jelképező lángja, melyet most tovább is adtak a diákoknak, hogy az a közoktatás lángjává is váljon.

A megmozduláson több hallgató, diák és tanár is beszédet mondott a nagyjából százfős tömegnek. Megköszönték a jelenlévőknek a kiállást, ecsetelték a tanári szakma helyzetét, kilátástalanságát és fontosságát, valamint arra buzdítottak mindenkit, hogy ne dőljenek be az apátiának, álljanak ki magukért.

„A diákjaimmal együtt tanulom meg, hogyan kell kiállnom magunkért”

– mondta egy tanárnő utolsó utáni felszólalóként. A demonstráció érdemi részét a Csaknekedkislany zenekar egyik József Attila feldolgozásával, a Levegőt! című számmal zárták, majd meleg teát és zsíroskenyeret osztottak.

A mai demonstráción is elhangzott, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 5-re hirdetett országos sztrájkot, ekkor van ugyanis az oktatás világnapja. A követeléseikkel egyetértőket arra kérték, hogy ne vegyék fel a munkát.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder