Villámcsődületet tartottak a Deák Ferenc Gimnázium előtt a szegedi oktatásért

Civilek szervezésében tartottak flashmobot az oktatás igazságtalanságai ellen hétfőn este Szegeden, a Deák Ferenc Gimnázium előtt. A rendezvény nagyjából fél óráig tartott, 8 után nem sokkal be is jelentették a végét.

A Villámcsődület a szegedi oktatásért nevű esemény leírásában a szervezők azt írták, „Szegeden nagy hagyománya és jelentősége van az oktatásnak, és most szegedi tanárokként sokan úgy érezzük, az oktatás jövője, színvonala, értelme veszélyben van. Tehetetlenek vagyunk.” 

Szeretnék kifejezni az aggodalmukat és találkozni az oktatásban érintettekkel, beszélni és gondolkodni. „Akik szívügyünknek érezzük az oktatást, összecsődülünk a Deák Ferenc Gimnázium villamosmegálló mögötti zöld területen.” Az eseménynek nagyjából 50–60 embert sikerült megmozgatnia, a megmozdulás háromnegyed 8 körül ötleteléssel kezdődött, majd 8 óra 10 perc környékén közösen világítottak telefonokkal.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A rendezvényt körbejárt egy táska, amibe mindenki, cetlire írva beletehette az oktatással kapcsolatos gondolatait, hogy mivel nem elégedett, hogy mi az ami jól működik, mi az, amit erősíteni kéne. Ezeket az ötleteket feldolgozzák, és később megosztják a rendezők. A helyszínen jelenlévők életkora vegyes volt, többségben voltak a fiatalok, diákok, vagy pályakezdő tanárok, de idősebb, még aktív pedagógusok is képviseltették magukat.